Haastattelussa Rajatapauksia -bloggaaja Mika Kähkönen

Päädyin Aston Kalmarin levyarvion puitteissa Rajatapauksia -blogiin ja innostuin. Ei tarvinnut selata blogia kovinkaan pitkälle, kun löysin vuoden parhaan lausunnon: ”Ei ole olemassa huonoa musiikkia, on vain liian suppeita musiikkimakuja.” Olisinpa itse keksinyt! Samalta istumalta laitoin kainon pyynnön bloggaaja Mika Kähköselle haastattelu silmissä kiiluen. Ja tässä sitä nyt ollaan.

Kerro itsestäsi. Kuka olet ja mistä tulet?

Olen viisikymppinen setämies Parikkalasta, työskentelen kirjastonhoitajana Imatralla.

Kerro Rajatapauksia-blogista. Mistä on kyse?

Kymmenen vuotta sitten tuolloinen esimieheni kirjastossa yllytti minua kirjoittamaan musiikkiaiheista blogia. Ehkä hän oli kyllästynyt kuuntelemaan jatkuvaa jorinaani musiikista… Innostuin, ja nyt olen kirjoittanut yli 750 blogimerkintää.

Eniten kirjoitan musiikista ja nimenomaan sellaisesta musiikista josta pidän: en ole kriitikko, olen musadiggari. En halua kuluttaa vapaa-aikaani kirjoittamalla sellaisesta musiikista josta en pidä. Silloin tällöin kirjoitan myös kirjoista, välillä muustakin. Vaikka pääpaino on musiikissa, on blogini myös julkinen päiväkirja. Ne, jotka minut tuntevat, voivat lukea rivien välistä paljon. Sieltä löytyy aika kipeitäkin asioita välillä.

Lukijoiden määrä tietenkin vaihtelee, mutta kyllä blogissani joka päivä vähintään muutama kymmenen lukijaa näyttää käyvän. Huimimpina päivinä toista tuhatta. Kun joku bändi linkittää blogini omaan someensa, niinä päivinä kävijöitä on yleensä runsaasti.

Rajatapauksia-blogin lisäksi pidän myös työperäistä Sanarkisti-blogia, joka aktivoituu taas parin viikon kuluttua.

Mikä postauksesi on saanut eniten lukijoita ja mikä postauksesi on oma suosikkisi?

Eniten lukijoita on tainnut olla Muistio Suomen bluesnatsit ry:n perustamiskokouksesta -parodialla.

Oma suosikkikirjoitukseni kertoo siitä, kun kävimme hyvän ystäväni kanssa ostamassa Rainbown uuden cd:n vuonna -95. Siitä tulee lämmin ja nostalginen fiilis.

Kerro muutama sana musiikkimaustasi. Millä biisillä tänään lähtee?

Rock’n’roll and blues and jazz. Country, bluegrass, blues. Musiikkimakuni on laaja. En ole jämähtänyt mihinkään genreen, mutta eniten sykähdyttää sellainen musiikki, josta jollain tavalla kuuluu afroamerikkalaisen tai yleensä amerikkalaisen perinnemusiikin pohja. Teini-ikäni 80-luvulla eläneenä suomirock on kova juttu edelleen ja nyt elämme suomirokin suhteen yhtä hienoa aikaa kuin tuolloin tai Love Recordsin kulta-aikana. Meillä on aivan uskomattomia lauluntekijöitä tässä maassa. Litku Klemetti, Mara Balls, joku iiris, Jukka Nousiainen, Kalevi Suopursu, ihan vain muutamia mainitakseni. Meillä on hienoja pieniä levy-yhtiöitä, kuten Helmi-levyt, Jukan Musiikki ja Humu Records. Svart tekee hienoa kulttuurityötä koko ajan jne. Valtavirran pinnan alla on mahtava meininki meneillään.

Kovimmat kolahdukset tapahtuvat teini-ikäisenä, mutta on suuri harmi, että monet jämähtävät niihin samoihin bändeihin ja artisteihin koko loppuiäkseen. Totta kai nuoruuden suosikit kulkevat aina mukana, mutta niiden rinnalle löytyy aivan yhtä hyvää kamaa jokaiselta vuosikymmeneltä ja vuodelta.

Tämä päivä lähtee käyntiin sillä, että odotan kiivaasti pääseväni hakemaan postissa odottavan Dr. Helander & Third Wardin uutuus-lp:n ”Traffic jam on the back street”. Third Wardin edellinen albumi oli yksi parhaista tässä maassa julkaistuista blueslevyistä.

Linkki videoon poistettu 21.12.2020 ettei sivuston tarvitse maksaa Teoston mediapienlupaa.

Voiko sinua pyytää arvioimaan levyjä?

No mikä ettei. Mutta kuten sanoin: olen diggari, en kriitikko. Jos en jostain levystä pidä, en kirjoita siitä. Internetissä on tarpeeksi negaatiota ilman minuakin. Haluan blogillani levittää hyvää fiilistä, en huonoa. Sähköpostiosoitteeni löytyy blogistani, yhteyttä voi halutessaan ottaa. Vanhana äijänä teen arvioni mieluiten fyysisistä äänilevyistä, suoratoisto ei ole meiksin juttu. Mutta nätisti pyytäen sekin saattaa onnistua…

Mitä muuta haluaisit sanoa Pelasta bändin lukijoille?

Musiikki on parasta, musiikista sauhuaminen toiseksi parasta. Sauhutkaa siitä mistä pidätte, älkää siitä mitä inhoatte.

Teksti: Mika Kähkönen ja Riikka Koksu

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle ja jutussa olleesta Youtube-biisistä tehdään hot/not -kysely Facebookiin. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s