10 kysymystä: Luuydin

Luuydin on musiikillisesti monenkirjava jyväskyläläinen rock-yhtye. Bändiin kuuluvat Rauli Karjalainen (kitara ja laulu), Urho Tulonen (basso ja laulu), Joonas Sutinen (laulu ja kitara) sekä Lari Murtorinne (rummut).

Miten bändinne sai alkunsa?

Joonas oli ennen Luuydintä säveltänyt äkkiväärää melurokkia pöytälaatikkoon useamman vuoden ja demoillutkin muutamia biisejä, mutta bändiviritelmiä ei ollut kehkeytynyt. Jyväskylään muutettua Joonas tutustui Lariin ja ehdotti yhtyeen perustamista. Bändi jumitti hetken kaksihenkisenä Lutakon treeniksellä, kunnes saatiin houkuteltua Urhon basson varteen. Ekan demon jälkeen Urhokin alkoi säveltämään Luuytimelle materiaalia ja toi ilmaisuun kaivattua melodisuutta ja herkempää puolta. Pian Rauli tuli toiseksi kitaristiksi ja laajensi soundia omalla panoksellaan. Yhtyeen toisella demolla yhteissointi selkiintyikin sitten ja siitä on jatkettu tähän päivään samalla meiningillä.

Millainen musiikillinen menneisyys teillä on?

Moninaisia projekteja on kullakin ollut. Esim. Lari vaikutti muinoin Laivueen livekokoonpanossa ja Rauli Herra Huu –yhtyeessä. Urholla on ollut kaikenlaista melumusahommaa kuten Beer Terror –grindcoreyhtye. Joonaksen aiemmat bändiviritelmät, kuten retrogoottiyhtye Desde Avion, ovat olleet enemmän opiskelijakämpän seinien sisälle jääneitä kokeiluja.

Miten kuvailisitte musiikkianne?

Rumankaunista möykkää, jossa päällekäyvät bassokuviot ja diskanttisesti nakuttavat kitarat ovat usein pinnassa. Jos tyylilajin kannalta miettii, jossain postpunkin, alternativen, punkin ja noise rockin välimaastossa operoivaa musiikkia. Urho on joskus pakon edessä kuvaillut Luuydintä ”meluisaksi mutta herkäksi erikoisrokiksi”, mikä toiminee aika hyvänä kuvauksena myös.

Valitkaa yksi biisi tuotannostanne, mitä suosittelette kuunneltavaksi. Miksi juuri tämä biisi?

Syksyllä pihalle pistetty Äärettömyyden hiljaisessa kehdossa –sinkku on varmaan tähän asti onnistunein yksittäinen biisimme. Pixies meets Joy Division meets YUP! Tarttuva ja menevä rokkirepäisy, joka sävellettiin yhteistoimin bänditreeneissä noin puolessa tunnissa. Urho äänitti ja miksasi kappaleen ja sai hiton hyvin meidän soundin talteen. Sanoituskin on mukavan humaani. Ilmaisumme räyhäkkäämpi laita uupuu kappaleesta, mutta äkkiväärän meiningin perään aina huutava Joonas sai kaipaamaansa nykimistä c-osaan.

Mitkä ovat bändinne suurimmat saavutukset tähän mennessä?

Erinäisten kappaleiden saamat positiiviset kommentit ja putkeen menneet keikat tuntuvat merkittävimmiltä etapeilta, samoin kuin yhtyesoundin kirkastuminen viimeisimmillä julkaisuilla.

Mitä kuuluu juuri nyt – mitä on tekeillä, mitä on tulossa?

Tällä hetkellä viimeistelemme seuraavaa sinkkuamme, josta on tulossa asteen meluisampi tapaus. Uusia biisejä ollaan muutenkin treenattu ahkerasti. Luvassa on näillä näkymin ainakin maanista stoner-junnausta, nyrjähtänyttä diskanttiräyhää, vähän jangle-herkistelyä ja gootahtavaa rautalankaa. Musiikin kuvailu ei siis ainakaan muutu helpommaksi.

Hauskin/kuumottavin sattumus, mitä musiikin parissa on tapahtunut?

Urhon vastikään hommaama vahvistin oli kuulemma ruvennut savuamaan käyttöönoton myötä. Tällaista viiden pennin Spinal Tapia ovat hassut sattumuksemme…

Millä biisillä tänään lähtee?

Tätä kirjoittaessa on taustalla soinut Swervedriverin Never lose that feeling. Kappale on hiton kaunis, siinä on ihanan kaoottista kitarapornoa välillä 2:39-3:15 ja biisin loppuun on naitettu seitsemänminuuttinen hypnoottinen jumitusosio. Mekin päädytään usein pistämään biiseihin pitkiä junnausosioita treenisjamien innostamana, joten tällainen härskiys iskee. Pitäisi saada saksofoni vielä johonkin biisiin.

Lähettäkää terveisiä?

Varsin absurdia touhua tämä itsestään kolmannessa persoonassa kirjoittaminen. T. Joonas

Haasta bändi vastaamaan 10 kysymykseen. Miksi juuri tämä bändi?

Haastan vaikka toisen jyväskyläläisbändi Skodan. Ne soittavat viereisellä treeniksellä usein samaan aikaan ja hiton hyvin.

Luuydin: Spotify, Bandcamp, Facebook, Instagram, Youtube

Teksti: Joonas Sutinen / Luuydin
Kuva: Olli Kauppinen

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle ja jutussa olleesta Youtube-biisistä tehdään hot/not -kysely Facebookiin. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s