10 kysymystä: Escape Whale

10 kysymykseen vastasi Suomen suurin trio Escape Whale Tampereelta

Miten bändinne sai alkunsa?

Keväällä 2019 Kantun kaikki bändit oli jonkinlaisessa taukotilassa ja se valitteli, että ois kiva päästä soittamaan ja äänittämään jotain ihan vaan huvikseen. Minä (Markku) totesin, että kyllä mulla biisejä on. Rimakammo kuitenki iski ja homma jäi siltä erää siihen. Myöhemmin kesällä olin menossa Bay Festeille kattomaan NOFX:iä, Frank Turneria ja Sick Of It All:ia. Reissua ootellessa kuuntelin paljon SOIA:n Death To Tyrants- ja Wake The Sleeping Dragon -levyjä ja niitten energia inspiroi tekemään lisää biisejä. Reissu oli hyvä ja sen jälkeen tein vielä pari biisiä lisää. Musiikillisesti ei olla lähelläkään tuota genreä, mutta noi levyt ja erityisesti Sick Of It All:in Bay Fest -keikka oli lähtösysäys tälle projektille. Jopa siinä määrin, että bändin työnimi oli ekaan julkasuun saakka SOIJA.

Ne neljä biisiä, mitkä kesällä 2019 tein tuntu sen verran hyviltä, että muistin Kantun toiveen huvikseen äänittelystä ja kysyin, että tehhäänkö nää. Se vastas, että tehhään vaan. Rumpaliks pyydettiin Hirvelän Ranea, koska oltiin tehty aiemminkin yhteistyötä ja Rane on monipuolinen soittaja. Lopulta biisejä synty levyllisen verran ja lisää on tulossa.

Bändin ydin on siis Markku (kitara, laulu), Kanttu (basso, kitara, laulu) ja Rane (rummut), mutta ekalla levyllä on lisäks 17 vierailijaa.

Millainen musiikillinen menneisyys teillä on?

Sekalainen. Markku on tehny ja äänitelly itsekseen kaikenlaista musaa vuosikausia ilman sen kummempaa päämäärää ja julkasutavotetta. Rane ja Kanttu taas on soittanu yhessä mm. Cartoon Treessä ja nykysin upouudessa SaintPolis-americanabändissä. Kantulla on lisäks historiaa mm. sellasissa bändeissä ku Calvin Pussy, Sadetta ja Epilä.

Yhteinen musiikillinen menneisyys rajottuu muutaman vuoden takaseen lastenlauluprojektiin, kun tehtiin musiikkia Loimaan teatterin Nokkalusti-näytelmiin.

Miten kuvailisitte musiikkianne?

Liian poppia punkkareille ja liian punkkia poppareille. Escape Whale ei oo varsinaisesti mikään genrebändi, joten musiikin kuvaileminen on aika vaikeeta. Tekeminen on hyvin DIY- ja punk-henkistä, mutta lopputuloksena voi olla mitä tahansa. Yleisesti ottaen ollaan rokkibändi. Sen määritelmän alle mahtuu mukavasti kaikkea.

Valitkaa yksi biisi tuotannostanne, mitä suosittelette kuunneltavaksi. Miksi juuri tämä biisi?

Laajasta yhen levyn kattavasta tuotannostamme tähän valikoitu The End. Tämä siksi, että biisi tuntuu nyt ajankohtaisemmalta kuin sitä tehdessä ja se on myös kokonaisuutena onnistunein ekan levyn biiseistä, ja kuvastaa hyvin meidän touhua eli biisin pituus on kohtalainen ja siinä on mukana sopiva määrä kavereita vierailemassa.

Mitkä ovat bändinne suurimmat saavutukset tähän mennessä?

Se, että kaikesta säädöstä huolimatta saatiin levy valmiiks! Ja kaiken lisäks vielä kymppituumasena vinyylinä myös, josta kiitos Royal Mint Recordsille.

Mitä kuuluu juuri nyt – mitä on tekeillä, mitä on tulossa?

Tällä hetkellä kuuluu oikein hyvää. Päätettiin alkuvuodesta, että kakkoslevy koostuukin kolmesta neljän biisin ep:stä. Niistä ekan rummut on jo äänitetty ja varovaisen optimistinen tavote on, että ainakin se eka ep saatas ulos tän vuoden aikana. Lisäks päätettiin, että käytetään vähemmän vierailijoita ja tehdään enempi kolmestaan, joten ekan ep:n ekaan biisiin on pyydetty vaan kolme vierailijaa…

Hauskin/kuumottavin sattumus, mitä musiikin parissa on tapahtunut?

Edellä mainitulla Bay Fest -reissulla päätin pulahtaa illan päättäneen NOFX-keikan jälkeen öiseen Välimereen virkistäytymään. Ensinnäkin vesi oli niin lämmintä, ettei se mitään virkistäny ja toiseks noin puolen minuutin vedessä lillumisen jälkeen tuntu mahassa ja vasemmassa käsivarressa ihan helv*tillinen kipu. Yllättävän pitkän viiveen jälkeen tajusin kelluvani meduusaparvessa ja pikkupaniikissa revin niitä sitte irti itestäni. Se oli melko kuumottava hetki ja yö. Mahassa on onneks kuitenki sen verran turvatyynyä, ettei käyny pahemmin, mut käsi turpos ja tulehtu ja oli pitkään kipee. Antibioottikuurilla ja kärsivällisyydellä silti siitäkin selvittiin.

Millä biisillä tänään lähtee?

Pennilessin Hail of Bullets, koska Pennilessillä lähtee minä päivänä tahansa ja A Cab To the City on täydellinen levy.

Lähettäkää terveisiä?

Kaverit ilmotti ihan kokeilumielellä, mutta terveisiä kaikille tutuille! Muistakaa, että it’s not only rock ’n roll, but we like it.

Haasta bändi vastaamaan 10 kysymykseen. Miksi juuri tämä bändi?

SaintPolis, koska Nääsvillesta Nashvilleen on yllättävän lyhyt matka.

Escape Whale Facebook, Instagram, Youtube, Spotify

Kuva: Laura Keskinen
Teksti: Markku Saarela

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s