Svengi-Jengi tuo esille pienempiä musiikkialan toimijoita ja uskoo yhteistyön voimaan

Svengi-Jengi on indie- eli omakustanne- ja DIY-muusikoiden yhteenliittymä ja Facebook-ryhmä, jonka tavoite ja suuri unelma on tuoda esille valtakunnallisesti myös pienemmät musiikkialan toimijat isojen ja tunnettujen artistien ja kokoonpanojen varjossa. Ryhmän tavoitteisiin kuuluu myös tärkeänä tiedon ja taidon jakaminen muille samassa tilanteessa oleville musiikkialan pienille toimijoille.

Kerro Svengi-Jengistä. Mistä on kyse ja mikä on tehtävänne?

Svengi-jengi sai alkunsa Iina Kuun, Markku Tourosen ja Petri Viitalan (Wiitala, Rollin Bee, B.E.A.T. ja Olonkorjuu) välisessä aivoriihessä muiden musiikkiin liittyvien keskustelujen lomassa, kun mietimme, miten voisimme yhdistää voimamme siten, että saisimme oppia mm. musiikin julkaisemiseen, markkinointiin ja kaikkeen muuhunkin musiikkialan koukeroihin ja saamme äänemme kuuluviin isojen levy-yhtiöiden omistamien artistien jaloissa. Mukaan tulivat lopulta ylläpitäjiksi ja ideoijiksi myös Laura Takala (LukkoSulaa), Krissi Treganna, Sami Ontermaa, Marko Perälä (Tulenkulkijat) ja Tommi Tähtivirta (Duo Records).

Ulospäin näkyviä asioita ovat tällä hetkellä Facebookissa olevien Svengi-jengi -ryhmän ja Svengi-jengi Info -sivun sekä Spotify– ja Youtube-listojen ylläpitäminen. Info-sivuillamme jaetaan mm. musiikkialan uutisia sekä esitellään Svengi-jengin artisteja ja kokoonpanoja sekä heidän uusia julkaisuja. Myös suuri osa Svengi-jengiläisten keikoista löytyy sivuston tapahtumista. Ryhmässä taas verkostoidutaan saman henkisten ihmisten kanssa, keskustellaan musiikkialasta ja jaetaan tietoa, omia julkaisuja, somesivuja sekä soittolistoja ryhmän jäsenten välillä.

Petri Viitala hoitaa Viikon Artistit osuutta yhdessä Sami Ontermaan kanssa. Viikon Artisti-osiosta teemme myös ohjelmaa yhteistyössä FinnRadion kanssa. Petri hoitaa tekstit ja kuvat Svengi-jengi Infon sivuille sekä ylläpitää Spotify-listaa. Sami taas hoitaa juonnot ja haastattelut radiolle.

Marko Perälän sormen alla on Svengi-jengin muut soittolistat, joissa Viitalan Petri auttaa minkä ehtii ja jaksaa. Petri hoitaa myös Svengi-jengin Uutuuksien päivittämisen Facebook-sivuille ja Spotifyyn. Youtube-lista elää omaa elämäänsä yhteislistana. Petri keräilee myös keikkoja Svengi-jengi Infon sivuille aina kun ne silmään sattuvat tai niistä tieto hänelle tulee.

Kysymyksiin vastaa kuka ehtii, mutta pääosin tiedotuksesta vastaa Petri. Muut ylläpidon jäsenet toimivat sivuilla ja ryhmässä lähinnä moderaattoreina ja ideoijina. Moni heistä seuraa musiikkialan uutisia ja jakavat tietoa ryhmäläisille ja Infon kautta myös yleisölle. Ylläpitoryhmän keskustelu on varsin vilkasta kulisseissa, joten jatkuvasti pukkaa uutta ideaa ja homma etenee ja kehittyy. Olemme vasta matkamme alkutaipaleella.

Millaista toimintanne tällä hetkellä on?

Suunnittelemme kulisseissa mm. yhteisiä keikkoja, kiertueita ja yhtä isompaa tapahtumaa sekä mietimme porukalla ideoita asioiden eteenpäin viemiseksi ja jäsenten aktivoimiseksi. Normaali toimintamme jatkuu edellisessä vastauksessa mainituilla tavoilla, mutta pyrimme kehittämään myös niitä koko ajan. Homma on siis varsin aktiivista, vaikka se kaikki ei näy ulospäin. Jäsenet ja heidän seuraajansa pyörittelevät soittolistojamme ja jakavat kukin tahollaan tietoa Svengi-jengistä oman halunsa, taitonsa ja jaksamisensa mukaan.

Suurimmat saavutuksenne ja mitä haluatte saavuttaa?

Suurin saavutuksemme on se, että olemme jo saaneet huomiota musiikin toimijoiden joukossa. Meistä ollaan kiinnostuneita ja meidän tekemisiämme seurataan. Jengi kasvaa koko ajan.

Haluamme, että Svengi-jengi ja sen jäsenet saavat valtakunnallista näkyvyyttä ja arvostusta. Haluamme olla osa suomalaista musiikkibisnestä. Haluamme siis tulla kuulluksi ja huomatuksi. Tähän liittyen tavoitteemme on järjestää jonkin yhteistyökumppanin kanssa iso Indie-tapahtuma tulevaisuudessa, jolle halutaan näkyvyyttä valtakunnallisesti. Myös yhdistyksen perustaminen tulevaisuudessa on mahdollista.

Millaisena näette itsenäisten artistien ja bändien aseman musiikkimarkkinoilla?

Asemamme musiikkimarkkinoilla on hyvin marginaalinen tällä hetkellä. Jos haluat menestyä, tarvitset hyvän soittotaidon, imagon ja biisien lisäksi myös roppakaupalla onnea ja todella hyviä suhteita. Valtakunnalliset radiot omistavat tällä hetkellä isot toimijat, joilla on omat levy-yhtiöt ja niiden artistit, jotka soivat aalloilla. On vaikea puskea tuosta läpi. YLE:n omistamien radioiden soittoon tosin saattaa joskus eksyä myös johonkin ohjelmiin joitain meikäläisiäkin, mikä tietysti on hyvä asia.

Pienemmät radiot soittavat myös meitä ”ruohonjuuritason” toimijoita, mutta niistä ei valitettavasti kerry Teosto- eikä Gramex-tuloja tekijöille, sillä rahaakin tämä syö, kun kaikki kustannetaan itse. Elämmekin hyvin pitkälti keikkailulla, joskin sekin on tällä hetkellä todella vaikeaa vallitsevan tilanteen takia.

Millainen Svengi-Jengi on muutaman vuoden päästä?

Toivotaan, että saamme aikaiseksi yhdistyksen, joka toimii tämän ryhmän perinteiden mukaisesti ja vie asiaamme eteenpäin. Luultavasti olemme kasvaneet tuohon mennessä jo niin suureksi, että meidät on pakko ottaa huomioon suomalaisessa musiikkiskenessä paremmin.

Pääseekö Svengi-Jengiin mukaan? Voiko Svengi-Jengin toimintaan osallistua jotenkin muuten? Miten?

Jengiin pääsee mukaan liittymällä Svengi-Jengi-ryhmään Facebookissa ja vastaamalla kysymyksiin, jotka ylläpito on asettanut. Tämän jälkeen tulee esitellä itsensä siellä ja toimia aktiivisesti ryhmässä. Jos halua on tehdä enemmän, kannattaa ottaa yhteyttä ylläpitoon. Varsinkin tapahtumia järjestettäessä tulevaisuudessa on apukäsille varmasti käyttöä. Vaikka et itse olisi musiikkialalla tai sinua ei vaan kiinnosta kuulua tähän jengiin jostain syystä, voit meitä tukea ja osallistua toimintaamme myös kuuntelemalla soittolistojamme, seuraamalla sivujamme Facebookissa sekä tietysti tykkäämällä, jakamalla ja seuraamalla artistejamme ja toivomalla heitä eri radioihin, keikoille teidän omiin kantapaikkoihinne tai tilaamalla heitä vaikka omiin bileisiinne.

Millä biisillä tänään lähtee?

Nyt mennään vähän vaikeelle alueelle, koska jengi on täynnä hyvää musiikkia, mutta annetaan kunnia homman alulle laittajalle eli Iina Kuulle ja hänen uutuudelleen:

Lähetä terveisiä

Kiitos FinnRadio, Radio Soi, Radio Suomi Södertälje, Radio Sandels, Radio Hulabaloo, SSS-Radio ja muut pienemmät radioasemat siitä, että tuette meitä ja soitatte musiikkiamme. Joku saattoi jäädä tästä nyt listasta poiskin, mutta kyllä te tiedätte, että arvostamme teidän panostanne.

Sana on vapaa

Tsekatkaa ja ottakaa seurantaan Svengi-Jengi Info Facebookissa.

Teksti: Petri Viitala ja Riikka Koksu
Kuva: Petri Viitala

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle ja jutussa olleesta Youtube-biisistä tehdään hot/not -kysely Facebookiin. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s