10 kysymystä: Aleksi

Aleksi Mannisen Aleksi+Co on kokoonpanoltaan vaihteleva ambient-kokoonpano, jonka uusimmalla julkaisulla The Evening ovat Aleksin lisäksi mukana Tapani Rinne (bassoklarinetti) ja Konsta Mikkonen (elektroniikka).

Miten bändinne sai alkunsa?

Ensimmäisen levyni jälkeen (soolo Edge of Wind) halusin ympärilleni muita soittajia, jotka jakaisivat samantyyppisen estetiikan ja joiden kanssa voisi vapaasti kokeilla mitä tapahtuu. Tapasin sattumalta Tapanin toisessa projektissa, ja ehdotin yhteistyötä. Tapani suostui, ja ehdotti mukaan vielä mukaan Konstaa, jonka kanssa ovat tehneet jo jonkin aikaa musaa RinneRadiossa ja muutenkin. Kokoonnuimme Tapanin työhuoneelle Punavuoreen ja se oli siinä – aika maaginen yhteys heti alusta lähtien.

Millainen musiikillinen menneisyys teillä on?

Pitkä ja monipuolinen, kaikki ovat toimineet musan parissa kauan. Kiinnostus melodioihin ja teknologian kokeiluihin varmaan yhdistää tätä ryhmää eniten – ollaan tultu tähän tilanteeseen kukin omaa polkua ja kavereilla on hienot omat urat menossa. Tapani on laajasti palkittu monipuolinen äänitaiteilija, instrumentalisti ja säveltäjä, Konsta on jostain demoskene-ajoista lähtien toiminut huippu-DJ ja sound designer. Kitaristille kaikki laitekikkailu jotenkin kuuluu oletuksena asiaan ja nautin itsekin siitä suuresti. Tässä kokoonpanossa isoin pedalboard tosin oli Tapanilla!

Miten kuvailisitte musiikkianne?

Se on improvisoitua, kaunista, minimalistista ja rauhallista, jotenkin henkistä ja meditatiivista myös. Kuulijat ovat sanoneet, että tulee mieleen Brian Eno, Sigur Rós, Bill Frisell tai Pink Floyd. Se on rauhoittavaa ja aika hidasta ja vie kuulijan usein syventymään omiin ajatuksiin.

Valitkaa yksi biisi tuotannostanne, mitä suosittelette kuunneltavaksi. Miksi juuri tämä biisi?

Tässä jotenkin yhdistyy meidän kaikki hyvät elementit omaa korvaa miellyttävällä tavalla: Tapanin melodia ja loopit, kitaralla on tilaa, Konstan miksaus ja biitit… Äänittäessä tuo vajaa parinkymmenen minuutin kesto tuli ihan huomaamatta. Biisin tausta-ajatuksena on, että voi olla rauhassa tekemättä paljon mitään, nauttia mieleenjuolahtavista ajatuksista, olla vaan, ilman suorituspaineita. Uskon, että tylsistymisestä lähtee moni hieno idea.

Mitkä ovat bändinne suurimmat saavutukset tähän mennessä?

Projektiluontoisuuden takia varsinaisesti bändinä ei olla tehty paljon muuta kuin tämä levy. Ainakin henk koht pidän sitä jo hienona saavutuksena! Musiikki on soinut radiossa ja levinnyt kohtuullisesti soittolistoille. Levynjulkkaritilaisuudesta lähtien kaikki live-ajatukset taas on vallitsevan tilanteen johdosta nyt jääneet pois. Ehdimme aiemmin soittaa yhden keikan yhdessä, saavutus tietty sekin.

Mitä kuuluu juuri nyt – mitä on tekeillä, mitä on tulossa?

Albumi on ollut reilun viikon ulkona, odotellaan reaktioita! Jotain poikkitaiteellisia ideoita oli, mutta ne ovat pandemian takia peruuntuneet tai lykkääntyneet. Läppäriltä löytyy jo ”Aleksi – Albumi 3” -kansio, mutta sen tarkempi sisältö ja toteuttajat ovat vielä lukkoon lyömättä. Se on ollut tosi hieno huomata, että muutamia yhteistyöehdotuksiakin on tullut, ja tuntuu että on vielä paljon hyviä julkaisuja tekemättä.

Hauskin/kuumottavin sattumus, mitä musiikin parissa on tapahtunut?

Ekan levyn aikoihin sai keikoilla vastailla aika usein kysymyksiin, että miten kitarasoundini muodostuu. Joskus roudatessa näin silmäkulmasta jonkun lähestyvän ja valmistauduin jo henkisesti jälleen selittämään sen saman asian. Herran kysymys kuitenkin oli: “Oletko kuunnellut valaiden laulua?” Mitään kovin kuumottavaa ei ole aikoihin sattunut, mutta tällaiset kohtaamiset on mahtavia ja avaavia.

Millä biisillä tänään lähtee?

Ajankohtainen ja avantgardistinen Roinas-duo!

Lähettäkää terveisiä?

Odotan kovasti, että pääsisi taas nauttimaan livemusasta. Tsemppiä kaikille pandemian pakkokotiuttamille!

Haasta bändi vastaamaan 10 kysymykseen. Miksi juuri tämä bändi?

Koska hienoja melodioita on kiva kuunnella, haastan Antti Lainaksen, joka teki muutama vuosi sitten hienon poplevyn Silloin oli sunnuntai.

Aleksi nettisivut, Spotify, Facebook, Instagram

Teksti: Aleksi
Kuva: Valentina Voronova

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle ja jutussa olleesta Youtube-biisistä tehdään hot/not -kysely Facebookiin. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s