Haastattelussa musiikin monitoimimies Sampsa Astala

Eräänä keikkailtana miksauskopin takaa löytyi monissa musiikin liemissä marinoitu hahmo, Sampsa Astala (Lordi, Mötikkä, Sampsa Astala & Qma jne.) Siinä turistessa tuli pakottava tarve saada juttu Pelasta bändin Vieraskynään. Tässä sitä nyt ollaan.

Kerro musiikkitaustasi, mistä kaikki alkoi?

Ihan ensimmäiset muistikuvat on siitä, kun pikkupoikana lauloin mummolassa lehmille. Pappani tuumasikin tuolloin, että ”lehmät vuotaa, ku vanhat veneet.”

Varsinaiset musiikinopinnot alkoivat Lohjan musiikkiopistossa 80-luvulla klassisen kitaran merkeissä. Myöhemmin muutettuani Karkkilaan mulla alkoi rumpujen soitto Karkkilan musiikkikoulussa. Lukiossa perustettiin ekat oikeat bändit ja samoihin aikoihin siirryin laulajaksi. Myös omien biisien kirjoittaminen alkoi tuohon aikaan.

Missä kokoonpanoissa olet vuosien varrella vaikuttanut?

Ensimmäinen demottanut bändini oli Karkkilalainen Grind Garage. Ensimmäinen levyttänyt bändini oli SO. Tämän kanssa jo rundattiin jonkin verran. Näissä kaikissa toimin laulajana ja satunnaisesti soitin akustista- ja komppikitaraa. Rumpuihin palasin Lordiin vuonna 2000. Tätä jatkui vuoteen 2010, jolloin palasin lauluhommiin Stala & So. yhtyeen nokkamiehenä. Vuonna 2016 aloitin soolourani suomenkielisellä musiikilla ja satunnaisesti olen laulanut erinäisissä KISS -coverbändeissä ja Mötikkä -yhtyeessä, mikä soittaa Mötley Crüe biisejä suomen kielellä.

Mitä kaikkea musiikin saralla teet ja mitä on nyt menossa?

Pääosa tuloistani tulee keikkailemalla, trubana, duona tai bändien kanssa. Tämän lisäksi pyöritän omaa studiotani Konalassa ja teen myös DJ keikkoja.

Jos nyt tuli pakottava tarve päästä tekemään yhteistyötä kanssasi, miten toimia?

Ottaa vain rohkeasti minuun yhteyttä esim. facebookin kautta.

Kerro Lordin Euroviisuvoitosta. Miltä se näin vuosien jälkeen tuntuu?

Hyviä muistoja ennen kaikkea. Kun kierrän Suomea keikoillani, ihmiset tykkäävät kertoa minulle tarinaa, missä he olivat kun Lordi voitti viisut.

Mistä toivoisit ihmisten sinut muistavan?

Musiikista ja hyvistä biiseistä toivottavasti ja siitä, että olin ”kiva jätkä.” 😀

Hauskin/kuumottavin tilanne mihin olet musiikin parissa joutunut?

Muistan, kun olimme Moskovassa keikalla Lordin kanssa kesällä 2006. Soitimme kaksi biisiä playbackinä Punaisella torilla. Se oli myös suora lähetys, jota katsoi miljoonayleisö. Jostain syystä pohjat soitettiin CD -levyltä, ja tottakai se levy alkoi pomppia ja jumittaa kesken suoran lähetyksen. Silloin nolotti, mutta onneksi oli maskit naamalla, ettei punotus näkynyt.

Viime aikoina on saatu kuulla uutisia esimerkiksi Nosturin, Circuksen ja Virgin Oilin sulkemisesta. Keikkapaikat vähenee. Mitä ajattelet tästä ja yleisesti livemusiikin tilasta?

Mielestäni yleisö saa syyttää itseään siitä, ettei käydä tarpeeksi keikoilla. Tuntuu, että mennään vain isoihin massatapahtumiin, kuten stadioneille yms. Arkikeikat klubeilla on todella hiljaisia, vaikka siellä on hyviä bändejä. Tämän takia klubit kaatuu, kun yleisöä ei riitä.

Millä biisillä tänään lähtee?

Ghost on mielenkiintoisin ”uusi” bändi pitkään aikaan. Hyvät biisit yhdistettynä imagoon ja pikkaisen kieliposkessa meininkiin on just mun makuun.

Lähetä terveisiä Pelasta bändin lukijoille

Tehkää musaa sydämellä, älkääkä antako vastoinkäymisten lannistaa. Ilon ja tekemisen kautta. Lemmyn sanoin: ”Älä lopeta”.

Sampsa Astala Nettisivut, Facebook, Instagram, Spotify, Youtube

Teksti: Sampsa Astala & Riikka Koksu
Kuva: Terhi Ylimäinen

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle ja jutussa olleesta Youtube-biisistä tehdään hot/not -kysely Facebookiin. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s