Haastattelussa pitkä mutta mukava tuottaja Hiili Hiilesmaa

Musiikin tekeminen on antoisaa ja jossain kohti tulee väistämättä mieleen olisiko apukorvista apua. Auttaisiko ammattilaisen ulkopuolinen näkemys hiomaan timantin nopeammin? Mitä tuottaja itseasiassa tekee ja onko omakustanneartistin järkevä tuottajaa käyttää? Jututetaan pitkän linjan tuottajaa Hiili Hiilesmaata, jonka tuottamia albumeita on myyty maailmanlaajuisesti yli 3 miljoonaa kappaletta. Hiili Hiilesmaan Hämeenlinnan studion kultalevyseinältä kurkkii mm. HIM, The 69 Eyes, Don Huonot, Sentenced ja Lordi. Kiireisen miehen voi tavata myös TAMK:ista opettamassa tuottamista.

Kerro taustastasi, mistä kaikki alkoi ja mitä teet parhaillaan?

Olen Hiili Hiilesmaa, pitkä mutta mukava tuottaja. Aloitin äänittämisen ja soittamisen samaan aikaan alakouluikäisenä, kun isoäitini osti meille pianon ja antoi minulle C-kasettinauhurin. Kotoa löytyi myös sähkökitara ja rummut, joten kaikki tarvittava oli kasassa bändileikkien aloittamiseen.

Juuri tällä hetkellä teen tuotantoa Luxemburgilaiselle My Own Ghostille, esituotantoa ja miksausta sen jälkeen. Tämä on toinen levy heidän kanssaan.

Muita meneillään olevia projekteja on vajaat kymmenen, jotka etetenevät kukin omissa vaiheissaan. Olen todella mielissäni kaikista. Erilaisia bändejä, musiikkia ja persoonia.

Mitä käytännössä tuottajana projekteissa teet ja millainen roolisi tekemisessä on?

Roolini vaihtelee projektin mukaan, jokainen tuotanto on oma yksilönsä. Tuotannon päävaiheita on neljä: Esituotanto, äänitys, miksaus ja masterointi. Toisinaan rooli painottuu enemmän musiikillisiin asioihin, joskus taas enempi teknisiin asioihin.

Kun syntyy musiikillisia erimielisyyksiä on oltava puolueeton erotuomari ja saatava puristettua päätöksiä. Myös käytettävissä olevien varojen kohdentaminen on avainasia. Mihin oikeasti kannattaa euroja käyttää. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja huonosti suuniteltu on puoliksi päin…

Nykyisin pyrin siihen että bändien omaa äänitysosaamista ja laiteistoa hyödynnettäisiin mahdollisuuksien mukaan. Se pienentää levyn hintalappua ja tuo joustoa aikatauluihin, sillä useimmat soittajat käyvät ns. oikeissa töissä. Lisäksi matkustaminen vähenee, kun asioita voidaan tehdä virtuaalisesti, joka taas tukee kestävää kehitystä.

Usein pohjat – kuten rummut – tehdään ”varsinaisessa” studiossa, josta sitten siirrytään pienempiin pajoihin. Tiedostot ja äänitetyt raidat liikkuvat vaivattomasti verkossa ja minulla on paljon hyviksi havaittuja toimintatapoja, jolla homma sujuu kivuttomasti. Olen tuottanut paljon levyjä – varsinkin ulkomaalaisia – joissa en ole ollut fyysisesti paikan päällä.

Rakennetaan yksilöllisiä koteja erilaisille perheille. Jotkut tahtovat kätevän peruskämpän, jossa on pari huonetta ja toiset tahtovat enempi lisävarusteita ja enemmän huoneita ja psykedeeliset tapetit.

Olennaista on tunnistaa tarpeet ja kuunnella artistin näkemystä sekä tukea sen toteutumista. On tärkeätä tehdä bändin itsensä näköisiä levyjä, ei oman näköisiä vaikka oma kädenjälki onkin aina mukana.

Kerro lisää esituotannosta. Mitä kaikkea esituotannossa voi tehdä ja mitä hyötyä siitä bändille on? Mitä esituotanto maksaa?

Esituotantoa alan tehdä, kun sävellykset ovat siinä pisteessä, että niitä voi alkaa koeponnistamaan. Tutkin biisien draamankaarta, rakenteita ym. Teen ehdotuksia ja kysymyksiä miten biiseistä saisi lisää irti. Peilaan yksittäisiä biisejä kokonaisuuteen.

Esituotanto on vaihe johon kannattaa panostaa, jos tahtoo haastaa isoja jo nimekkäitä bändejä. Sisällön hiominen kannattaa ennen äänitysvaihetta. Harva uusi bändi voi haastaa tunnetun bändin pidemmällä studioajalla. Lisäksi vanhoilla ”nimibändeillä” on tukenaan jo valmis fanijoukko, runsaasti kokemusta niin levyjen tekemisestä kuin studiotyöskentelystäkin. Esituotannon hinta riippuu mm. biisimäärästä ja kestosta.

Kannattaako tuottaja ottaa projektiin mukaan?

Olen pannut merkille, että vaikka bändit ovat kaikki erilaisia, levyjen tekemiseen liittyvät ongelmat ovat hyvinkin yhteneväisiä. Ne liittyvät musaan, tekniikkaan, raha-asioihin tai ihmisten välisiin suhteisiin.

Tuottaja on kapteeni, joka on navigoinut monet kerrat samojen karikoiden läpi bändit kyydissään. Laiva on uponnut vain muutaman kerran, kun bändi on hajonnut kesken sessioiden.

Kuumottavin/hauskin tilanne, mitä tuottajahommissa on sattunut?

Eräässä studiossa artisti ei ollut tyytyväinen saamaansa suoraan palautteeseen ja tämä lukittautui studioon. Hän ei suostunut poistumaan ennen kuin äänittäjä vaihtuu. Studiopäällikkö soitti minulle, sillä hän oli kuullut jostain, että olisin kiinnostunut hankalien tyyppien kanssa toimimisesta. Sain soviteltua tilanteen jotenkuten puhelimitse ja sessiot saatiin jatkumaan. Silloin opin että tuottaminen on paljon muutakin, kuin äänitysnapin painamista.

Mikä merkitys tuottajan laatuleimalla ja yhteyksillä on bändille?

Mitä paremmat raaka-aineet, sitä paremmat mahdollisuudet kokata hyvät ruoat. Toisaalta hyvät raaka-aineet menevät hukkaan, jos kokki ei ole tehtäviensä tasolla.

On tärkeää, että bändi ja tuottaja ymmärtävät toisiaan. On ymmärrettävä että tuotanto ei ole ostos vaan yhteistyöprosessi. Vuorovaikutustaidot ovat vahvasti korostuneet nyt, kun kehittynyt ja helppokäyttöinen tekniikka ei vie niin paljon huomiota kuin ennen.

Pystytkö auttamaan jatkovaiheiden eli julkaisun, promon (radiosoittoa, arvioita, haastatteluja) ja keikkamyynnin kanssa?

Kyllä pystyn, minulla on yhteistyökumppanit (Kuten yksi RIIKKA), joiden kautta levyn saa julkaistua missä formaatissa tahansa c-kaseteista vinyylien kautta digiin. Myös promoa ja keikkojen myyntiä varten löytyy kanavia.

Millä biisillä tänään lähtee?

Shaggsin mimmienergia on ollut minulle mysteeri jo parikymmentä vuotta.

Tuotatko muutakin kuin metallia?

Tuotan nykyisin enimmäkseen muuta kuin metallia. Metalli oli korostuneena kymmenisen vuotta sitten, jolloin se oli tulikuumassa nosteessa. Olennaista on ihmiset ja heidän omanlaisensa aivokemialliset luovat ideat. Levytetyt biisit ovat pakokaasua, joka tulee ulos ihmisten luomasta yhteismoottorista palamistuloksena. Mitä isompi liekki, sitä enemmän savua.

Työskenteletkö myös harrastajien projekteissa?

Ehdottomasti. Harrastepuolella on usein enemmän varaa ottaa taiteellisia riskejä ja toteuttaa luovaa hulluuta. Lisäksi monesti harrastepuolella ollaan todella fiiliksissä, kun biisejä oikeasti levytetään. Uskon että seksin kanssa on vähän sama juttu. Harrastepuolella se on jännempää kuin ammattilaisten puolella.

Jos nyt tuli pakottava tarve päästä asioimaan kanssasi, niin millaiset jonot sinulla on ja miten sinuun saa yhteyden?

Yhteyden saa helposti nettisivujeni kautta. Pienet jutut saan tehtyä yleensä nopeasti sopivissa väleissä. Isommat projektitkin saadaan usein hetimiten käyntiin. Alussa esituotantoa voi tehdä hyvin virtuaalisesti, jolloin aikataulut joustavat hyvin puolin ja toisin.

Lähetä terveisiä

Kaksi yleisintä miinaa, joihin astutaan ovat liiallinen kiire ja puutteellinen toimintasuunnitelma. Eli toisin kuin usein ajatellaan, että varojen rajallisuus olisi suurin ongelma. Puutteellinen toimintasuunnitelma tarkoittaa rahan ja ajan hukkaa. Kiire taas syö laatua ja latistaa fiilistä.

Olennaista on jatkaa eteenpäin, jotta liike jatkuu ja kokemusta kertyy. Kokemusta ei voi ostaa, se on elettävä itse. Alussa on hyvä olla itselleen riittävän armollinen ja hyväksyä myös ne huonommat biisit, eikä jäädä jumittamaan. On hyvä muistaa että täydellinen on hyvän pahin vihollinen.

hiilihiilesmaa.net

Teksti: Hiili Hiilesmaa & Riikka Koksu

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle ja jutussa olleesta Youtube-biisistä tehdään hot/not -kysely Facebookiin. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s