10 kysymystä: Markku Touronen

10 kysymykseen tarttui tunteikkaiden iskelmien tulkki Markku Touronen.

1. Miten kaikki sai alkunsa?

Lauluhommat alkoivat n. vuonna 1995 kun 5 henkisen kaveriporukan kanssa perustimme suomi-rock –bändin nimeltä Musta Albiino. Sitä ennen oli jo musisoitu kahdestaan kitaristikaverini Jokke Korhosen (myöh. mm. Oliver –yhtyeestä tuttu) kanssa duona, joka muuten on jatkunut ihan näihin päiviin asti ja keikkoja tehdään Simple Men –duon nimellä. Mutta siis Musta Albiino syntyi kun 3 kaveriamme, eli rumpali, basisti ja kitaristi, jotka olivat jo soitelleet aiemmin yhdessä, ottivat yhteyttä Korhoseen ja minuun voimien yhdistämisen merkeissä. Silloista musatyyliä voisi kuvailla Kolmas Nainen/Eppu Normaali –tyyliseksi suomirokiksi. Biisit olivat omaa, eli lähinnä kitaristi Jokke Korhosen tuotantoa. Aluksi kuitenkin soiteltiin ulko- ja kotimaisia rock/hevi –covereita. Mustaa Albiinoa voi kuunnella Spotifysta.

2. Millainen musiikillinen menneisyys sinulla on?

Musta Albiino –bändi oli toiminnassa 1995-2000, sen jälkeen oli pari vuotta, eli 2000-02 Meteori –niminen bändi, niinikään suomirokkia ja mukana kitaristina ja biisintekijänä edellisestä bändistä oli itseni lisäksi Korhosen Jokke. Meteoria voi kuunnella täällä. Meteorin jälkeen hain ja pääsin Muusikoiden.netin ilmoituksen perusteella mukaan ”virtuaalibändi” DIVARi:n riveihin. Eli ajatuksena ja ideana oli että jokainen äänittää biiseihin omat osuutensa kotona ja kitaristi Timo Mäntynen sitten miksaili ja masteroi kotistudiossaan biisit kasaan. Tarkoituksena ainoastaan julkaisukelpoisen materiaalin tuottaminen, ei keikkailu. DIVARia voi kuunnella täällä. DIVARi on periaatteessa vieläkin olemassa tosin määrittämättömällä tauolla. Sittemmin suomirokki jäi enemmän taka-alalle ja perustin yhdessä kitaristi-veljeni Maurin kanssa Agents-tyylistä rautalankaiskelmää soittavan bändin nimeltä Markku Touronen & Beat66 jota kestikin yli kymmenen vuotta. Beat66:n jälkeen rytmiryhmä ja bändin nimi vaihtuivat, eli vuosina 2017-19 tehtiin keikkoja nimellä Markku Touronen Band. Nykyään keikkakokoonpanona on Markku Touronen Trio, jossa mukana edellisestä bändistä on velipoika Mauri Touronen ja basisti Sami Ekholm. Kaikkina näinä vuosina n. 2000-luvun alusta on keikkoja tehty myös akustisena duona kitaristi Pauli Hannolan kanssa, joka on myös sisareni poika. Takavuosina myös on tehty semi-akustista covertrio –keikkaa kitaristien Jukka Sammatti ja Niko Liimatta kanssa.

3. Miten kuvailisit musiikkiasi?

Minulle rakasta musiikkia on tietenkin suomi-rock, toki myös ulkomainen rock, jota yhä esitän akustisilla cover-keikoilla sekä Agents/Badding –tyylinen kantri/rautalankavaikutteinen iskelmä, joka on ehkä tällä hetkellä lähimpänä sitä omaa genreä omassakin julkaisutuotannossa.

Olen julkaissut yhteensä 5 soolosingleä vuosina 2015 – 19, jotka kaikki edustavat kantri/rautalanka jne. vaikutteista modernia iskelmää. Uusimpana julkaisuna juuri 15.11.2019 julkaistu single ”Hyvät Elää”.

4. Valitse yksi biisi tuotannostasi, mitä suosittelet kuunneltavaksi. Miksi juuri tämä biisi?

Tottakai uusin on aina kuluvalla hetkellä rakkain biisi, ja josta on eniten innostunut. Eli uusin singleni ”Hyvät Elää” (säv. Jani Linna. san. Juho Rintarunsala. sov. Marko Lapiolahti/Jani Linna) olkaa hyvät.

5. Mitkä ovat suurimmat saavutuksesi tähän mennessä?

Musiikissa suurimmat saavutukset on varmaankin alkaen vuoden 1997 Rock-SM –kisojen 3. sija ja myös v. 1997 valtakunnallisen Rock-lyriikka –kisan 2. sija, molemmat siis Musta Albiino –bändin kanssa. Myös vuosina 2015-19 julkaistut soolosinglet on saavuttaneet ihan hyvää menestystä paikallisradioiden listoilla ja onpa niitä soitettu jonkin verran myös valtakunnallisilla kanavilla. Menestynein tähän mennessä on kesällä -19 julkaistu single ”Kiireettömään Aamuun” (säv. Sami ja Marko Lapiolahti. san Juho Rintarunsala), jota on soitettu Spotifyssa jo liki 50 000 kertaa ja se on soinut muutaman kerran myös Radio Suomessa, sekä saavuttanut menestystä ulkomailla toimivien suomalaisten radioasemien, kuten Radio Suomi Södertälje ja Finnradion (Fuengirola, Espanja) TOP20 –äänestyslistoilla. Yhtenä suurimmista saavutuksistani pidän saavuttamaani 3. sijaa valtakunnallisessa Loistava Laulaja 2019 –laulukilpailussa nyt lokakuussa 2019. Kilpailun finaalit myös televisioitiin Alfa Tv:lle.

Tosin oikeasti ei vielä ole saavutettu mitään, ennen kuin laulut soisivat jatkuvasti valtakunnallisilla kanavilla ja olisivat ns. suuren yleisön tietoisuudessa. Myös kun lauluhommista alkaisi tienata leipänsä, niin silloin olisi saavuttanut jotain. Tosin kun ikä alkaa lähetä viittä kymppiä, niin mihinkään haihatteluunkaan ei sorruta. Toki näitä lauluhommia teen enemmän kutsumuksesta ja sydämellä, kuin dollarin kuvat silmissä, ja laulaisin joka tapauksessa, mutta olisi enemmän kuin hienoa saada ansaita elantonsa eniten rakastamastansa asiasta. 😀

6. Mitä kuuluu juuri nyt – mitä on tekeillä, mitä on tulossa?

Tällä hetkellä promotaan kovasti 15.11. ilmestynyttä ”Hyvät Elää” –singleä, sekä treenaillaan keikkaohjelmistoa kuntoon Markku Touronen Trion kanssa. Myös alustavia suunnitelmia tehdään seuraavaa single-julkaisua silmällä pitäen, joka on ajankohtainen ehkä ensi kevättalvella.

7. Hauskin/kuumottavin sattumus, mitä musiikin parissa on tapahtunut?

Enpä tiedä, onko mitään erityisen mieleenpainuvaa hauskaa sattunut, tosin vuosien varrella keikkareissuilla on kaikenlaisia kommelluksia sattunut, mutta ei mitään erityisen mainittavaa. Yleensä koko tämä touhu on todella hauskaa. Ehkä hienointa on ollut se kun on saanut tavata yhteis-keikoilla omia musiikillisia idoleitaan ja sankareitaan, kuten esimerkkinä Topi Sorsakoski –vainaa, jota sain kerran kunnian lämmitellä Virtain Hiekkarannan tanssilavalla. Myöskin Pauli Hanhiniemen olen saanut kohdata samoissa merkeissä parikin kertaa. Yksi mieleen painuva kokemus oli nuorelle laulajalle, kun oltiin joskus 90-luvulla Musta Albiino –yhtyeen kanssa Hämeenlinnan Linnanpuistossa järjestetyssä konsertissa lämmittelemässä mm. Aki Sirkesaloa ja Pelle Miljoonaa. Pelle seurasi meidän keikkaa lavan takana ja kun keikan päätteeksi kävelin lavalta pois, oli Pelle vastassa ja kätteli minua ja kehui keikkaamme. Se oli hieno hetki kokemattomalle nuorelle laulajalle.

8. Millä biisillä tänään lähtee?

Joulusta pitävänä ihmisenä ja joulun läheisyydestä johtuen laitetaan Brian Setzerin kova versio hienosta joululaulusta O’Holy Night!

9. Lähetä terveisiä?

Tsemppiterveisiä kaikille samassa tilanteessa oleville ns. ruohonjuuritason artististeille, jaksakaa uskoa juttuunne ja tehkää pyyteettömästi ja sydämellä hommia yleisöllenne, ehkä se vielä joku päivä palkitaan!

10. Haasta artisti/bändi vastaamaan 10 kysymykseen. Miksi juuri hän?

Haastan mukaan leikkiin multitalentti-lauluntekijän Timo Mäntysen ja kirjoittamaan 10 kysymystä Pelasta bändiin. Timo tuottaa omaa musiikkia omassa kotistudiossaan, ja olisi tosi mielenkiintoista lukea hänen tarinansa.

Markun kotisivut, Spotify, Facebook, Youtube, Instagram

Teksti: Markku Touronen
Kuva: Markku Savolainen

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle ja ja jutussa olleesta Youtube-biisistä tehdään hot/not -kysely Facebookiin. Saa innostua!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s