10 kysymystä: Petymys

10 kysymyksen haasteen otti vastaan Petymys, tuo Helsinkiläinen kylmässä kolkossa kellarissa loisteputkien valossa äänekkäästi särisevä, rotista kudottua peittoa päälleen hapuileva ja kylmässä värisevä yhtye.

Miten bändinne sai alkunsa?

Joitakin vuosia takaperin laulaja-lyyrikko Saunio ja säveltäjä-kitaristi Jale tapasivat kokoontua yhdessä lukuisista Mannerheimintie 160:n ympäristön kellarikerroksista viihteen, toveruuden ja hyvän urheiluhengen merkeissä. Yhtenä kohtalokkaana päivänä toverukset kuitenkin totesivat, ettei pelkkä leipäläen läpättäminen enää nostattanut juhlamieltä, joten mukaan otettiin soittimia ja muita mekastimia pitämään hiljaisuuden voimat aisoissa. Ajatus musiikista alkoi kyteä ja kasvaa, kunnes kaksikon oli lopulta valjastettava muitakin rivakoita työmiehiä kaskeamaan roihuavaa ideasatoa. Näin kellarin kohdusta ponnistettiin yhteistuumin kohti maan pintaa, ja vastasyntyneelle annettiin nimeksi Petymys.

Millainen musiikillinen menneisyys teillä on?

Petymyksen jäsenten musiikilliset taustat muistuttavat haulikolla ammuttua maalitaulua; käyty ja tehty on siellä täällä, mutta ytimeen ei vielä ole osuttu. Mukaan on mahtunut erilaisia projekteja teknosta punkkiin, hämäristä kellareista hääsaleihin ja maaseudun takametsien idylleihin, joissa miehen ja kitaran laulun katkaisee vain harmaapäätikan haikea soidinhuuto. Taakse on kertynyt siis erinäisiä keikkoja, kilometrejä ja kaaosta. Mielipuolinen halu jatkaa tekemistä on kuitenkin säilynyt ja voi hyvin. 

Miten kuvailisitte musiikkianne?

Musiikkimme on räyhäävää ja rähjäistä, sivuraiteilla väärään suuntaan päätä pahkaa liukuvaa suomalaista rock-musiikkia, joka on kyllästetty vaihtelevilla kunnianosoituksilla elämän mielettömyyttä, kotimaista mytologiaa sekä 90-luvun aneemisia rock-yhtyeitä kohtaan. Emme kuitenkaan nimestämme huolimatta pyri tylsämielisyyteen, vaan nautimme jokaisesta tuottamastamme ääniaallosta.

Valitkaa yksi biisi tuotannostanne, mitä suosittelette kuunneltavaksi. Miksi juuri tämä biisi?

”Poliisit” on tiivis kolmeminuuttinen kuvaus siitä, kuinka toisinaan on hyvä pitää ”huolta vain sun omist asioistas” tai kuten Pasi Huttunen totesi KaaosZinen demonurkassa 12/2020: ”Poliisit” on puolestaan ilahduttavan anarkistinen ralli, joka käy melkein pomppumetallista.

Mitkä ovat bändinne suurimmat saavutukset tähän mennessä?

2020 täysin itsenäisesti, luomuna ja ilman EU-tukia tehty omakustanne EP ”1. Yritys” sekä 2021 valmistunut EP ”Alasti” osoittivat, että bändistä löytyy tahtoa ja taitoa toteuttaa asettamiaan tavoitteita, vaikka budjetti koostuisi lähinnä kengännauhoista ja keitetyistä kevätsipuleista.

Mitä kuuluu juuri nyt – mitä on tekeillä, mitä on tulossa?

Petymyksen tuleva syys- ja talvikausi kuluu rattoisasti uutta EP:tä äänittäessä ja tuotos saataneen kuuleviin korviin vuoden 2021 loppuun mennessä, mikäli nykyiseen maailmaamme auttamatta kuuluvat force majeure -episodit malttavat pitää tänä vuonna joululomansa. Toive vuodelle 2022 olisi päästä kohti esiintymislavoja ja uusia tuntemattomia kasvoja.

Hauskin/kuumottavin sattumus, mitä musiikin parissa on tapahtunut?

Vanha treenikämppämme sijaitsi hylätyn tehdasrakennuksen kellarikerroksessa, ja vessan virkaa toimitti pohjaton reikä lattiassa talon pohjoisimmassa nurkassa, jota loisteputken kylmä kajo kutsuvasti valaisi. Toisinaan oleskelutilan sohvilta löytyi basistin taskurahojen lisäksi myös kodittomia nukkumasta krapulaansa pois. Hauskaa vai kuumottavaa, päättäkää te.

Millä biisillä tänään lähtee?

Zeal & Ardor – Don’t You Dare 

Vokaalitaiteilijamme mielestä tämä kappale nostaa sinut sängystä ylös, keittää kahvit puolestasi ja vaatii pomoltasi palkankorotuksen. Pelkäämme sanoa hänelle vastalauseita, joten täältä pesee.

Lähettäkää terveisiä?

Äitille terveisiä.

Haasta bändi vastaamaan 10 kysymykseen. Miksi juuri tämä bändi?

Mites olisi tuo kovaa nousua tekevä @alastiyhtye. Heillä tuntuu olevan hieno boogie päällä tänä vuonna.

Petymys Facebook, Instagram, Youtube, Spotify

Teksti: Petymys
Kuva: Petymys

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s