Haastattelussa Juutine

Reetan kiperiin kysymyksiin pääsi tällä kertaa vastaamaan Juutine.

Millaista musiikillista menneisyyttä sinulta löytyy?

Olen perustanut ensimmäisen bändini vuonna 1995 jossa soitan kitaraa ja teen pääsääntöisesti kaikki biisit itse. Tuo samainen orkesteri on vieläkin voimissaan ja kantaa ylpeänä nimeä Ruaste.

Rumpuja olen soittanut yli 25 vuotta eri hevibändeissä joista tunnetuimmat olivat ehkä Masterstroke ja Dreamtale. Useita studiosessioita olen saanut myös tehdä ja teen vieläkin. Tällä hetkellä en soita kuitenkaan missään hevibändissä rumpuja vaan New wave of Finnish manserock bändissä nimeltä Unimyrsky. Laulan myös bändissä nimeltä Paha Uskonto 2020 (Bad Religionia suomeksi) sekä teen omaa soolomateriaalia joka on tanakkaa suomirockia Popeda tyyliin. Soolona laulan myös itse. Tämän lisäksi teen akustisia keikkoja JuMa-Duo ja Seppänen Acoustic Band kokoonpanoilla joissa soitan cajonia.

Sinulta julkaistaan perjantaina 22.1.2021 uusi kappale Ukulele-beibi, joka on Costello Hautamäen käsialaa. Millä miettein kuuntelet lopputulosta?

Costi lähetti mulle neljä demoa joista valkkasin Ukulele-beibin koska olin itse juuri saanut ukulelen ja opettelin soittamaan sitä. Muokkasin Costin demosta itseni näköisen biisin ja teimme yhdessä myös hieman muutoksia sanoituksiin. Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

Biisiin olen itse soittanut rummut, kitaraa, akustista kitaraa ja tietysti ukulelea. Costi soittaa soolon ja bassoon sain Milla Heinosen (Jenni Mustajärvi, Holmala) joka on myös mukana musavideossa. Koskettimet soitti Isopate Kivinen (Popeda). Biisin on miksannut Jussi Kulomaa (Metalmixing) ja masteroinut Minerva Pappi (Waudio). Kannet on piirtänyt legendaarinen Juho Juntunen.

Ukulele-beibissä vierailee muitakin mm. Popedasta tuttuja muusikoita. Kuinka he päätyivät tähän mukaan?

Mun sooloproggis lähti käyntiin kun opiskelin Ikaalisissa musiikkituotannon ammattitutkintoa. Koulussa käy musa-alan huippuja valmentamassa opiskelijoita ja noin vuosi sitten valmentajana toimi Matti ”Sere” Huhta eli Seremoniamestari. Hän antoi meille tehtäväksi tehdä parodiabiisi jossa olisi tunnettu kotimainen rock- tai pop bändi ja feattaamassa puolestaan kotimainen räp artisti. Nämä artistit valittiin arpomalla ja meidän ryhmälle onnetar päätti antaa bändiksi Popedan jossa olisi feattamassa Petri Nygård. Noh, Popedaa olen kuunnellut lähes koko ikäni ja Petrikin oli tuttu artisti. Tein tähän koulutehtävään sävellyksen ja sanoitus tehtiin muutaman opiskelutoverin kanssa whatsapin välityksellä. Kun biisi oli valmis, kävin demottamassa sen ja lähetin demon myös Costille, Laculle ja Isopatelle kuultavaksi. He antoivat hyvää palautetta ja Costi soitti soolon biisiin ja ehdotti myös videon tekemistä kyseisestä biisistä. Tottakai sekin tehtiin ja siinä oli hyvä sauma kysyä myös Popedan ukkeleita tulemaan videolle mukaan. Tästä kaikesta syntyi biisi ”Nautitaan kesästä” jonka julkaisin 2020 vappuna. Tästä alkoikin mun sooloura…heh…

Ukulele-beibiin ei tarvinnutkaan hirveästi houkutella äijiä mukaan vaan jo alkuvaiheessa kun Costi lähetti mulle demon niin sovittiin, että tehdään samalla meiningillä tämäkin biisi. Ukulele-beibi on siis sävellyksen osalta Costin käsialaa ja minä tein biisiin sovituksen ja alkumelodian. Musavideossa rumpuja hakkaa Lacu Lahtinen (Popeda).

Mahtaako lisää biisejä tai kenties pitkäsoittoa olla tulossa?

Lisää biisejä on tulossa ja tällä hetkellä mulla on kaksi uutta biisiä työn alla (demotusasteella) ja idea kolmanteen kytemässä. En vielä osaa sanoa tehdäänkö pitkäsoitto, EP vai ihan vaan biisi kerrallaan julkaisuja.

Olet tehnyt aiemminkin yhteistyötä mm. Petri Nygårdin ja Vesku Jokisen kanssa. Oliko konkareita vaikea houkutella mukaan?

Itseasiassa Petriä kysyin ”Nautitaan kesästä” biisiin, mutta hän kieltäytyi kohteliaasti. Hän antoi kyllä hyvää palautetta myös itse biisistä. Veskun taas sain feattamaan Ruasteen ”Paska kopio” biisiin 2009 joka kertoo siitä kun luin netistä jostain keskustelupalstalta, että Ruaste on paska Klamydia kopio. Vesku diggas biisistä ja tuli mukaan laulamaan sekä myös musavideolle. Tämän jälkeen olen saanut häneltä silloin tällöin Klamydian ”ylijäämäbiisejä” ja joitain pöytälaatikkodemoja jotka eivät ole päätyneet Klamydian tuotantoon. Näitä biisejä kuulee Ruasteen ”Toinen samanlainen” ja ”Läskiä ja rakkautta” levyillä. Jälkimmäisessä on peräti kolme Veskun biisiä mukana.

Eipä se nyt niin kovin vaikeata ole lähettää biisistä demoa ihmisille joita haluaa mukaan omiin biiseihin. Jos biisi kolahtaa myös ”konkareille” niin kyllä he silloin saattavat lähteä mukaan jos vaan heidän aikatauluihinsa se sopii. Tietty jos he eivät koe biisiä tarpeeksi hyväksi niin silloinhan he eivät halua kuluttaa aikaansa turhaan…

Mikä musiikin tekemisessä ja/tai esittämisessä on palkitsevinta? Entä löytyykö varjopuolia?

Hmm… Aika paha kysymys. Lähtökohtaisestihan ihminen käyttää juuri siihen aikaansa mistä nauttii eniten. Itse tykkään kun saa jotain konkreettista aikaan melodiasta/ideasta joka vaan pulpahtaa päähän. Koko prosessi ideoinnista valmiiksi kappaleeksi on jo niin hienoa ja palkitsevaa kun kuulee kuinka biisi kehittyy pala palalta. Tietty kun biisi on valmis ja julkaistu sitä haluaa kuulla myös palautetta. Niin hyvää kuin huonoakin.

Musiikin esittämisessä taas kun hyvällä ryhmällä pääsee tien päälle niin koko keikkareissu on palkitsevaa. Tietysti myös keikkatilanteessa kommunikointi yleisön kanssa on huippua. Oli se sitten suoraa puhetta tai katseiden vaihtamista. Varjopuolia en nyt äkkiseltään keksi…

Tietysti tällä hetkellä koko tapahtuma-ala on pulassa Koronan takia. Se on aika iso ja vaarallinen varjo juuri nyt.

Miltä Juutisen tulevaisuus vaikuttaa?

Juutisen tulevaisuus näyttää tällä hetkellä ihan hyvältä. Uusia biisejä tulee ja luultavasti teen tätä niin pitkään kun tämä on kivaa. Mennään nyt päivä kerrallaan ja katsotaan mitä nurkan takaa tulee vastaan. Mulla on kuitenkin aika monta proggista samaan aikaan päällä ja luulisin, että juuri sen takia mulla pysyy mielenkiinto tehdä kaikkea. Musiikki on hieno laji!

Terveiset yleisölle?

Tämän hetkisestä tilanteesta huolimatta, pitäkää lippu korkealla, kuunnelkaa ja tukekaa kotimaista musaa!

Käykää tsekkaan mun ”Nautitaan kesästä” biisi ja tietty perjantaina 22.1. Ukulele-beibi biisi! Jos pidätte kuulemastanne ja näkemästänne niin laittakaa ihmeessä Spotify ja YouTube kanavat seurantaan ja biisit jakoon somessa! Näin tuette taas yhtä pientä kotimaista artistia! KIITOS!

Juutine Youtube, Spotify, Facebook, Instagram

Teksti: Juutine & Reetta
Kuva: ?

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s