10 kysymystä: Tommi Tähtivirta

10 kysymykseen vastasi Turenkilainen laulaja / lauluntekijä ja studiowelho Tommi Tähtivirta.

1. Miten kaikki sai alkunsa?

Musiikin parissa aloitin työskentelemään jo vuonna 1986 kun tein ensimmäisen dj-keikkani yksipesäisellä kasettinauhurilla sekä nipulla C-kasetteja. Tottahan toki biisien väliin piti heittää spiikkejä, joten kasetti pois, sormi kasettipesään ja painallus äänitysnappulasta, spiikin jälkeen äkkiä uusi kasetti sisään ja biisi soimaan. Paikallinen ohjelmatoimiston pitäjä ihmetteli että ”jos sä pystyt tekemään tuolla kalustolla noin upean keikan, niin mihin sä kykenet kun saat kunnon laitteet ja levystön”. Sen jälkeen kiertelinkin dj-hommissa välillä Helsinki – Sodankylä. Mukaan mahtui vaatemerkki Mic-Macin keikkadiscoja yms. mukavia muistoja.

Armeijassa ollessa alettiin tupakaverin kanssa kirjoittamaan omia biisejä ja pistettiin bändi pystyyn, koska tällä tavalla meillä oli mahdollisuus saada ylimääräisiä harjoitusvapaita… tai näin me toivottiin mutta totuus on tarua ihmeellisempää, ei siis onnistuttu.

Joskus 90-luvun puolessa välissä matkani suuntautui pääkaupunkiseudulle, jossa olin useammankin bilebändin solistina. Musiikki oli todellakin laidasta laitaan. Mukana oli materiaalia perinteisestä tanssimusiikista aina Totoon, Eaglesiin, Reo Speedwagoniin ja Robbie Williamsiin asti. Mahtuipa joukkoon myös kolmen hengen ”irkku bändi”, jossa kolme komeata karjua soittivat ja esittivät ainoastaan irlantilaista musiikkia.

Samoihin aikoihin tapasin myös ”Börje Beat” nimisen herrasmiehen kun olimme sattumoisin samaan aikaan tyttöbändi Mascaran äänityssessioissa mukana. Börjen kanssa meidän musiikilliset ambitiot kohtasivat ja aloimme tehdä musiikkia yhdessä. Perustimme myös oman studion Helsinkiin.

2. Millainen musiikillinen menneisyys Sinulla on?

Edellisessä kohdassa tulikin kerrottua itseasiassa tähänkin kysymykseen osa vastauksista. Jatketaan siitä mihin kohdassa 1 jäätiin.

Teimme Börjen kanssa biisejä, sekä omia että covereita. Omat kappaleet olivat poppia ja covereita tehtiin bändeistä jotka olivat meille tärkeitä mm. Depeche Mode, Fiction Factory, Don Henley, HIM jne. Kaikki biisit olivat konemusiikkia, ei mitään ”surinateknoa” vaan mahdollisimman hyvin tehtyä ja melodista.

Jossain vaiheessa teimme kappaleen nimeltä ”Ajatuksissain”, jonka kävin esittämässä Lavakauden päättäjäisissä, Ikaalisissa. Siellä oli paikalla mm. Tatsia-Musiikki Oy:n edustaja, joka kiinnostui minusta ja kappaleesta. Hän esitteli tämän paketin levy-yhtiön omistajalle, joka halusi julkaista kappaleesta virallisen singlen. Biisi saikin mukavasti soittoa ja päätyi muutamalle kokoelmalevylle.

Tatsia-Musiikki alkoi hyödyntämään osaamistani sekä studiotamme oikein mukavasti ja meidän pajalla kävi laulamassa useat iskelmätähdet. Samalla sain itse mukavaa harjoitusta lauluhommiin kun lauloin levyille kuoro-osuuksia, stemmoja jne. Nämä studiojutut jatkuvat edelleen, tosin nyt paja sijaitsee Turengissa.

3. Miten kuvailisit musiikkiasi?

Suhteellisen helposti sanottu eli melodista poppia ja iskelmää.

Sinkkuja on julkaistu tällä hetkellä 10 kappaletta ja yksi kokonainen albumi. Albumi on siinä mielessä erikoinen että siinä on tavallisen CD-levyn lisäksi mukana DVD-levy, jossa kaikki albumin kappaleet ovat karaokeversioina. Kukaan muu ei maailmassa ole ennen julkaissut tällaista comboa. Viime viikolla lähti digijulkaisuun kaksi uutta singleä ja yhteensä kolme biisiä. Tänä vuonna olisi tarkoitus saada ulos vielä muutama joulubiisi, tosin ongelmat terveyden kanssa ovat tuoneet hieman mutkia matkaan ja viivästystä aikatauluihin.

4. Valitse yksi biisi tuotannostasi, mitä suosittelet kuunneltavaksi. Miksi juuri tämä biisi.

Valitsen tähän ilman muuta viimeisimmän julkaistun singlen ”Lainaksi vain”. Sävel ja sanat ovat Esa Katzin kynästä ja sovituksen on tehnyt Teppo Seppänen. Taustalauluissa on Anne Sandberg.

Äänitys, miksaus, masterointi yms. on allekirjoittaneen itse tekemään jälkeä omassa pajassa. Biisi on mielestäni kaunis, hyvin tanssittava ja ehkä hieman ”Kirkamainen” eli hittiainesta omaava.

5. Mitkä ovat suurimmat saavutuksesi tähän mennessä?

Musiikissa suurin saavutus on ehdottomasti oman sooloalbumin julkaiseminen sekä se että biisit ovat saaneet mukavasti soittoa ympäri maailmaa.

Tämän lisäksi studiotyöt ovat alkaneet lisääntymään varsin mukavasti ja nykyisin ammattitaitoani hyödyntävät mm. useat iskelmätaivaan kirkkaat tähdet.

Oman levy-yhtiön käynnistäminen vuosi sitten on ollut suuri ja iloinen asia. Olen saanut talliini monia hyviä artisteja ja ensi vuonna tulemme julkaisemaan todella mielenkiintoisia juttuja.

Omassa elämässäni eräs suuri saavutus on lihavuusleikkauksessa käyminen ja painon pudottaminen yli 60kg.

Lisäksi vuosi sitten käynnistämäni ”Joulumieltä jokaiselle @ Janakkala” hyväntekeväisyys projekti on eräs elämäni suurista saavutuksista. Viime jouluna saimme tehty yhdelletoista perheelle joulun ja tuo tapahtui kuukauden varoitusajalla.

Tänä vuonna projekti käynnistyi jo lokakuun alussa, joten uskon ja toivon että voimme ilahduttaa vieläkin useampaa perhettä, yksinäistä ihmistä ja vanhusta kuin mitä viime jouluna.

Ja toki pitää mainita että suuri saavutus on myös poikani Robi, joka on tällä hetkellä 19-vuotias.

6. Mitä kuuluu juuri nyt – mitä on tekeillä, mitä on tulossa ?

Tällä hetkellä studiolla on vilskettä ja vilinää erilaisten jouluprojektien johdosta.

Laulaja / lauluntekijä Kari Halme tekee kaksi jouluduettoa, toisessa on mukana tangokuningatar Heidi Pakarinen ja toisessa tangokuningatar Kaija Pohjola. Lauluosuudet on saatu purkitettua ja edessä on biisien miksaus sekä masterointi.

Omia kappaleita tehdään kokoajan lisää ja julkaisuun on tulossa biisit ”Kiipeilyrinne”, ”Sirpaleinen kuu” sekä ”Miljoona hämärää hetkeä”.

Lisäksi levy-yhtiö on julkaisemassa useita eri projekteja mm. Seppo Niemi, Jon Landlord, Päivi Tuomi, Mariia, Oksman jne.

Mukavasti siis vilinää, vilskettä, helinää ja helskettä.

7. Hauskin / kuumottavin sattumus, mitä musiikin parissa on tapahtunut.

Mitään erityisen mieleenpainuvaa tai mainittavaa ei ole tapahtunut.

Muutamalla keikalla puuttunut osa soittajista, auto hajonnut matkalle, eksytty kotiinpaluu matkalla ja tällaisia pieniä sattumuksia.

8. Millä biisillä tänään lähtee?

Koska joulu tulla jollottaa, niin joulubiisihän tähän pitää valita. Itse olen suunnaton kasarimusiikin ystävä ja koska hyväntekeväisyys on lähellä sydäntäni, niin valitsen biisin vuodelta 1984.

Band Aid – Do they know it’s Christmas

9. Lähetä terveisiä

Terveisiä lähtee ehdottomasti kaikille niille jotka haaveilevat musiikin parissa toimimisesta. Musiikki on hieno laji ja terve harrastus. Kaikilla on oikeus laulaa, soittaa ja unelmoida. Koskaan ei ole liian myöhäistä ja harjoittelemalla sekä tuomalla itseään esille, voi päästä tilanteeseen jossa se tietty ovi avautuu yllättävässä paikassa.

Terveiset lähtee myös kaikille niille ihmisille, joiden lauluja olen saanut levyttää ja esittää. Olen äärimmäisen kiitollinen siitä että olette antaneet minun käsittelyyn teidän tuotantoa.

Toki terveiset myös muille artisteille sekä bändeille.

10. Haasta artisti / bändi vastaamaan 10 kysymykseen. Miksi juuri hän?

Haastan mukaan Jon Landlordin. Mies on tuttu mm. ysäribändistä ”Toinen maanantai” ja hän on kirjoittanut biisejä hyvinkin monelle eturivin artistille. Jon Landlordilta ilmestyi hetki sitten varsin mielenkiintoinen single ”Mama Koshka” joka on suomalais-venäläistä yhteistyötä ja jonka minun levy-yhtiöni sai kunnian julkaista.

Tekeillä on kokonainen albumi samaa tuotantoa ja teemme Jon Landlordille myös FinnHits albumin.

Tommin kotisivut, Spotify, Facebook, Instagram, Youtube

Teksti: Tommi Tähtivirta
Kuva: Netta Malm

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle ja ja jutussa olleesta Youtube-biisistä tehdään hot/not -kysely Facebookiin. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s