Haastattelussa Elonmerkki

Elonmerkki, tuo 20-vuotias eteläsavolainen valopilkku teki pitkästä aikaa uutta musiikkia, mutta keikoille saattaa palata vasta viiden vuoden päästä. Bändin historiaa ja nykyisyyttä valotti laulaja Aki Menna.

Elonmerkiltä tulee pitkästä aikaa uutta musiikkia. Onko biisit pöytälaatikon aarteita vai aivan tuoreita teoksia?

No nämä on vähän niin kuin kumpaakin. Vuonna 2015 tehtiin viimeeksi yksi keikka ja sinne silloin tehtiin nämä biisit. Toista ei edes treenattu kertaakaan ja toinenkin oli hivenen eri näköinen, mutta se soitettiin silloin. On nämä tässä vuosien saatossa hieman varmaan elänyt, että kai ne aika tuoreita kuitenkin on 🙂

Myyryläisen Kalle on hoitanut äänitykset ja osaksi tuottanut näitä, niin ollaan saatu pikkusen eri näkökulmia myös vanhoihin versioihin.

Musiikkivideotakin on huhujen mukaan tulossa. Sujuiko äänitykset ja kuvaukset suunnitelmien mukaan vai tuliko matkan varrelle mutkia?

Joo siis tehtiin toiseen biisiin ihan video ja toiseen sitten vaan kuvakollaasi vuosien varrelta.
Äänitykset sujui oikein mallikkaasti silloin, kun saatiin jätkät samaan paikkaan ja samaan aikaan. Tai itseasiassa ei taidettu edes olla samassa paikassa kertaakaan, ennen videon kuvauksia. Reenailtiin jo perinteeksi muodostuneen sähköpostin kautta. Asutaan kuitenkin vähän eri puolella Suomea nykyään ja on duunit ja perheet yms…

Mutta joo, videota kun kuvailtiin, niin silloin oltiin kaikki paikalla hetken verran. Lähdettiin siitä videon tekemisessä, että ei tehdä perinteistä soittovideota ja haluttiin vähän Mikkeliä kuvauspaikkoihin. Videosta tuli ihan meidän näköinen ja oli ihan saatanan hauskaa tehdä sitä. Tähän projektiin löytyi osaaminen bändin sisältä, kun Tero hoiti kuvakset ja editoinnit.

Ketä Elonmerkkiin kuuluu, ja kuinka bändin tarina sai alkunsa?

Tässä kokoonpanossa on:

Aki Menna Laulu
Otto Leikas Kitara
Teo Suominen Kitara
Tero Väisänen Basso
Kalle Paavilainen Rummut

Bändi on perustettu vuonna 2001 kun ystäväni Jari Uutela tarvitsi sen aikaisen bändinsä Ambrosian lämppäriksi jonkun. Elonmerkki laitettiin kasaan siis vaan yhtä keikkaa varten, mutta jatkuihan se sitten vähän pidempään. Yllättävän paljon tuli soiteltua keikkoja silloin 2001 – 2009 aikana kun bändi oli aktiivisimmillaan. Tehtiin pari EP:tä ja voitettiin jonkin verran paikallisia bändikisoja.

Käytiin itseasiassa edustamassa valtakunnallisestikin Etelä-Savoa Nuori Kulttuuri-tapahtumassa Lapualla vuonna 2003. Siinä kävi vaan niin, että matka oli pitkä Pohjanmaalle ja taidettiin kumota voitonmaljat jo menomatkalla. Ei jäänyt siitä retkestä muuta käteen kuin hataria, mutta hyviä muistoja.

Mistä lähti ajatus herätellä Elonmerkki nyt vuosien jälkeen?

Vuonna 2009 soitettiin ”viimeinen” keikka ja laitettiin bändi huilaamaan. Ei me mitenkään olla virallisesti hajottu, mutta kun jengille alkoi tulemaan näitä aikuisuuden velvoitteita ja paikkakunnan vaihdoksia, niin ei se ollut enää mitenkään järkevää ja hauskaa.

Kasattiin rivit hieman uudistuneella kokoonpanolla vuonna 2015 ja soitettiin yksi keikka Mikkelissä. Silloin puhuttiin, että kun bändi täyttää 20-vuotta, niin voisi tehdä jotain. Ajateltiin, että äänitellään nämä roikkuvat biisit ja tehdään yksi keikka. Biisit on tehty, keikkaa tuskin tullaan tekemään ainakaan nyt. Ehkä sitten kun on 25-vuotisjuhlat 🙂

Mieleenpainuvimmat keikkamuistot hyvässä ja/tai pahassa?

Sehän nyt on aika selvää, kun kaksikymppiset jätkät koheltaa ympäri Suomea, niin tulee kaikenlaisia keikkatapahtumia. Yksi hyvä muisto on se, kun oltiin soittamassa M-idols bändikisassa Mikkelin veturitalleilla. Soitettiin viimeisenä ja siellä oli porukkaa ihan helvetisti. Jostain syystä yleisö oli ihan täysillä messissä ja fiilis oli jotenkin ihan käsittämätön. Ihan kun olisi ollut isompikin nimi. Voitettiin muuten koko paska.

Tästä kisasta muuten poiki seuraava keikka Mikkelin torille RokTori tapahtumaan. Siellä oli meidän lisäksi toinenkin paikallinen bändi Zajebiste ja sitten oli Maj Karman kauniit kuvat ja PMMP. Menin keikan jälkeen bäkkärille ja PMMP:n Mira pyyti istumaan niiden pöytään ja tarjosi olutta jääkaapista. Järjestäjä sattui tulemaan samaan aikaan sisään ja tokaisi, että ”kaljat eivät kuulu Elonmerkille, vaan alemmalla hyllyllä on teille mehua”. Join siinä sitten trippimehua ja juttelin PMMP:n porukan kanssa… Ai että 🙂

Mieluisin paikka: treenikämppä, studio vai keikkalava?

Kyllähän se keikkalava on. Varsinkin nyt, kun ei ole päässyt vuoteen soittamaan livenä, niin kaipuu on kova. Onneksi ei leipä ole kiinni siitä, joten tsempit niille joilla se on.

Jos tätä olisi kysytty silloin kun ensimmäisiä bändivirityksiä oli, niin olisin vastannut treenikämppä. Eka oikea bändi missä olen ollut oli Umpitunneli tuolla Anjalankoskella. Siihen aikaan treeniksellä tuli kyllä vietettyä kaikki vapaa-aika ja joskus jopa vähän enemmänkin.

Mikä on parasta musiikin tekemisessä ja/tai esittämisessä?

Jaa-a. Se on jännä juttu, että vaikka tähän harrastukseen menee kaikki rahat ja vapaa-aika, niin se on vaan ihan perkeleen kivaa. Kai se liittyy jotenkin siihen, että pääsee tekemään erilaisia juttuja ja tuottamaan ihmisille hyviä fiiliksiä.

Miltä Elonmerkin tulevaisuus vaikuttaa?

Taas on Oton kanssa puhuttu siitä, että kun nämä biisit saadaan ulos, niin ehkä joskus yksi keikka ja sitten se on siinä. Eli suurimmalla todennäköisyydellä viiden vuoden päästä puuhaillaan taas jotain. Ei voi koskaan tietää, mutta mitään suurempia suunnitelmia ei ole.

Terveiset yleisölle?

Kun aika koittaa, niin käykää keikoilla. Ei tosin ehkä meidän, mutta sitten vaikka joidenkin muiden 🙂 Ja ottakaa biisit haltuun.

Elonmerkki Facebook

Teksti: Aki Menna ja Reetta
Kuva: Tommi Ripatti

Yksi kommentti artikkeliin ”Haastattelussa Elonmerkki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s