10 kysymystä: Meri-Maaria

Helsinkiläinen Meri-Maaria kasvoi lauluntekijästä artistiksi esikoisen syntymän ja äitiysloman myötä.

Miten artistiura sai alkunsa?

Perustimme musiikkilukiovuosina ensimmäisen tavoitteellisen bändimme Hekuman kahden ystäväni kanssa. Lauloimme tekemiäni pop/rock -sävytteisiä biisejä kolmiäänisesti bändin säestyksellä. Parikymppisinä elämä kuitenkin kuljetti kaikki eri suuntiin ja bändi hajosi.

Jatkoin laulujen tekemistä, kunnes kymmenisen vuotta pöytälaatikkoon sävellettyäni havahduin siihen, että niitä oli kertynyt valtavat määrät. Keväällä 2016 perustin Laulu etsii kotia -sivuston löytääkseni lauluilleni esittäjiä. Sivustolla julkaisen laulujeni demoja niiden syntytarinoiden kera. Aina välillä jollekin lauluista löytyikin koti, mutta koska olen surkea markkinoimaan, en osannut auttaa ihmisiä löytämään sivustolleni.

Kolme vuotta myöhemmin, esikoisen synnyttyä, tuntui että on aika laittaa kaikki likoon ja uskaltaa tosissaan heittäytyä musiikin vietäväksi. Jääkiekkovalmentajan työ piti mieheni kiireisenä ja koin tarvitsevani väylän itseni toteuttamiseen äitiyden rinnalla. Valjastin lapsen päiväuniajat musisointiin ja yhtäkkiä luova vimma räjähti suoranaiseksi auringonkukkamereksi. Helmikuussa 2019 nousin ensimmäistä kertaa lavalle Meri-Maariana ja esitin omaa musiikkiani. Vielä samana keväänä julkaisin ensimmäisen lauluni Majakan ja sen jälkeen onkin ehtinyt tapahtua kaikenlaista. Esikoisalbumini ilmestyy toukokuussa 2020.

Millainen musiikillinen menneisyys teillä on?

Olen Tapiolan kuoron ja musiikkilukion kasvatti ja aloittanut musiikin harrastamisen 4-vuotiaana: soittanut pianoa (ja vähän viulua), laulanut kuorossa, parissa eri bändissä ja lauluyhtyeessä. Yläasteella aloin sovittaa ja säveltää lauluja, ja lukiossa opettajani rohkaisivat tekemään sitä enemmänkin. Myös teatteriharrastus on kulkenut musiikin rinnalla läpi elämän, joten musiikkiteatterikin on tullut tutuksi.

Miten kuvailisitte musiikkianne?

Minun juttuni ovat melodiset, suomenkieliset folkpop-laulelmat, jotka antavat tilaa myös sanoituksille. Rakastan kansanlauluja ja stemmalaulantaa ja ripottelenkin biiseihini mielelläni hitusia myös niiden maailmasta. Tavoitteena on puhua painavista asioista unohtamatta toivon- ja ilonpilkahduksia. Laulut syntyvät kotikutoisesti, olohuoneeseen kasatulla kotistudiolla, ja masterointia lukuun ottamatta teen kaiken itse.

Valitkaa yksi biisi tuotannostanne, mitä suosittelette kuunneltavaksi. Miksi juuri tämä biisi?

Vaeltajat on tuorein, viime perjantaina ilmestynyt lauluni: duetto kahden ihmisen matkasta toistensa luo. Kohtalon kannattelemaa vaellusta eivät pysäytä edes avaruus, väliin jäävät vuoret ja valtameret. Äänitteellä vieraileva Jukka Tarvainen tunnetaan tanssijana ja Rajalla -metallibändin laulajana. Olemme yhdistäneet voimamme ennenkin – mutta aiemmin vain teatterin lavalla. Kitararaidat on taiteillut Toni Korhonen, johon olen tutustunut lentokoneista taivaalle hyppiessäni.

Meri-Maaria: Vaeltajat (feat. Jukka Tarvainen)
(säv./san./sov. Meri-Maaria Kivekäs)

Mitkä ovat bändinne suurimmat saavutukset tähän mennessä?

Toukokuussa ilmestyvä esikoisalbumi, ehdottomasti! Se on valmistunut vuosien kypsytystyön ja juniorin päiväuniaikojen tehokkaan ajankäytön seurauksena, kahden kotona vietetyn vuoden aikana. Albumilla vierailee myös paljon ystäviäni soittamassa ja laulamassa kanssani – se on ollut yksi levynteon parhaista puolista!

Huikeaa oli myös Majakan pysyminen Finnradion Suomi soi TOP20-listalla täydet 8 viikkoa sekä kutsutuksi tuleminen omakustanneartisteista koostuvaan Svengi-jengiin.

Mitä kuuluu juuri nyt – mitä on tekeillä, mitä on tulossa?

Tällä hetkellä aika kuluu albumin viimeisten viilausten parissa. Seitsemän laulua kahdeksasta odottaa jo masterointiin lähtöä. Levynjulkkarikeikka on Käpygrillillä (Helsingissä) to 14.5.!

Työn alla on myös esiintymistaitojen treenaaminen keikkailemalla yhdessä kitaristini Jack Barnardin kanssa. Ja uusia biisejä syntyy tietenkin koko ajan…

Hauskin/kuumottavin sattumus, mitä musiikin parissa on tapahtunut?

Erään musikaalin esitykset osuivat ilkeästi pahimpaan influenssakauteen. Tauti läpikävi melkein koko näyttelijäkunnan ja pahinta oli, että se vei monilta äänen lähes kokonaan. Osa esityksistä oli pakko hoitaa dubbaamalla, eli niin että ne joilla ääntä sillä hetkellä oli, hoitivat lauluosuudet (ja joissain tapauksissa replatkin) sivuverhoista lavalla nähtävien näyttelijöiden ”haamuääninä”.

Millä biisillä tänään lähtee?

Katinka Vee – Espoo 10. Ihastuin biisiin heti ensikuulemalta vuosi sitten keväällä Samettiklubilla. Toteutus on kertakaikkisen riemastuttava, kipeiden asioiden ja itselle nauramisen symbioosi. Ja entisenä espoolaisena minuun kolahtaa myös kappaleeseen kätkeytyvä kotiseutuiva.

Lähettäkää terveisiä?

Terkkuja koko Svengi-jengin väelle! Ilman teitä tämä touhu olisi paljon tylsempää ja vähemmän vauhdikasta. Kanssanne on kiva kiitää ja kehitellä!

Haasta bändi vastaamaan 10 kysymykseen. Miksi juuri tämä bändi?

Haastan Ainin, joka tekee makeita juttuja ja ansaitsee päästä ääneen!

Lisätietoja: Kotisivu, Instagram, Facebook, Spotify, Youtube

Teksti: Meri-Maaria Kivekäs
Kuva: Miika Rautiainen

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle ja jutussa olleesta Youtube-biisistä tehdään hot/not -kysely Facebookiin. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s