Muusikko

Musiikin tekeminen ja soittaminen on tietysti tärkeintä. Heti perään toiveena on, että musiikki löytäisi niiden kuulijoiden korviin, jotka haluavat sitä kuulla. Ja kun keikka on, niin siellä olisi väkeä. Mitäs tässä musiikin teon ympärillä pitäisi/voisi tehdä, että nuo ajatukset saisi tuulta alleen?

Pidä huoli, että musiikkia on tarjolla siellä missä kuulijasi sitä kuuntelee

Spotify ja Youtube. Sieltä pitäisi musiikki löytyä ja muista kanavista pitäisi näihin päästä helposti. Laita profiilit kuntoon. Spotifyyn kättä pidempää löydät täältä. Youtubessa kurkkaa joku ison bändin kanava ja katso tietoja sivu – tee perässä.

Ole aktiivinen somessa

Nettisivut, Facebook, Instagram, Spotify ja Youtube tai osa näistä ja jotain muuta päälle. Onko kanavat kunnossa? Pääseekö helposti siirtymään kanavasta toiseen, löytyykö lisätietoja – onko linkitykset kunnossa? Nettisivujen tarpeellisuudesta voit lukea täältä. Visuaalisesta ilmeestä voit lukea täältä. Olennaista on olla niissä kanavissa, missä kuulijatkin ovat.

Uusi bändi luo nykyisin identiteettiään pitkälle somessa. Siksi on tärkeää, että somet pysyy bändin omissa hyppysissä, vaikka tekeminen ei olisikaan kovin tuttua. Siihen oppii kyllä ajan kanssa, kunhan ymmärtää, että työ on tärkeä osa koko tekemistä. Pikkuhiljaa bändille muotoutuu oma tapa viestiä ja olla yhteydessä kuulijoidensa kanssa. Aitous ja vuorovaikutus. Siinä pari avainsanaa, miksi ei kannata hommaa antaa ulkopuoliselle tutuntutulle, joka ”tietää miten näitä hommia tehdään”. Se ulkopuolinen tutuntuttu kannattaa ottaa konsultiksi ja kysyä mistä aiheista kannattaa päivittää ja pyytää kommenttia onko hommat oikeansuuntaisia. (Jos on nostalgiatripistä kyse, niin tilanne on tietysti toinen – ihmiset tietää ja tuntee jo.)

Someta siis elämän innolla. Jos et osaa, opettele. Tekemisestä tulee pian bändin näköistä, kunhan vaan jaksat tehdä. Yritä saada ihmiset reagoimaan. Kun joku kommentoi/kysyy jotain, vastaa ja tykkää. Ole läsnä ja osoita, että yleisön tekemä työ on tärkeää ja arvostat esimerkiksi kuvia/videoita mitä on keikalla otettu.

Lohdullista on, että Facebook-postaus elää n. 5-6 tuntia ja Instagram-postaus n. 24-48 tuntia. Eli ei huolta, jos alkuun kaikki ei ole niin viimeisen päälle ja hienoa. Nettiin laitetuissa jutuissa, haastatteluissa sun muissa kannattaa sitten olla paljon tarkempana. Ne nousee googlen hauissa esiin uudestaan ja uudestaan ja siksi esim. blogipostaus voi elää jopa 700 päivää.

Tällä hetkellä tulee sormella osoitettua kotisohvaa ja somea, kun keikoilla ei käy enää niin paljon väkeä. Kääntäen asia on tietysti niin, että somessa voi tavoittaa paljon ihmisiä ja varsinkin niitä, jotka ovat innostuneet asiasta mutteivät syystä tai toisesta keikoille halua/pääse. Keikan streamaus ei ole ollenkaan hullumpi idea varsinkin, jos sen tekee yllättäen eikä karsi liveyleisön osallistumista.

Järjestä keikkoja

Yksi keikka vastaa vähintään kolmea, viittä tai kymmentä treeniä. Riippuu keneltä kysyy. Keikat on monelle myös se juttu, miksi koko hommaa tehdään. Keikan puute alkaa näkyä myös fiiliksessä ja muut asiat alkaa ajan oloon mennä bändin edelle. Keikkojen merkitystä ei sovi aliarvioida.

Tällä hetkellä pienillä omaa tuotantoa soittavilla bändeillä keikkailu on kovasti haasteellista. Tarkennettakoon, että puhun nyt esim. rock, punk, heavy -tyyppisistä genreistä, joiden keikkapaikat on pääasiassa esimerkiksi baarit, jotka toimivat yritystoiminnan lainalaisuuksilla. Keikkakyselyt on työläitä, keikkapaikkoja on vähän ja bändejä paljon. Ei sitä turhaan sanota, että keikka järjestyy parhaiten, kun sen järjestää itse.

Keikan vaiheet kyselystä laskutukseen

  • Tee timanttinen keikkakyselyviesti, josta on kaikki ostamisen esteet pois. Jos keikkaa halutaan mahdollisimman paljon, lähetä viesti sähköpostilla vähintään sataan hyvin valittuun paikkaa, jossa mukana ne bändin jäsenten sukulaisten/tuttavien kumminkaimat, josta voisi keikkaa irrota ja ne keikkapaikat missä on aikaisemminkin keikalla käyty. Jos määrä kuulostaa hurjalta, niin ei se sitä oikeasti ole. Neuvottelemaan pääsee n. 20% kanssa. Keikka järjestyy alle 10% kanssa riippuen keikkakyselyjen osumatarkkuudesta, genrestä, bändin laadusta, oletetusta yleisön kiinnostuksesta, hinnasta jne. Vinkki! Tuntemattomat ja aloittavat omaa tuotantoa soittavat bändit saa keikkoja helpommin, jos tarjoat suoraan 2-3 bändin valmiita iltoja (vähintään yksi paikallinen bändi) ja lippuriskikeikka käy.
  • Pienempien kesäfestareiden v. 2020 listaus löytyy täältä, ole hyvä.
  • Muistutusviesti/soitto perään jonkun ajan kuluttua, jos ei mitään kuulu. Ole reilu ja kunnioita paikan pyyntöä. Jos nettisivuilla sanotaan, että keikkakyselyt vain sähköpostilla, niin laita sähköpostia. Monet rokkiluolien ohjelmapäälliköt ovat ihan oikeasti täystyöllistettyjä ja keikkakyselyitä tulee ovista ja ikkunoista. Ehdokkaista bongataan kyllä paikkaan sopivat.
  • Neuvottele käytännön speksit. Tee itsellesi lista sovittavista asioista. Päivä, PA, miksaaja, milloin tuodaan kamat, milloin check, milloin soittoaika, kuka hoitaa FB-tapahtuman, haluaako paikka julisteen, saako lämmintä ruokaa/juomaa, mahdollinen yöpaikka, onko autopaikkaa, miten laskutetaan…
  • Laita sovitut asiat yhteenvetona kirjallisesti = sopimus, mihin voidaan palata. Älä jätä asiaa suullisen sopimuksen varaan.
  • Markkinoi tapahtumaa. Tuntemattomien bändien yleisö koostuu usein bändin jäsenten tuttavapiiristä, sukulaisista ja kavereista. Musasta innostuneet ja paikan vakikävijät ovat varsinkin alkuvaiheessa vähemmistössä, vaikka kuinka innolla somettaisi ja markkinoisi. Pidä siis aina huolta, että koko bändi kutsuu henkilökohtaisesti tuttavapiiriään paikalle – pelkkä FB-tapahtuman jakaminen omalla sivulla ei riitä. Ps: Ohjelmapäälliköt seuraavat usein miten buukattu bändi käyttäytyy somessa – senkään vuoksi ei kannata jättää markkinointia tekemättä.
  • Hoida keikka mallikkaasti. Sovi uudesta keikasta heti, jos mahdollisuus aukeaa.
  • Hoida laskutus sen mukaan miten sovitte.

Miltä asia ohjelmapäällikön näkökulmasta näyttää? Mikä ratkaisee kuka pääsee keikalle? Lue Helsingin Mascot Live Stage & Bar ohjelmapäällikön haastattelu aiheesta täältä ja Joensuun Kerubin ja Kuopion Henry’s Pubin ohjelmapäälliköiden ajatuksia täältä.

Keikkamyyjä olisi tietysti kiva. Näyttää hienolta ja mukavahan se olisi saada joku tekemään keikkakyselysavottaa, mikä ei ole ihan pieni. Kuka rakastaa pientä murhapoltta… eiku puhelinmyyjää – saati puhelinmyyntityötä? Todellisuus on se, että ohjelmatoimiston palvelut ovat usein pienien bändien ulottumattomissa. Keikkamyyjälle työ on kannattavaa vasta, kun bändillä on aidosti kysyntää, toteutuneet keikkaliksat on tonnin paremmalla puolella ja bändillä on halu/tarve tehdä keikkoja mahdollisimman paljon. Omaa musiikkia soittavat harrastajaporukat eivät yleensä pääse tai haluakaan päästä tähän tilanteeseen ja siksi vaihtoehdot on hoitaa keikkamyyntiä itse tai rekrytoida joku tuttu, joka on innokas viemään asiaa harrastuspohjalta eteenpäin. Oman myynnin tueksi on nykyisin tarjolla myös uudenlainen konsepti.

Ps. Puuttuuko taustalakana? Tässä siihen kättä pidempää.

Levyjen ja oheistuotteiden myynti

Keikat on parhaita paikkoja myydä fyysistä levyä ja oheistuotteita. Jos on firma, niin korttimaksumahdollisuus kuukausimaksuttomalla puhelimen avulla toimivalla iZettlellä tai SumUpilla on iloinen asia. Nämä on siitä kivoja, että myös käteismyynnin voi hoitaa ohjelman kautta ja saa pidettyä kirjanpidon kunnossa. Käteismyynnissä muista vaihtorahat. Ei ole harvinaista, että jotain jää myymättä tai myytyä liian pienellä summalla vaihtorahojen puutteen vuoksi.

Jos fyysisen levyn painatte, mieti jakelu hyvissä ajoin. Minne levykauppaan voisi levyjä tarjota. Levyt myydään käytännössä ilmestymisen ympärillä ja sen jälkeen on hiljaisempaa. Ole määrän suhteen realisti varsinkin, jos myyt levyt itse. 100 kpl painos voi olla oikein järkevä näinä aikoina, kun levyjä ei paljon osteta. Ottaa asian promoamisen kannalta ja saa omaan levyhyllyynkin kappaleen. Jos tulee suksee, niin äkkiäkö levyjä lisää painattaa. Toki vinyyleissä aloituskustannukset on sen verran isot, että painoksen pitäisi kerralla olla suht kohdallaan. Pölyyntyvät levylaatikot sängyn alla alkaa aika pian ärsyttää ja tuoda negatiivista energiaa. Ai mitäkö painattaminen kokonaisuudessaan vaatii ja maksaa? Katso täältä.

Tsekkaa FB:n kauppa-välilehti. Se on kätevä näyteikkuna, johon voit tuoda näytille myös vanhempaa tuotantoa. Vaikka levy on sinulle vanha, voi hyvin olla, että joku fani on löytänyt teidät viime viikolla ja haluaa ahmia koko tuotannon ja luulee ettei mistään levyjä enää saa (vaikka sinulla olisikin levylaatikoita kaapissa). FB-kaupan näyteikkuna on loistava väline juuri tällaiseen. Käytännössä kaupat voi hoitaa yksityisviestillä ja maksu tilille. Kaupan perustaminen ei maksa mitään ja sen voi tehdä hetkessä Facebook-sivullenne. Ohjeet täällä.

Spreadshirt on kelpo ratkaisu, jos sinulla on tarkoitus tuoda erilaisia tuotevaihtoehtoja – paitaa, kuppia, kassia jne. tarjolle ja nähdä asian kanssa mahdollisimman vähän vaivaa. Tässä tuote painetaan tilauksen jälkeen. Perustat sivun, lisäät designin, valitset myytävät tuotteet. Helppo tehdä. Teet markkinointia ja saat pienen provikan myydyistä tuotteista. Palvelu tekee kaiken painamisesta lähetykseen ja rahastukseen. Hyviä puolia on paljon. Helppo perustaa, ilmainen aloitus, ei kuukausimaksuja, varastoon ei sitoudu euroja, tuotevaihtoehtoja (myös värivaihtoehtoja) on paljon, tuotteet ei lopu kesken eikä hukkaa tule. Voit myös keksiä markkinointikampanjoita. Laittaa jonkun tietyn designin vaikka vain yhdeksi päiväksi myyntiin. Paljon hyötyjä kunhan muistaa, että ilman markkinointia tavara ei liiku. Sitten ne ikävät puolet. Rahaa jää vähemmän kuin itse paidat painattaen ja myyden. Samassa kaupassa ei voi olla levyt ja paidat, mikä on hölmöä. Haastavinta on tietysti se, että bändien oheistuotteet myydään pääasiassa keikoilla. Sinne pitää joku ratkaisu kuitenkin olla.

Ekaa kertaa paidan painatusta miettimässä? Lue lisää täältä.

Miten päästä radiosoittoon?

Kuten tiedetään, valtakunnalliset radiot on usein pelkkä märkä uni. Pienemmissä kanavissa ja uudenmusiikin ohjelmissa on mahdollisuuksia. Ainakin elämysmatkailua on tarjolla. Mikäs sen hienompaa kuin kuulla ensimmäistä kertaa oma biisi radiosta?

Kesällä 2019 tehty kartoitus radiokanavista yhteystietoineen uuden musiikin näkökulmasta löytyy täältä. Mukana myös lista tiedoista, mitä promoviestissä on hyvä olla mukana. Sen verran kattava paketti ettei kannata ohittaa.

Muutama haastattelu uutta musiikkia aktiivisesti soittavien kanavien edustajilta. FinnRadio.FM, RollFM ja Viikon Promopaketti.