Haastattelussa Ikirouta

Ikiroudan Teemu Kuosmanen vastasi Reetan tiukkoihin kysymyksiin.

Kuinka Ikiroudan tarina sai alkunsa?

– Minä ja Jori Kärki olimme touhunneet SoulHealer-bändin kanssa jo kymmenen vuotta. Aika ajoin olimme puoliksi tosissamme puhuneet suomenkielisen musiikin tekemisestä, kun vain olisi aikaa. Korona tuli ja vei SoulHealerin keikat ja siinä kohdassa ehdotin Jorille, että tehtäisiinkö nyt. Tietokoneella oli tallessa sopiva kappale ja kun Jori sen kuuli, vastaus oli heti, että kyllä tehdään. Kyseessä oli Ikiroudan ensimmäinen kappale ”Vanki” ja se sitten tehtiin ihan koemielessä. Rumpuja soittamaan saatiin Jani Partanen ja trio-meiningillä mentiin basistin puuttuessa minun vielä soittaessa bassoraidat. Yleisön vastaanotto oli mieletön ja ”Vanki” levisi heti ympäri Suomea ja viestejä alkoi tulemaan ovista ja ikkunoista, että tätä täytyy saada lisää. Lisäähän sitä sitten piti alkaa tekemään.

Ketä yhtyeeseen kuuluu ja millaista musiikillista menneisyyttä teiltä löytyy?

– Ikirouta muodostuu neljästä – ei enää ihan niin nuoresta – miehestä. Laulajana toimii Jori Kärki, kitaran ja kosketinsoittimet hoitaa Teemu Kuosmanen, bassot soittaa Jere Pellikka ja rumpujen takana istuu Jani Partanen. Tähän asti säveltämisestä ja sanoittamisesta on vastannut Teemu yksin, mutta porukalla hommaa tehdään ja bändinä asioista päätetään. Jori ja Teemu ovat olleet viimeiset 10 vuotta kiireisiä SoulHealerin kanssa levyttäessään ja keikkaillessaan. Jorilla on iskelmätaustaa pitkältä ajalta ennen rokkihommiin siirtymistään. Teemu on SoulHealerin lisäksi soittanut lukuisissa coverbändeissä, joista yksi on edelleen toimiva Iron Maiden -tribuutti Maiden Invasion. Jerellä on coverbänditaustaa ja kokemusta myös oman musiikin soittamisesta Reign Sadness -yhtyeessä. Jani on ollut aiemmin mukana coverbändeissä – yhtenä Maiden Invasion kuten Teemulla – ja sen lisäksi muutamassa omaa metallimusiikkia soittaneessa kokoonpanossa.

Mikä on Ikiroudan vahvuus musiikkimaailmassa?

– Koemme vahvuutenamme ainakin sen, ettei tällaista musiikkia tällä hetkellä tee meidän lisäksemme kukaan muu. Palaute on ollut, että tällaista on odotettu. Ihmiset ovat tykänneet sanoituksistamme ja kertoneet niissä olevan runsaasti tarttumapintaa oman elämän kanssa. Teemme hommaa tosissamme, muttemme hampaat irvessä. Ikää alkaa olla sen verran ja hommat niin moneen kertaan nähty, ettei ole pelkoa haihattelusta ja jalkojen irtoamisesta maan pinnalta. Hyvällä huumorilla ja asenteella teemme ja katsomme, että mihin tällä voisi päästä. Mailaa ei puristeta ja tehdä väkipakolla yhtään mitään. Kukaan meistä ei ole mikään virtuoosi soittajana, mutta bändinä soitamme tiukasti ja panostamme kappaleiden laatuun.

Julkaisitte vastikään versionne Kirkan tunnetuksi tekemästä Leijat-kappaleesta. Miksi juuri kyseinen biisi?

– Yksinkertainen vastaus: Koska Kirka oli aivan helkkarin kova ja monipuolinen laulaja. Harmittavan harvat ihmiset tietävät, että Kirka oli todellisuudessa rokkiukko. Iskelmää piti tehdä lainojen ja laskujen maksamisen takia, mutta sydän sykki rokille. 80-luvulla Kirka teki pari aivan mahtavaa vanhan liiton hevirokki-levyä ja niillä mies pääsi oikeasti näyttämään osaamistaan. Ja Kirkan uran alkupuolen käännöskappaleet – Leijat mukaan lukien – ovat aivan parasta suomalaista rock-/pop-musiikkihistoriaa. Halusimme tehdä Leijat-kappaleen Kirkan muistoa kunnioittaaksemme ja koska me kaikki pidämme itse kappaleesta. Olisi hienoa, jos mies olisi elossa ja olisimme saaneet soittaa kappaleen hänelle itselleen. Tosin siinä kohtaa olisi saattaanut valahtaa vetelät pöksyihin.

Mahtaako muitakin biisejä tai kenties pitkäsoittoa olla luvassa?

– Olemme julkaisseet Leijojen lisäksi kuusi omaa kappaletta ja ne löytyvät kaikista digitoistopalveluista. Uutta on luvassa ehkä jopa ihan lähiaikoina. Pitkäsoitosta ei osaa sanoa oikein mitään. Olemme valinneet julkaisutavaksi single kerrallaan ja se on sopinut meille. Olemme tavallaan koko ajan esillä ja kun edeltävän kappaleen hurmos on alkanut laantua, olemme jo uutta julkaisemassa. Katsotaan pitkäsoittoa tai jo julkaistujen kappaleiden kasaamista albumikokonaisuudeksi sitten, kun kasassa on tarpeeksi tavaraa.

Mikä on palkitsevinta musiikin tekemisessä ja/tai esittämisessä? Entä löytyykö varjopuolia?

– Itsellemme me teemme musiikkia ja näinhän se on ajateltava. Toki olisi totaalinen valhe väittää, ettei yleisön reaktiot ja palaute kiinnosta. Kyse on vuorovaikutuksesta, jossa annetaan ja saadaan. Nyt kun olemme saaneet valtavan määrän positiivista palautetta, on se varmistanut sen, että jotain on tehty oikein ja se rohkaisee tekemään lisää. Mutta kun musiikkia tekee itselleen, se on rehellistä ja aitoa. Jos tekisi pelkästään yleisön toiveet ohjenuorana, homma todennäköisesti olisi väkinäistä ja uskon, että se kuuluisi myös lopputuloksessa. Musiikilla on valtava voima ja sen vaikutus tuntuu joka päivä. Sitä on vaan tehtävä, kun ei voi olla tekemättäkään.

Miltä Ikiroudan tulevaisuus vaikuttaa?

– Ikiroudan tulevaisuus vaikuttaa lupaavalta. Olemme saaneet ihmisten mielenkiinnon heräämään ja tarkoitus on saada lisää ihmisiä mukaan iskelmämetalliseen menoon. Muutamia keikkoja on jo sovittu tulevalle kesälle ja enemmästäkin ollut jo puhetta. Kun vaan saataisiin tuo korona pois tieltä ensin. Perjantaina 22.1. teemme livestreamkeikan, jossa esitämme tähänastiset kappaleemme. Kyse ei ole siis pitkästä toista tuntia kestävästä keikasta vaan napakasta, ehkä 45 minuuttia kestävästä showcase-esiintymisestä, jossa pääsemme esittelemään itseämme ensimmäisen kerran lavalla. Puitteet ovat hienot ja tekniikka on viimeisen päälle. Toivottavasti mahdollisimman moni Ikirouta-fani osallistuu keikalle. Itse odotamme sitä kovasti ja täytyy tunnustaa, että vähän jo kämmenet hikoilevat, kun sitä miettii. Uusia kappaleita teemme koko ajan lisää ja julkaisemme niitä sopivin väliajoin. Lisäksi olemme saaneet mielenkiintoisia yhteydenottoja eri tahoilta ja yhteistyökuvioita on viritelty sinne ja tänne. Näistä lisää sitten myöhemmin.

Terveiset yleisölle?

– Eipä meillä muuta kuin että tervetuloa mukaan Ikiroutaiseen iskelmämetallimaailmaan. Neljä tavallista työssä käyvää ukkoa tekee musiikkia täydestä sydämestään ja toivoo viestin välittyvän jokaiselle kuulijalle tavallaan. Toivomme kaikille hyvää alkavaa vuotta 2021! Olkaa uteliaita ja antakaa uusille bändeille mahdollisuus! Saatatte yllättyä!

Ikirouta Facebook, Instagram

Teksti: Reetta & Teemu Kuosmanen
Kuva: Mikko Hirvelä

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s