Musadiggari

Mitä musadiggari voi tehdä buustatakseen bändiä?
Musadiggari = henkilö, jolla jalka vipattaa hyvän biisin kuullessaan.

Kuuntele musiikkia

Uutta musiikkia löytyy uuden musiikin ohjelmista radiosta, Spotifyn soittolistoilta ja musa-aiheisista blogeista. Kuuntele ja innostu.

Käy keikoilla

Kotisohvan imu on usein voittamaton ja se näkyy varsinkin pienten bändien keikoilla. Yleisökato on tavallista eikä sillä ole mitään tekemistä bändin hyvyyden kanssa. Keväällä 2018 ravintoloiden aukiolo vapautui ja lakisääteinen velvoite järjestää laadukasta ohjelmaa pidemmän aukiolon vastineeksi poistui. Keikkapaikat ovat ahtaalla. Bändi-iltoja ei kannata järjestää, jos väkeä ei tule. Samaan aikaan tuntemattomia bändejä on paljon. Bändit tarvitsevat keikkaa kehittyäkseen. Pelkille seinille ei ole kiva soittaa.

Ota paikkakuntasi livemusamesta seurannan kohteeksi. Tutki mitä siellä tapahtuu. Ota tavaksi käydä pienten bändien keikoilla. Ota kaveri mukaan ja nauti. Yleensä itseänsä kiittelee, kun tuli lähdettyä. Bändi huomaa kyllä uudet naamat yleisössä ja jokainen uusi ihminen on erityisen tärkeä etenkin bändin alkutaipaleella. Keikalla käymällä tuet tekemistä varsinkin fiilispuolella ylivoimaisesti parhaiten.

Osta musiikkia

Osta musiikkia diginä, cd-levynä, vinyylinä tai C-kasettina. Tuet, innostat ja mahdollistat tekemään lisää musaa.

Osta oheistuotteita

Pienellä bändillä oheistuotteita tehdään lähinnä markkinoinnin ja elämyksen vuoksi. Kun soittaja lavalla ollessaan bongaa yleisöstä joltain tuikituntemattomalta oman bändin paidan, on aivan varma, että soittoon tulee 200% lisää energiaa ja hymy on korvissa – sikäli se on genreen sopivaa. Onnistunut oheistuotemyynti innostaa tekemään lisää ja parhaimmillaan sillä paikataan myös pieniä keikkaliksoja ja mahdollistetaan toimintaa jatkossa.

Osta oheistuotteita. Kerrot näin bändille, että diggaat heidän menostaan ja haluat tukea toimintaa. Saat sillä paljon hyvää mieltä aikaan. Keikoilla käydessäsi kysy bändiltä onko esim. paitaa saatavilla. On enemmän kuin tavallista, että myyntilaukku on mukana, mutta unohtuu takahuoneeseen keikan tuoksinassa.

Pyydä radiosoittoa

Useimmilla radiokanavilla on kuulijan toivetunti tai vastaava ohjelma. Radiokanavat voit bongata täältä. Toiveita voi usein laittaa Facebookissa, nettisivujen palautelomakkeella, shoutboxissa jne.

Toivo pienien bändien musiikkia radioon säännöllisesti ja varsinkin, jos uutta on juuri julkaistu. Tästä on suuri apu. Tekeminen huomataan kyllä ja sillä on arvaamattoman suuri merkitys tunnepuolella. Tärkeää on tietysti myös se, että biisi soi radiossa ja useampi korvapari kuulee.

Lisää soittolistalle

Käytätkö Spotifya, Youtubea? Nakkaa pienien bändien biisejä omille soittolistoille. Tarpeeksi moni kun tekee samalle biisille näin, biisi huomataan ja biisi voi päästä isommalle soittolistalle yhä useampien saataville.

Pyydä lähikuppila ottamaan bändi keikalle

Haluaisitko nähdä bändin livenä, mutta keikkaa ei ole? Listaa kuppilat, mihin bändi passaisi mielestäsi keikalle ja toivo bändiä sähköpostilla. Kun olet toiveet kuppiloihin lähettänyt, lähetä lista paikoista bändille ja/tai bändin keikkamyyjälle. Tämä aiheuttaa pienimuotoisia riemunkiljahduksia bändissä. Sen lisäksi voivat laittaa keikkakyselyä kuppilaan – keikan saaminen on paljon todennäköisempää näin.

Järjestä keikka

Onko itselläsi tulossa juhlat tai tapahtuma, johon livemusiikki sopisi? Kysy bändiltä tarjous. Voit myös liittyä Pelasta bändi sähköpostilistalle ja saat laadukkaita keikkatarjouksia.

Kirjoita vieraskynään

Kirjoita suomeksi keikka-arvio, levyarvio tai haastattelu bändistä (genrevapaa – kaikki käy). Kuva mukaan ja kuvan yhteyteen kuvaajan nimi – varmista, että kuvaa saa käyttää. Videot youtubeen ja linkkinä juttuun. Jutun alle oma nimi tai nimimerkki. Toimita valmis teksti riikka.koksu@hotmail.com. Teksti julkaistaan tämän sivuston blogi-osiossa sellaisenaan. Varaan oikeuden jättää julkaisematta aatteelliset tms. kirjoitukset. Kirjoituksista ei makseta palkkiota.

Ole aktiivinen somessa

Someta elämän innolla. Tykkää sivuista, seuraa, tilaa kanava. Kommentoi, anna palautetta, tykkää, jaa musaa, jaa ja kutsu tapahtumiin ihmisiä, ota keikalta kuvia jaa niitä jne. On lupa innostua! Näytä, että diggaat. Sillä on väliä! #pelastabandi