10 kysymystä: Wiitala

WIITALA

1. Miten bändinne sai alkunsa?

Minä olen laulaja Petri Viitala eli taiteilijanimeltä Wiitala. Julkaisin alkuvuodesta 2019 Joni Sorvarin kanssa levyn nimeltä Irwin Spirituals: MMXIX, jossa esitämme Irwin Goodmanin lauluja rokiksi ja heviksi sovitettuina. Lähes heti perään äänitimme Wiitala-taiteilijanimelläni soolosinglen Melkein Ehjä Sydän ja aloin kasata sen jälkeen bändiä näiden teemojen ympärille. Tuttu basistikaverini Dániel Geléncer otti yhteyttä ja hänellä oli tiedossa bändiin rumpali Pekka Salo, jonka kanssa oli soittanut aiemmin. Pekka taas tunsi kitaristi Kari Heiskasen. Koska piirit ovat Kuopiossakin pienet, samat soittajat olivat vastanneet jo aiemmin myös muusikoiden.net –sivustolle laittamiini soittajahakuihini. Kokeiltiin ensin neljästään, miten homma toimii ja etsittiin myös jonkin aikaa viidettä jäsentä sitä vielä löytämättä, joten näillä mennään toistaiseksi.

2. Millainen musiikillinen menneisyys teillä on?

Olen harrastanut musiikkia jollain tavalla koko ikäni, mutta karaokesta sain kipinän laulaa bändien kanssa ja liityin ensimmäiseen bändiini Arskan Koneeseen vuonna 2009. Sitä ennen olin laulanut muutaman keikan verran varkautelaisessa Pormestarit-solistiryhmässä, jonka taustalla oli bändi nimeltä Isokolmonen. Vuonna 2013 minusta tuli tuon bändin laulaja. Vuoden 2009 ja 2013 välilläkin ehti tosin tapahtua, koska osallistuin Kuorosota-ohjelmaan ja perustimme kitaristi Kari Voutilaisen kanssa akustisen Duo ViVon, jonka kanssa olen tehnyt tähän asti suurimman osan keikoistani. Tuon jälkeen kokoonpanoja on tullut ja mennyt. Olen laulanut lyhyellä urallani kaikkea humpasta heviin. Tällä hetkellä laulan englanninkielistä rokkia soittavassa Rollin Bee-bändissä, rautalankapohjaisessa iskelmällisessä tanssiorkesterissa nimeltä B.E.A.T., akustisessa trio Olonkorjuussa ja tässä nimeäni kantavassa Wiitala-bändissä.

Kari soitti kitaraa jo nuorena miehenä, mutta piti usean vuoden soitosta taukoa, kunnes liittyi Sonic Fulleriin, jossa soittaa myös rumpalimme Pekka Salo. Pekka taas on soittanut ennen Sonic Fulleriin liittymistä mm. Taivaanrannanmaalareissa, Tarja Lunnaksen Rossossa ja tanssibändi Rosettessa. Dánielin kanssa he soittivat yhdessä Legendaariset-nimisessä bilebändissä. Myös Dánielilla on useita bändejä takana useasta eri genrestä ja tällä hetkellä hän soittaa hardrockia perustamassaan Granite Heartissa ja on mukana myös minun kanssani B.E.A.T.-yhtyeessä.

3. Miten kuvailisitte musiikkianne?

Musiikkimme on rehellistä suomirokkia, johon on sotkettu sekaan poppia, hardrockia ja jopa iskelmää. Mukaan ohjelmistoomme mahtuu niin Eppuja, Popedaa, Yötä ja Kolmatta Naista, kun Juha Tapiotakin. Rikomme genrerajoja ja teemme myös omaa musiikkia, sekä käännämme kansainvälisiä klassikoita suomenkielelle. Esimerkiksi Highway Star on käsissäni vääntynyt Mossemieheksi ja Paranoid Vainoharhaksi. Pitää vaan hakea niille käännöslupa, ennen kuin niitä esitämme virallisesti tai varsinkin mikäli ne levytämme. Esitämme myös muiden tekemiä käännöksiä, kuten Sapattivuoden kääntämää Black Sabbathin Heaven And Hell -biisiä nimeltä Tuli ja Maa sekä Topi Sorsakosken suomeksi esittämiä Deep Purple ja Beatles -klassikoita Syntynyt Lähtemään (Soldier Of Fortune) ja Soi Kitara Murheissaan (While My Guitar Gently Weeps). Etsimme lisää tämän tyylisiä lainabiisejä ohjelmistoomme parhaillaan.

4. Valitkaa yksi biisi tuotannostanne, mitä suosittelette kuunneltavaksi. Miksi juuri tämä biisi?

Suosittelen kuuntelemaan singleni Melkein Ehjä Sydän, koska muutakaan ei vielä ole virallisesti saatavilla ja se on hyvä biisi. Sanat ovat Hanna Katajarinteen ja sävellys Harri Anderssonin. Sovitus on Joni Sorvarin SoundiSorvareilta. Joni myös soittaa kaikki instrumentit singlellä, koska bändi ei vielä tuolloin ollut kasassa. Hän hoiti myös äänityksen ja miksauksen kotistudiossaan. Wiitala-bändin on tarkoitus tehdä tästä vielä oma uusi versionsa jossain vaiheessa, kun saamme tarpeeksi omaa materiaalia valmiiksi levyä varten. Ei siksi, että tämä versio olisi jotenkin huono, sitä se ei todellakaan ole, vaan lähinnä siksi, että se kuulostaisi enemmän meiltä, siis Wiitala-bändiltä.

5. Mitkä ovat bändinne suurimmat saavutukset tähän mennessä?

Itse Wiitala-bändi ei ole vielä saavuttanut mitään, mutta solisti Wiitalan single on niittänyt mainetta kiitettävästi maailmalla. Se pysyi täydet 8 viikkoa Espanjasta käsin toimivan suomiradion FinnRadio.fm:n listalla ja sijoitus oli parhaimmillaan pari kertaa toinen. Muutenkin se oli lähes koko ajan top-5:ssa. Se oli mukana myös Radio Suomi Södertäljen äänestyksessä ja siellä ykkösenä siihen asti, kunnes vedin sen listalta itse pois äänestyksessä esiintyneiden epäselvyyksien ja väärinkäytösten takia. Virossa toimiva suomenkielinen SSS-radio otti sen myös mukaan äänestykseen lokakuun Uuden musiikin TOP-20 listalleen ja single voitti äänestyksen lähes 6% erolla toiseksi tulleeseen.

Solistina on jotain muutakin tullut saavutettua. Olen vuoden 2010 Metallityöväenliiton valtakunnallinen karaokemestari ja voitin samana vuonna myös Ruusan Rytmit-laulukilpailun Varkaudessa. Kuorosodassa Kristiina Braskin johdolla Leppävirran kuoromme sijoittui kolmanneksi. Takana on myös useita alkukilpailuvoittoja karaokekilpailuista, mutta en ole jatkokarsintoihin yleensä osallistunut.

6. Mitä kuuluu juuri nyt – mitä on tekeillä, mitä on tulossa?

Työstämme Wiitala-bändin kanssa uutta omaa musiikkia. Meillä on Melkein Ehjän Sydämen lisäksi kasassa jo useampi oma kappale, joista osan on säveltänyt Harri Andersson ja osan Kari Heiskanen. Myös allekirjoittaneelta on tulossa kenties jotakin tuohon sekaan tulevaisuudessa. Sanat kappaleissa ovat joko minun, Harrin tai Karin. Biisit treenataan ensin keikkakuntoon ja jossain tulevaisuudessa on tarkoitus mennä myös studioon.

Keikkailuni jatkuu myös muiden bändien kanssa ja ohjelmistoja uudistetaan parhaillaan lähes kaikkien kokoonpanojen kanssa. Rollin Bee tekee myös omia kappaleita tulevaisuudessa.

7. Hauskin/kuumottavin sattumus, mitä musiikin parissa on tapahtunut?

Wiitala-bändillä ei itsellään ole vielä paljonkaan sattumuksia. Olemme vasta uran alussa, eikä keikkoja ole vielä takana. Treenikämpälläkään ei ole mainittavia sattumuksia vielä tapahtunut.

Omasta puolestanikin muiden bändien keikat ovat sujuneet suhteellisen hyvin. Maksetut keikat heitetään yleensä ilman sekoiluja ja aina selvinä, joskin on sitä tullut joskus hieman niilläkin sekoiltua tekniikan, sanojen tai soiton kanssa, mutta ei alkoholista johtuvista syistä.

Tuttujen yksityiskeikoilla, kun palkka on maksettu juomina, on sitten kyllä sattunut ja tapahtunut. Yhden bändin basistin synttäreillä juhlakalu huomasi vasta kolmannen biisin jälkeen, ettei ollut liittänyt bassoaan vahvistimeen ollenkaan. Siihen asti keikka menikin ihan hyvin. Keikka lopetettiin lopulta kesken, koska hommasta ei tullut mitään basistin liityttyä bändin soittavaan kokoonpanoon. Pitää myöntää, ettei muukaan bändi ollut siihen aikaan enää kovin hyvässä iskussa.

Kerran taas erään bändin rumpali päätti kesken kitaristin soolon alkaa soittaa Paranoidia. Sama keikka päättyi siihen, että laulaja ja yleisö olivat täysin alasti. Solisti vieläpä yleisön riisumana, ilmekään värähtämättä ja joka sointu laulettuna. Kaikki yleisössä olivat vieläpä miehiä eli helikopterit vaan heilui kun porukka rokkasi. Yleisö nyt vaan sattui tulemaan keikalle suoraan saunasta ja paljusta pyyhkeet päällä, eikä ne rokatessa oikein yllä pysyneet. Savukoneena keikalla toimi erään yleisössä vaikuttaneen nuoren miehen sähkötupakki. Kyseessä oli muuten vastavalmistuneiden insinöörien valmistujaisbileet eikä mitkään seksuaalivähemmistön illanistujaiset. Kuuluin sekä bändiin, että juhlakansaan. Ei nyt paljon hauskempaa tai sekavampaa keikkaa tule äkkiseltään mieleen urani ajalta. Basisti oli muuten tuolla keikalla ainut selvä ihminen, siis ajatelkaa basisti!

8. Millä biisillä tänään lähtee?

Popedan Repe ja Lissu. Popeda on allekirjoittaneen lempibändejä ja tämä heidän parhaita biisejään ja onhan tuo videokin kyllä hauska. Wiitala soittaa suomirokkia ja tämäkin löytyy ohjelmistostamme.

9. Lähettäkää terveisiä?

Lähetän terveisiä kaikille, joiden kanssa olen vuosien varrella musisoinut. Olette kaikki tärkeitä osia musiikkihistoriassani ja osasta teistä on tullut jopa erittäin hyviä ystäviä. Olen oppinut teitä paljon ja ilman teitä en olisi tässä vaiheessa musiikkiuraani.

Lähetän terveisiä myös muille muusikkoystävilleni ympäri Suomea. Musiikki yhdistää. Keep On Rockin’!

10. Haasta bändi vastaamaan 10 kysymykseen. Miksi juuri tämä bändi?

Tämähän oli tämän jutun vaikein osa, koska tuttuja bändejä ja muusikoita on niin paljon, mutta haastan Kalle Pakarisen Kuopiosta. Kiinnostaa kuulla, mistä hänen musiikkiuransa on lähtenyt käyntiin ja mitä on tulossa. Koska teemme jotain yhdessä niin kuin on ollut joskus puhetta?

Viralliset nettisivut, Youtube, Facebook, Spotify, Instagram, Deezer

Facebook – bändit:

https://www.facebook.com/Wiitalaband/
https://www.facebook.com/olonkorjuuyhtye/
https://www.facebook.com/RollinBee/
https://www.facebook.com/BEATyhtye

Teksti: Petri Viitala
Kuva: Mira Mustonen

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle. Saa innostua!

2 kommenttia artikkeliin ”10 kysymystä: Wiitala

  1. Melkein ehkä sydän -biisissä Timo Rautiainen kohtaa Yön. Ehkä juuri siksi se iskee suomalaisen miehen sielunmaisemaan. Erityismaininta biisin hienosta ja yllättävästä lopusta!

    Tykkää

  2. Kiitos Jami. Mukavat kommentit lämmitää suomalaisen miehen sielunmaisemaa. Biisiin haettiin tarkoituksella erilaista loppua. Kaiken ei tarvitse olla aina niin kaavamaista.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s