Haastattelussa Baltix

Mistä Baltixin tarina sai alkunsa?

Neljä 15-vuotiasta nuorta miestä löysi vuonna 1989 toisensa kahden tulevan ex-bändin oltua samassa tapahtumassa keikalla. Syntyi visio, että voitais tehdä jotain muuta, ja alettiin tekemään.

Ketä yhtyeeseen kuuluu nyt?

Aki Menna – laulu
Jari Valjakka – kitara
Juha Perälahti – kitara
Tero Väisänen – basso
Kalle Myyryläinen – rummut
Jani Lahikainen – koskettimet

30-vuotiseen historiaan mahtuu kaikenlaista. Mieleenpainuvimmat muistot hyvässä tai pahassa?

Muistellaan hyviä asioita. Ensimmäinen festarikeikka, Juva Rokkaa 2013. Viimeisin festarikeikka, St Michel Summerfest 2019. 30 V -juhlakeikka Päämaja lokakuussa 2019. Vuonna 2011 tehdyn paluun jälkeen Baltix on tehnyt n. 160 keikkaa. Saimme v. 2013 kunnian olla ensimmäisen Juva Rokkaa -festarin avausbändi, ja tuossa vaiheessa se oli luonnollisesti kova juttu. Viime vuonna sekä kotikaupunki Mikkelin ydinkeskustassa vedetty festarikeikka sekä 30 V -bileet myöhemmin syksyllä lukeutuvat myös ilman muuta mieleen painuneisiin erittäin positiivisiin asioihin.

Onko mikään muuttunut merkittävästi orkesterin matkan varrella?

Hyvin paljonkin. Täysin harrastelijapohjalta lähdettiin ja kokemusta on hankittu niin keikkailemalla, kuin myös julkaisemalla tasaiseen tahtiin omaa musaa. Vaatimustaso bändin sisällä on noussut ja vaikka hommaa tehdäänkin pilke silmäkulmassa, kunnianhimoa itse musiikin suhteen löytyy ihan eri tavalla, kuin aikoinaan. Matkan varrella on tapahtunut paljon ja matka jatkuu.

 

Viime vuonna Baltix oli melko aktiivisesti keikoilla. Mitä on jäänyt päällimmäisenä mieleen?

Baltix teki vuonna 2019 yhteensä 17 keikkaa. Se hitsasi niin settilistaa, kuin miehiäkin, entistä tiiviimpään kuosiin. Ukkojen kohdalla kylläkin tarkoitan henkistä, en fyysistä puolta.

Baltixin musiikkia voinee kuvailla melodiseksi melankoliaksi ilman liiallista synkistelyä. Mistä laulujen sanat syntyvät? Entä biisin teko yleensä, millainen prosessi se on?

Tekstit syntyvät kliseisesti sanottuna elämästä. Mulla ei ole teksteissä tarvetta synkistellä tarkoitushakuisesti, mutta toisaalta ei tämä elämä aina ruusuilla tanssimistakaan ole. Kirjoittaminen on yksi tapa käsitellä omia tunteita ja kokemusmaailmaansa ja tämän myötä usein liikutaan myös aika henkilökohtaisilla vesillä. Yhtä lailla se teksti voi kuitenkin lähteä liikkeelle myös jostain ihan muualta. Kitaristit Jari ja Juha osallistuvat sävellyspuoleen aktiivisesti ja erityisesti Jari on ollut viimeisen vuoden aikana todella aktiivinen. Toistakymmentä demoa on kuuntelussa ja minä lähden sitten rakentamaan niihin laulumelodioita ja tekstejä, kun ideoita syntyy. Muutama biisi on täysin valmiina ja niiden kanssa edetään kohti toista demovaihetta, jossa haetaan lopullista sovitusta. Siitä uuden tulokkaan matka jatkuu kohti settilistaa, kunhan keikkailu on taas mahdollista.

Mikä on Baltixin vahvuus Suomirockin sanansaattajana?

Massiivinen fyysinen läsnäolo ja aitous. Me olemme aina olleet juuri sellaisia, kuin olemme. Ja tulemme olemaan jatkossakin.

Oma suosikkisi yhtyeen tuotannosta? Miksi juuri se?

Biisinä Kuinka kaunis olet tänään. Henkilökohtaisin biisi, mitä olen koskaan kirjoittanut ja säveltänyt. Toteutus on toki kaukana tämän päivän Baltixista mutta se kuvastaa bändin sen aikaista osaamista ja tilaa. Äänite on aina oman aikansa kuva.

Millaisia ajatuksia Covid-19 herättää, ja onko koronan jälkeistä elämää?

Covid-19 on raju herätys ihmiskunnalle. Maailma tulee muuttumaan, osin varmasti myös parempaan suuntaan. Seuraukset taloudelle ovat kuitenkin valtavat ja tässä vaiheessa on vielä täysin mahdotonta arvioida, kuinka syvä kuoppa tässä tehdään ja kuinka jyrkät sen kuopan reunat tulevat olemaan.

Mutta aikanaan se tiedetään ja aikanaan myös nähdään, muuttuvatko esimerkiksi ihmisten kulutustottumukset ja tavat muutenkin, kuin pakon edessä. Mutta meistä useimmilla elämä jatkuu myös koronan jälkeen. Nyt tarvitaan malttia ja jaksamista.

Oma mottoni on, että teen kaikkeni niiden asioiden eteen, joihin pystyn vaikuttamaan ja yritän olla stressaamatta muusta. Se toimii myös tässä tilanteessa.

Terveiset yleisölle?

Elävä musiikki on parasta livenä. Nähdään keikoilla. Rock. Suomirock.

Baltix Facebook

Teksti: Jani Lahikainen, tiukat kysymykset Reetta Parkkinen
Kuva: Tommi Kirvesniemi

 

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle ja jutussa olleesta Youtube-biisistä tehdään hot/not -kysely Facebookiin. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s