10 kysymystä: Filthy Crook

Oululainen groovaavaa death metallia soittava viisihenkinen Filthy Crook otti kiinni Fatal Effectin heittämästä 10 kysymyksen haasteesta!

Miten bändinne sai alkunsa?

Homma lähti liikkeelle vuonna 2017 Oulussa lähiökuppilassa illan päätteeksi, kun yhtyeen alkuperäinen laulaja Ville Lehtoranta ja basisti Joni ”Jänis” Saarela istuivat vuosien tauon jälkeen sattumalta samaan pöytään ja rupesivat vaihtelemaan kuulumisia musiikkiproggiksista. Jänis oli juuri irtaantunut paikallisesta punk -poppoosta eikä Villen ja rumpali Jarno Väyrysen tällöinen orkesteri ollut oikein vakiinnuttanut musikaalista suuntaansa. Siinä sitten tehtiin alustavia suunnitelmia ja pian oltiinkin jo Villen, Jarnon ja Jäniksen toimesta muodostamassa täysin uutta Filthy Crook yhtyettä, jonka tavoitteena oli alusta lähtien päästä oman tuotannon saattelemana lavoille. Ketään ei enää autotallimeininki covereiden tahdissa jaksanut kiinnostaa ja paljon pistettiinkin paukkuja heti alussa säveltämiseen ja sanoittamiseen. Pian saatiin värvättyä tähän mukaan kitaristi Joni Mettovaara, joka taas yhdisti hommaan toisen kitaristimme Jaakko Sepposen. Ensimmäisen EP:n valmistumisen aikoihin vuonna 2020 selvisi, ettei Ville enää roolissa toivo omista syistään jatkaa, mutta tämä tyhjiö saatiin nopeasti täytettyä uudella laulajalla Nico Jämsällä.

Millainen musiikillinen menneisyys teillä on?

Ollaan lähes kaikki Jaakkoa lukuun ottamatta vietetty nuoruutta samoilla seuduilla ja tunnetaan toisemme näin ollen hyvin pitkältä ajalta, vaikka ei kaikki testosteronipärinöissämme mitään parasta pataa teineinä oltukaan. Ville, Jänis ja Nico fiilistelivät pari vuotta ”Free Will Denied” -nimen alla metallicovereita Jäniksen vanhempien autotallissa, mutta kaikki me on oltu tavalla tai toisella musikaalisia nuoresta pitäen. Ei meistä kukaan mitään teorioita missään koulussa kyllä kuitenkaan ole opiskellut. Jänis teki muropaketista saadulla ejaylla paskaa konemusaa ja soitteli pianoa mitä osasi, Ville ja Joni on molemmat soittaneet jo nuoresta kitaraa ja Nico on laulanut niin pitkään, kun on vaan iltoja yhdessä istuttu. Jaakko on bändin vanhimpana myös meidän metallitrivialisti ja tehnyt omia sävellyksiä varmaan jo ennen Suomen sotia. Jarno heräsi rumpujen soittoon vähän varttuneemmalla iällä, mutta sitä ei kyllä tahdista uskoisi.

Miten kuvailisitte musiikkianne?

Me ei koskaan asetettu mitään tiukkoja raameja omalle musiikille, mutta yhteisten mieltymysten vuoksi bändiin vaikuttavat voimakkaasti groove metal -jätit, kuten vaikka Lamb of God ja Pantera. Halutaan kuitenkin ajatella, että jäsenten monipuolinen musiikkimaku ylipäätänsä on saanut meidät käyttämään myös muiden genrejen soundeja ja temppuja mielemme mukaan. On varmasti paikkoja, joissa musiikista kuulee LoGin Ashes of the Wake groovia tai Deathin Symbolic -albumin tyyppistä raskaan keskitempoista riffittelyä, mutta ei me myöskään pelätä ottaa suuntaa vähän doomin, melodödiksen tai black metallin vivahteisiin.

Valitkaa yksi biisi tuotannostanne, mitä suosittelette kuunneltavaksi. Miksi juuri tämä biisi?

Ystävänpäivänä julkaistun ”Love Eternally” EP:n At 3am kipale voisi olla aivan hyvä rasti lähtä ottamaan meidän musiikkia haltuun. Sävellyksen rungot on Jaakolta kaukaa ennen bändin syntyjä, mutta se tuntui heti meidän biisiltä. Jäniksen sanoitukset istu siihen lähes nakutetusti ja Jämsä on omalla osaamisellaan päässyt niitä vielä viilaamaan ja paremmin sovittamaan. Ylipäätänsä meidän biisit syntyykin kyllä koko porukan panoksella. Tuotannollisesti At 3am on myös meidän mielestä yksi parhaimpiamme, kiitos Eemeli Bodden ja tämän EVB Audion.

Mitkä ovat bändinne suurimmat saavutukset tähän mennessä?

Vaikea kysymys. Monesti on mietitty, että pelkästään se että ollaan saatu meidän musiikkia lavoille ja päästy soittoon myös kunnan rajojen ulkopuolella on jo saavutus jota ei osattu odottaa toteutuvaksi. Yksi yksittäinen tapahtuma on kyllä kuitenkin varmasti Oulun Hevimestassa pidetyn Tuska Torstai 2020 illan parhaan bändin äänestyksen voitto. Siitä olisi ollut nätti lähteä yrittämään mihin asti olisi kisassa rahkeet riittäneet, jos ei olisi maailma mennyt sevon ja kaikki Tuska-suunnitelmat sen mukana.

Mitä kuuluu juuri nyt – mitä on tekeillä, mitä on tulossa?

Keikoillehan sitä kovasti koitetaan. Saatiin onneksi järkättyä Ouluun 11.9. Myrkkyfest tapahtuma tästä nykytilasta huolimatta ja sitä kautta otetta taas lavaan ja siihen fiilikseen soittaa ihmisten edessä. Materiaalia meillä olisi kyllä lähteä taas levyttämään, mutta nyt alkuvuoden EP julkaisun jälkeen ei olla vielä lähdetty mitään ideoimaan. Yhdestä sopparista me jouduttiin viime vuoden lopussa kieltäytymään, joten omakustanteena vielä toistaiseksi mennään.

Hauskin/kuumottavin sattumus, mitä musiikin parissa on tapahtunut?

Onko tämä sitten hauskin tai kuumottavin, mutta eniten muistellaan ehkä yhtyeen alkuajan keikkoja, kun ollaan pojat oltu niin tomerana ja napakasti aikatauluissa kiinni, että on sit löydetty itsemme roudaamasta illan avaajaesiintyjän romppeita niiden reenikseltä, kun jätkät eivät itse ehtineet paikalle. Ei sillä olisi ollut niin ikään mitään väliä, kun ei siellä keikkapaikalla sitten lopulta äänet edes kunnolla toimineet, taikka edes yleisöä ollut sen ensimmäisen bändin aikana. Kyllä siinä jo vähän mietittiin, että liekkö tuosta illasta tule mitään. Tuli kuitenkin, mutta se johtuu vain meidän loistavista kuuntelijoista, jotka jaksaa käydä meidän keikoilla.

Millä biisillä tänään lähtee?

Aina lähtee Eskimo Callboy – Hypa Hypa. Musiikin ei tarvi olla niin vakavaa ja välillä on parasta vaan revitellä genrerajoista riippumatta ja vähän kieli poskella.

Lähettäkää terveisiä?

Henkilökohtainen kiitos jokaiselle, joka on käynyt meidän keikoilla, kuunnellut kappaleita, ostanut paitoja, pyytänyt soittamaan samaan tapahtumaan tai muutoin muistanut meitä näiden vuosien aikana. Ilman teitä, ei olis meitä. Erityinen kiitos Fatal Effectille tästä haasteesta!

Haasta bändi vastaamaan 10 kysymykseen. Miksi juuri tämä bändi?

Fucking Hands. Ollaan aivan oman uran alusta asti seurattu näitä kavereita ja vedetty keikkaa kimpassa parhaamme mukaan. Hienoja miehiä joiden kanssa viihtyy sekä lavalla että yleisössä ja olis mahtava kuulla miten herrat on saanut keikkahommat käyntiin nyt.

Filthy Crookin tavoittaa somesta ja verkkosivuilta;

Youtube
Facebook
Instagram
Verkkosivut

Teksti: Filthy Crook
Kuva: Raisa Koskela

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s