10 kysymystä: Napalm Kitten

Napalm Kitten on melodista metallia vääntävä viisi henkinen yhtye Tampereen seudulta. Musiikkimme yhdistelee ja ottaa vaikutteita monesta eri metallimusiikin alatyylistä, mikä luo yhtyeen tuotantoon omanlaisensa kosketuksen.

Napalm Kitten:

Aliisa Kairtamo – laulu
Ville-Veikko Karppanen – kitara
Antti Saari – kitara
Henri Karppanen – basso
Evgeni Fomin – rummut

Miten bändinne sai alkunsa?

Yhtye syntyi noin vuoden 2014 tienoilla Villen, Antin ja Eetun universumin räjäyttävän ideariihen tuloksena. Vanha orkesteri pisti pillit pussiin ja siirtyi pois keskuudestamme. Pojat saivat kuitenkin säilytettyä sielunsa tuntemassamme maailmassa ja intohimoisesti tahtoivat jatkaa tätä elämälle tarkoituksen antavaa toimintaa.

Millainen musiikillinen menneisyys teillä on?

Aliisa on laulanut niin kauan kuin hän muistaa. Yhä tänä päivänä on olemassa kotivideo, missä hän 2-vuotiaana laulaa omia sävellyksiään keittiönpöydän ääressä. Lauluharrastuneisuus lähti kunnolla käyntiin kuitenkin vasta yläasteella. Kiitos siitä musiikinopettajalle, jonka avulla Aliisa oppi myös soittamaan pianoa. Ihan ensimmäinen soitin oli kuitenkin klarinetti, jota Aliisa soitti nuoriso-orkesterissa. Klarinetti jäi jo parin vuoden soittamisen jälkeen, kuten myös pianon soitto. Metallimusiikki on ollut pitkään osa Aliisan elämää, mutta metalli- ja rockmusiikin laulamisen hän aloitti vasta vuoden 2016 tienoilla. Aliisa vaikuttaa myös bändissä nimeltä Ignis Eternum, joka soittaa skandiaiheisilla lyriikoilla höystettyä death metallia.

Ville löysi kitaran yläasteen musiikkitunneilta. Vältelläkseen inhottavia teoriaopintoja nuori mies kavereineen huijasi opettajalta luvan vetäytyä soitinvarastoon harjoittelemaan “kavereiden kanssa perustetun bändin” biisejä. Joko opettaja oli erittäin viisas ja pojissa potentiaalia näkevä tyyppi, työhönsä leipiintynyt mummeli jota ei kiinnostanut, tai sitten kohtalo vain päätti ottaa ohjat käsiinsä ja totesi: ”Pistetäänpäs pojat rokkaamaan”. Kaikesta huolimatta, siellä yläasteen hämyisessä soitinvarastossa turkoosinvihreä Fender Stratocaster hyppysissään syttyi Villen intohimo soittamiseen ja säveltämiseen. Ville on siitä asti harrastanut bänditoimintaa jos jonkinmoisten yhtyeiden ja nimien takana.

Henrin musahommat alkoivat hyvin todennäköisesti kateellisuudesta veljensä kitarasankaruustittelin valloittamisesta. Eihän se vain käy päinsä, että velipoika osaa soittaa ja Henri ei! 15-vuotiaana Henkka sai ensimmäisen kitaransa ja veljellinen kilpailu, tai enemmänkin takaa-ajo, alkoi. Yläasteella Henkan kavereilla oli bändi, jossa Henkka toimi kavereita tukeakseen roudarin roolissa. Yhtyeen basistin ja laulajan kuitenkin otettua hatkat, näki Henkka tilaisuutensa koittaneen. Vaikka Henrillä on aina ollut erittäin komea kurkkuääni kitarataitojensa ohella, päätti hän kuitenkin tarttua bassoon. Ajan myötä yhtye hajosi ja kaverukset lähtivät eri suuntiin. Pitkään Henkka vaikeroi ilman soittokavereita ja bassokin oli jo myyty. Kitaraa Henkka edelleen soitteli omaksi ja muiden iloksi. Vuosia myöhemmin Henkka huomasi olevan jälleen basson kaulassa kiinni. Tällä kertaa bändi oli nimeltään Napalm Kitten. Henri ei edelleenkään tiedä, miten kaikki tämä oikein tapahtui.

Antin soittohommat alkoivat, kun he päättivät kavereiden kanssa perustaa kovaakin kovemman hevibändin. Tämä kuninkaallinen idea syntyi Antin ollessa noin 15-16 ikävuoden paikkeilla. Antti hankki basson, koska ystävät osaavasti kertoivat, ettei bändissä voi olla kolmea kitaristia. Kaverit kun piru vie ehtivät nimittäin hommaamaan keihäänsä ennen Anttia. Antti opetteli ison läjän basistivitsejä, jotta pystyi pilaamaan kaikkien muiden yritykset kertoa hassun hauskoja letkautuksia huutamalla punch lineja ääneen jo puolivälissä vitsiä. Pari vuotta soittamisen aloittamisen jälkeen Antti löysi itsensä soittamasta bassoa ”Red Riding Hood” nimellä operoineesta orkesterista. Tätä kautta hän tutustui nykyisiin Napalm Kitten kollegoihin, Villeen ja Eetuun. RRH:n porukkaan ei Antti omien sanojensa mukaan päässyt soittotaitonsa, vaan huonon huumorin avulla. Eipä mennyt basistivitsien opettelu hukkaan.

Evgenin ensimmäinen oikea oma bändi oli ”Thö Aivokasvain”, yläasteella, missä Eetun soittimeksi oli jo silloin valikoituneet rummut. Rumpujen soitosta veijari innostui aikanaan katsellessaan Metallican ”Live shit binge & burge” -keikkataltiota. Tähän aikaan Eetun mielestä Lars Ulrich oli maailman paras rumpali. Nykyään Eetu pitää itseään lähes viikinkien jumaliin verrattavissa olevana olentona. Ainakin päätellen siitä, että ennemmin klikki on väärässä, mitä herra itse. Meininki Larsilla oli hänen mielestään erittäin kova. Rumpusooloja kelattiin videokasetilta aina uudestaan ja uudestaan. Sittemmin Eetu kasasi ensimmäisen rumpusettinsä perheensä kesämökin vintille kaikenlaisesta remonttiromusta, ämpäreistä ja legendaarisista kattilan kansista.

Miten kuvailisitte musiikkianne?

Emme ole koskaan oikein lokeroineet musiikkiamme. Mutta koska ase ohimolla meiltä tätä kysytään, niin vastatkaamme, montaa eri genreä yhdistelevää sekä monesta eri yhtyeestä vaikutteita ottavaa äänten kakofoniaa, jota kutsumme leikkisästi metallimusiikiksi.

Valitkaa yksi biisi tuotannostanne, mitä suosittelette kuunneltavaksi. Miksi juuri tämä biisi?

Valitettavasti uutta tuotantoa ei ole vielä ehditty julkaisemaan tätä artikkelia kirjoitettaessa, mutta aiemman solistimme sävyttämien kappaleiden joukosta valikoitui kappale nimeltä Hollow Dell. Kyseinen kappale on Defining Enemy EP nimeä kantavalta julkaisulta. Biisin video, joka on nähtävissä Youtubessa, on Bar Loosen Tuska-torstai skabasta vuodelta 2019.

Mitkä ovat bändinne suurimmat saavutukset tähän mennessä?

Saavutukseksi sinänsä voinee varmasti laskea ainakin sen, että esimerkiksi Ville ja Eetu ovat kestäneet toistensa huonoa huumoria ja seuraa jo lähes 20 vuotta. Bändin suurin saavutus on kaiketi keikkareissu Pietarissa, Venäjällä, jossa pääsimme soittamaan kaksi keikkaa. Tämän toki mahdollisti silloinen taustalla toiminut levy-yhtiö, joka sekin jo itsessään lukeutuu näihin ansioluetteloon kirjoitettaviin meriitteihin.

Mitä kuuluu juuri nyt – mitä on tekeillä, mitä on tulossa?

Tällä hetkellä Napalm Kitten uudistaa imagoaan, säveltää uutta materiaalia ja treenaa itseään keikkakuntoon. Keikkoja on näillä näkymin tiedossa kevään mittaan. Suunnitelmissa lähitulevaisuudessa on myös vähintään singlejulkaisun äänittäminen, musiikkivideoprojektia ja muuta mukavaa.

Hauskin/kuumottavin sattumus, mitä musiikin parissa on tapahtunut?

Keikalla mielisairaalassa kaveri raitapaitavaatteissa nousee hevaamaan, jonka johdosta kaksi ”Maailman vahvin mies” -kilpailuissakin varmasti pärjäävää tiukkanutturaista hoitsua ottaa Usain Bolt -tyylisen lähdön telineistä ja ottaa fiiliksissä olevan ”Elmeri Hautamäen” maihin ennen, kun Ville ehtii soolossaan edes seuraavaan nuottiin.

Millä biisillä tänään lähtee?

Halestorm – Love Bites (so do I), koska kyseinen bändi edustaa myös räyheillä naisvokaaleilla sävytettyä metallia ja kappaleessa on ihan mieletön meininki!

Lähettäkää terveisiä?

Terveisiä äitille. Kaikki hyvin, mutta rahaa vois olla enemmän.

Haasta bändi vastaamaan 10 kysymykseen. Miksi juuri tämä bändi?

Haastamme tamperelais-kouvolalaisen videopelirokkia soittavan Blooming Redin, sillä he ovat juuri julkaisseet samannimisen debyyttialbuminsa. Kyseinen lätty löytyy muun muassa Spotifysta!

Napalm Kitten Facebook, Instagram, Youtube

Teksti: Napalm Kitten
Kuva: Riiva photography

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle ja jutussa olleesta Youtube-biisistä tehdään hot/not -kysely Facebookiin. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s