10 kysymystä: Hippi & Co

Miten bändinne sai alkunsa?

Kolmas raide ja Osuma Streetwear julkisti kesällä 2020 kilpailun, jonka kautta olisi ollut mahdollista saada oma biisi heidän kokoelmalevylle. Oltiin juuri saatu Leeko Norsun kanssa debyyttimme Eskapismin perusteet, sekä tuplasinkku Koronakeissi/Karanteen1 valmiiksi, eikä siinä kohtaa ollut mahdollista tehdä bändin kesken uutta. Päätin osallistua kisaan soolona ja Riehumispiste-biisi tuli valmiiksi vuorokaudessa. Kului kuukausi ja olin kirjoittanut levyllisen uutta, omaan korvaan freesiä suomiräppiä, jonka halusin tuottaa omin päin.

Millainen musiikillinen menneisyys teillä on?

2000-luvun alussa tein ensimmäiset räppikokeilut ja siitä vuosien varrella muihin genreihin ajautuneena erilaisten laulu- ja soitinyhtyeiden kautta palasin räpin pariin tuossa kymmenisen vuotta sitten. Eskapismin perusteiden varhaiset demot oli perinteistä biittipohjaista hiphopia, ja tuolloin syntyi oma tyylini, josta ammennan nyt Hippi & Co:n musassa. Soitan “hippi”-levyillä itse kitarat ja bassot, sillä bändisoitinten kanssa on aina tullut omat biisit tehtyä. On harvinaista nykyräpissä, että MC hengittää musiikkiaan myös soitinten kautta, mutta näin on itselleni hyvä.

Miten kuvailisitte musiikkianne?

En tiedä lanseeraanko uuden genren kutsumalla Hippi & Co:n musaa rauha-räpiksi, mutta sitä se on. Bändin musiikillinen pohja koostuu surisevista kitaroista 70-luvun hengessä pauhaavan rumpukoneen tahtiin, joiden vastapainoksi viljelen musaan eteerisiä nauhakaikuja ja psykedeelistä hippikamaa. Rauha-räppiä ei vedetä laput silmillä uskotellen kaiken olevan hyvin, vaan tiedostetaan mahdollisuus muutokseen sisimmästä löytyvän valon kautta. Luonto ja elämän pienet ihmeet ovat inspiroineet luomaan tämän, niin basso kainalossa kuin kynä kädessäkin.

Valitkaa yksi biisi tuotannostanne, mitä suosittelette kuunneltavaksi. Miksi juuri tämä biisi? (Laita youtubelinkki)

Tuorein single Šamaaninen on biisi, jonka toivoisin saavan tuulta alleen. Siinä puidaan Suomen vanhoillista päihdepolitiikkaa, jossa lääkekäyttöön on lähes mahdotonta saada kannabisreseptiä, kun taas alkoholin kuningaskulutuksen jäljet näkyy jo ties kuinka monennessa polvessa. Elän itse päihteetöntä elämää, eikä kyseessä ole perinteinen hyötykasvin laillistamisräppi. Vaan olisi hävytöntä sulkea silmät kroonisista kivuista kärsivän kaverin taistellessa byrokratiaa vastaan vain jotta saisi nukuttua yönsä rauhassa. Biisin samplet on suoraa puhetta asianosaiselta itseltään.

Mitkä ovat bändinne suurimmat saavutukset tähän mennessä?

Korona-aika on ollut itselleni hyvää aikaa keskittää energiat musan tekemiseen ja kehittää osaamistani soittamisen, miksauksen ja tuotannon saralla. Kirjoitin Hippi & Co:n 30 biisiä kolmessa osassa kesien 2020-2021 välillä. Ensimmäinen albumi “I – Paunan sauhut” julkaistiin lokakuussa 2021, ja nyt vain puoli vuotta myöhemmin ilmestyy “II – Avaruus on sanamuunnos” 1.4.2022. Olen ylpeä voidessani sanoa tehneeni levyillä kaiken paitsi masteroinnin omin käsin itse. Eräs unelma tämäkin, joka on nyt toteutunut kahdenkymmenen vuoden runsaan demottelun jälkeen.

Mitä kuuluu juuri nyt – mitä on tekeillä, mitä on tulossa?

Tosiaan, Hippi & Co on korona-kuplassa kirjoitettu levytrilogia, jonka kolmannen levyn esituotannon olen jo aloittanut. Tarkoitus olisi saada se julkaistua syksyllä 2022. Samoihin aikoihin olisi määrä valmistua Leeko Norsulta toinen levy, jolle ollaan nyt alkuvuodesta saatu basso- ja rumpuraidat äänitettyä. Multa syntyi myös Cypress Hill -henkinen rento mutta raskas biittikokoelma tuossa helmi-maaliskuussa tulevan Myöhä X Pesonen -levyn pohjaksi. Donin 32-tahtinen freestyle-fiitti tokalle Hippi & Co -levylle räjäytti tajunnan ja halusin tehdä kaverin kanssa jotain uutta ihan ajan kanssa.

Hauskin/kuumottavin sattumus, mitä musiikin parissa on tapahtunut?

Näin intuition vietävänä sitä näkee palasten loksahtelevan yhteen aivan kuin ite olis vaan jonkin sortin välikappale inspiraation ja valmiin musan ketjussa. Mutta näistä ei jää kauheasti muistijälkiä jos ja kun tekee asioita itekseen. Sen sijaan yhdessä intoilemalla ne jää paremmin mieleen. Tuomo Savolainen on loistava valokuvaaja, jonka kanssa käytiin kesämetsässä ottamassa tokankin levyn kansikuvaa. Vasta kotona tajusin mitä oltiin saatu: kattelen kuvassa kohti avaruutta siinä pellon laidalla.. ja levyn avausbiisissä lauletaan ”painaumii pellossa / rakkaus ja rauha”. Kylmikset.

Millä biisillä tänään lähtee?

Jos mietitään maailmanrauhaa ja lähimmäisenrakkautta julistavia biisejä, usein nousee John Lennonin Imagine tai joku vastaava klassikko esiin. Bob Marleyn Redemption song on itelleni tällainen kappale. Muistan laulaneeni tän joskus karaokessa ja lapsuudenkaveri tuli kysymään vedon jälkeen, että mikäs biisi tuo nyt sitten oli. Olin ihmeissäni, sillä jotenkin luulin kaikkien tuntevan tän kauniin, yksinkertaisen ja ajattoman laulun. Mut ei näköjään. Tällä biisillä lähtee tänään.. ja niin kauan kuin maailma tarvitsee voimasanoja oikeuden ja harmonian puolesta.

Lähettäkää terveisiä?

Kiitos Jalo-Apalle upeista masteroinneista, hyvin jytisee Hippi & Co:n kotikutoiset miksaukset isossa maailmassa. Kaks levyä takana, yks päästään vielä tekee! Apalle ja kaikille muillekin toivon paljon tai ainakin enemmän kuin riittävästi valoa kevääseen. Hyvä kiertää kehää!

Haasta bändi vastaamaan 10 kysymykseen. Miksi juuri tämä bändi?

Moskah. Oululainen raskaan rockin yhtye on uskomaton paketti. Biisit on tarttuvia ja musiikillisesti moniulotteisia, ja bändi soittaa todella hyvin yhteen! Tällaset löydöt tekee yleensä festareilla, mutta nyt kun en oo moisille päässyt, oon onnessani törmättyäni tämän tason porukkaan. Suomirockilla on taas toivoa.

Hippi & Co -yhteystiedot:

http://www.instagram.com/hippiihoppii
http://www.facebook.com/hippiihoppii
http://www.laakelevyt.art/artistit/hippico

Kuva: Tuomo Savolainen
Teksti: Myöhä

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s