Muusikko

Älä vaivu synkkyyteen! Vaikka levymyynti on tippunut, radioiden soittolistat pyörii samoilla nimillä, keikkapaikat on vähentyneet ja kuilu isojen ja pienten bändien välillä on kasvanut entisestään, niin musiikilla on aina paikkansa tässä maailmassa.

Usein matkalla oleminen on tärkeämpää kuin määränpää!

Pidä huoli, että musiikkia on tarjolla siellä missä kuulijasi sitä kuuntelee

Spotify, muut digipalvelut ja Youtube. Right? Onhan bändilläsi Youtubekanava, missä kaikki bändin julkaisut on samassa paikassa? Jos ei ole eikä syystä tai toisesta ole sitä mahdollista toteuttaa, niin tee bändille kanava ja vähintäänkin soittolista bändin koko tuotannosta. Varmista, että nettisivuilta ja somesta pääsee helposti kiinni bändin julkaistuun materiaaliin niin Spotifyssa kuin Youtubessakin.

Keikkoja, keikkoja, keikkoja…

Yksi keikka vastaa vähintään kolmea, viittä tai kymmentä treeniä. Riippuu keneltä kysyy. Tuntemattomat ja aloittavat bändit tekevät yleensä vähemmän keikkoja kuin haluaisivat. Keikkakyselyt on työläitä, keikkapaikkoja on vähän ja bändejä paljon. Ei sitä turhaan sanota, että keikka järjestyy parhaiten, kun sen järjestää itse.

Keikan vaiheet kyselystä laskutukseen

  1. Tee timanttinen keikkakyselyviesti, josta on kaikki ostamisen esteet pois. Lähetä viesti sähköpostilla vähintään sataan hyvin valittuun paikkaan. Jos määrä kuulostaa hurjalta, niin ei se sitä oikeasti ole. Neuvottelemaan pääsee n. 20% kanssa. Keikka järjestyy alle 10% kanssa riippuen keikkakyselyjen osumatarkkuudesta, genrestä, bändin laadusta, oletetusta yleisön kiinnostuksesta, hinnasta jne. Vinkki! Tuntemattomat ja aloittavat bändit saa keikkoja helpommin, jos tarjoat suoraan 2-3 bändin valmiita iltoja (vähintään yksi paikallinen bändi) ja lippuriskikeikka käy.
  2. Muistutusviesti/soitto perään jonkun ajan kuluttua, jos ei mitään kuulu. Ole reilu ja kunnioita paikan pyyntöä. Jos nettisivuilla sanotaan, että keikkakyselyt vain sähköpostilla, niin laita sähköpostia. Monet rokkiluolien ohjelmapäälliköt ovat ihan oikeasti täystyöllistettyjä ja keikkakyselyitä tulee ovista ja ikkunoista. Ehdokkaista bongataan kyllä paikkaan sopivat. Ja sitten toisaalta. Tietyt paikat vaativat puhelinsoiton perään, että homma etenee.
  3. Neuvottele käytännön speksit. Tee itsellesi lista sovittavista asioista. Päivä, PA, miksaaja, milloin tuodaan kamat, milloin check, milloin soittoaika, kuka hoitaa FB-tapahtuman, haluaako paikka julisteen, saako lämmintä ruokaa/juomaa, mahdollinen yöpaikka, onko autopaikkaa, miten laskutetaan…
  4. Laita sovitut asiat yhteenvetona kirjallisesti = sopimus, mihin voidaan palata.
  5. Markkinoi tapahtumaa. Tuntemattomien bändien yleisö koostuu usein bändin jäsenten tuttavapiiristä, sukulaisista ja kavereista. Musasta innostuneet ja paikan vakikävijät ovat varsinkin alkuvaiheessa vähemmistössä, vaikka kuinka innolla somettaisi ja markkinoisi. Pidä siis aina huolta, että koko bändi kutsuu henkilökohtaisesti tuttavapiiriään paikalle – pelkkä FB-tapahtuman jakaminen omalla sivulla ei riitä. Ps: Ohjelmapäälliköt seuraavat usein miten buukattu bändi käyttäytyy somessa – senkään vuoksi ei kannata jättää markkinointia tekemättä.
  6. Hoida keikka mallikkaasti. Sovi uudesta keikasta heti, jos mahdollisuus aukeaa.
  7. Hoida laskutus sen mukaan miten sovitte.

Ohjelmatoimiston palvelut ovat pienien bändien ulottumattomissa ilmiselvästä syystä. Työtä on määrällisesti paljon, mutta tulosta tulee harvoin eikä keikkaliksoissa ole juhlimista. Jostain sille ohjelmatoimiston tyypillekin on palkka revittävä. Vaihtoehdot on käytännössä hoitaa keikkamyyntiä itse tai rekrytoida joku tuttu, joka on innokas viemään asiaa eteenpäin.

Paitsi että nyt on pienille bändeillekin apua tarjolla. Lue lisää.

Fyysisen levyn ja oheistuotteiden myynti

Keikat on parhaita paikkoja myydä fyysistä levyä ja oheistuotteita. Mainitse FB-tapahtumassa tuotteista jo etukäteen ja muista mainita myös keikan aikana. Kerro mitä on myynnissä ja kuka niitä keikan jälkeen myy, jos ei myyntipistettä erikseen ole. Pidä huolta, että keikan jälkeen myyntiä tehdään. Jos on firma, niin korttimaksumahdollisuus on iloinen asia. Käteismyynnissä muista vaihtorahat.

Jos fyysistä levyä on, mieti jakelu hyvissä ajoin. Levyt myydään käytännössä ilmestymisen ympärillä. Ole määrän suhteen realisti varsinkin, jos myyt levyt itse. Pölyyntyvät levylaatikot sängyn alla alkaa aika pian ärsyttää ja tuoda negatiivista energiaa.

Täyden palvelun nettikaupat oheistuotemyyntiin kannattaa käydä läpi. Esimerkiksi Spreadshirt tai Printmotor. Helppo perustaa, ilmainen aloitus, varastoon ei sitoudu euroja, tuotevaihtoehtoja on paljon. Paljon hyötyjä kunhan muistaa, että ilman markkinointia tavara ei liiku ja bändien oheistuotteet myydään pääasiassa keikoilla.

Radiosoiton pyytäminen

Useimmilla radiokanavilla on kuulijan toivetunti tai vastaava ohjelma uuden musiikin ohjelmien lisäksi. Käy läpi oman musiikkisi kannalta validit radiokanavat. Lueskele radioiden mediakortteja. Radiokanavat voit bongata täältä. Lyhytaikaiset radiot ovat myös kiinnostavia.

Nosta aika-ajoin somessa joku radiokanava esiin ja pyydä diggareita toivomaan jotain tiettyä biisiä. Tätä voi tehdä muulloinkin kuin uuden julkaisun yhteydessä. Innostus tarttuu. Ihmiset ovat innolla mukana auttamassa, jos sen voi tehdä helposti. Mahdollisuus osallistua siinä missä osallistuminenkin on tärkeää. Toiveita voi usein laittaa Facebookissa, nettisivujen palautelomakkeella, shoutboxissa jne.

Ole realisti. Radiosoittoon on hyvin vaikea päästä. Tehosoitosta puhumattakaan. Jos saat biisin soimaan ihan missä vaan kanavalla, ota asia elämyksenä ja hyödynnä viestinnässä – paukuta henkseleitä somessa ja jos kuulijan toive oli kyseessä, niin muista kiittää. Annat arvoa musadiggareiden tekemälle työlle.

Soittolistat

Spotify-soittolistat on erittäin tärkeä väylä tulla kuulluksi. Uusien julkaisujen yhteydessä pyri saamaan kuuntelukertojen lisäksi biisejä soittolistoille. Tärkein henkilö tästä näkökulmasta on Spotifyn soittolistavastaava.

Pyydä somessa aktiivisesti ihmisiä lisäämään biisejä soittolistoilleen. Tarpeeksi moni kun tekee samalle biisille näin, biisi huomataan ja biisi voi päästä isommalle soittolistalle yhä useampien saataville.

Ole aktiivinen somessa

Someta elämän innolla. Jos et osaa, opettele. Tekemisestä tulee pian bändin näköistä, kunhan vaan jaksat tehdä. Yritä saada ihmiset reagoimaan. Kun joku kommentoi/kysyy jotain, vastaa ja tykkää. Ole läsnä ja osoita, että yleisön tekemä työ on tärkeää ja arvostat esimerkiksi kuvia/videoita mitä on keikalla otettu.

Älä tee hommaa hampaat irvessä. Tee omannäköistä jälkeä. Kun itse tekee, tulee semmoista kun sattuu tulemaan. Ja se on erittäin hyvä asia.