10 kysymystä: Iina Kuu

Ensimmäisenä Pelasta bändin 10 kysymykseen tarttui tamperelainen laulaja-lauluntekijä Iina Kuu.

1. Miten kaikki sai alkunsa?

Olipa kerran tyttö, joka halusi seurata unelmiaan ja lähteä tavoittelemaan ”Kuuta Taivaalta”…

Syksyllä 2016 tein ison päätöksen lähteä tavoittelemaan ”kuuta taivaalta”. Joskin olin realisti ja varauduin siihen, etten ihan sitä kuuta saa… mutta itse prosessi olikin tärkein. Siinä ohessa voisi kuitenkin saada maistaa pienen siemauksen tähtipölyä.

2. Millainen musiikillinen menneisyys sinulla on?

Ensimmäisen ”Unelma-vuoden” aikana kirjoittelin lukuisia omia kappaleita (olin niitä jo nuoruudessani muutamia jo kirjoitellut), loin kontakteja ja yritin kehittyä niin lauluntekijänä kuin laulajanakin. Pääsin osallistumaan monenlaisiin tilaisuuksiin, tutustuin mielenkiintoisiin ja ihaniin ihmisiin. Lauloin hetken jopa eräässä bilebändissä. Sitten syksyllä 2017 lähetin säveltämäni ja sanoittamani kappaleen UMK18 kilpailuun…, johon kulminoitui koko valmistautumisvuosi.

Vuosi oli niin innoittava ja se oli imaissut minut mukaan laulunteon pariin, joten päätin jatkaa ”kuun” tavoittelemista. Seuraavan talven jatkoin kappaleiden kirjoittamista ja niiden hiomista.

Huhtikuussa 2018 julkistettiin ”Inspiraationa Juice -kilpailu”, joka imaisi minut täysillä mukaan. Niihin aikoihin löysin itselleni kitaristin ja perustimme hänen kanssaan duon, ”Arktinen Kuu”. Nauhoiteltiin mukaan 6 kilpailukappaletta. Niistä paras sijoittui sijalle 20. Kilpailuun osallistui kaiken kaikkiaan 395 kappaletta.

Kuluneen vuoden aikana lähti muutama muukin kappale eri kilpailuihin. Kilpailukappaleiden ohessa rupesimme kokoamaan ohjelmistoa keikkoja silmällä pitäen.

Syksyllä 2018 lähti kolmas vuosi käyntiin musiikin teon parissa. Kuluneet pari vuotta olin jo elänyt unelmaani ja saanut nauttia siemauksia ”Tähtipölystä”. Tätä ei voinut enää jättää tähän…

Keväällä 2019 tapasin tuottajani Jukka Ruostilan ja jo kesällä julkaisin sitten debyyttisingleni ”Morsiamen laulu” ja marraskuussa julkaisin toisen singleni, ”Tarinoita”

3. Miten kuvailisit musiikkiasi?

En ole valinnut mitään tiettyä genreä. Kirjoitan lauluja laidasta laitaan aina Baari/ryyppylauluista-iskelmiin.

Lauluntekijänä olen lähinnä tarinan kertoja. Katselen ja kuuntelen ympäristöäni. Mietin näkemieni ihmisten elämäntarinoita ja kohtaloita. Monasti lauluja tehdessä menen tunteissani hyvinkin syviin sfääreihin ja useimmiten tulee kyynel, jos toinenkin tirautettua miettiessä kappaleiden lyriikoita ja taustatarinoita.

4. Valitse yksi biisi tuotannostasi, mitä suosittelet kuunneltavaksi. Miksi juuri tämä biisi?

Valitsin tähän kappaleeni ”Tarinoita” sillä se kertoo minusta lauluntekijänä sekä siitä, miten maailmaa katson. Jokainen kohtaaminen on tärkeä. Jokainen ihminen ansaitsee tulla kohdatuksi ja kuulluksi. Nämä kohtaamiset ovat tärkeitä, ja ne jättävät meihin jälkensä ja opettavat tavallaan, kunhan vain muistaa pysähtyä kuuntelemaan.

5. Mitkä ovat suurimmat saavutuksesi tähän mennessä?

Vaikka valtakunnallisille kaupallisille kanaville on vaikea päästä läpi, onneksi on niitäkin kanavia, jotka arvostavat pienen musiikintekijän tuotoksia. Morsiamen laulu pysyi listalla FinnRadioFM Kesän Top10 äänestyksissä juhannuksesta listan loppuun viikolle 31 ja jatkoi syksyn listalla Top20 joukossa maksimin 8 viikkoa. Lisäksi tämä laulu äänestettiin Radio Suomi Södertäljen syys ja lokakuun top 10 listoilla sijalle 1.

Trubailun lisäksi olemme keikkailleet kokoonpanolla Arktinen Kuu. Mieleen painuvin keikka oli Ruutana Rockin avausbändinä Kangasalla.

6. Mitä kuuluu juuri nyt – mitä on tekeillä, mitä on tulossa?

Tämä kaikki on vienyt mennessään ja paluuta ei ole. Nyt verkostoidutaan muiden artistien ja lauluntekijöiden kanssa, opetellaan uusia asioita, tehdään uusia kappaleita ja tietenkin yritetään julkaista uutta musiikkia. Ekan sinkun julkaisun jälkeen olen tutustunut moniin ihaniin artististeihin ja musiikintekijöihin.

Kappaleita on pöytälaatikossa, vaikka kuinka paljon, niistä tuotetaan studioversioita sitä mukaa kun aika ja varat antavat myöden. Omakustanteiden tekeminen on yllättävän tyyristä. Toisaalta, silloin on kuitenkin itse vastuussa ja voi määritellä mitä ja miten tehdään.

Erilaisia bändikuvioita on työn alla ja aika näyttää mitkä niistä toteutuu ja mitä ne tuo tullessaan.

7. Hauskin/kuumottavin sattumus, mitä musiikin parissa on tapahtunut?

Ensimmäinen tai toinen baariesiintyminen muutama vuosi sitten on jäänyt hyvin mieleeni. Olin Kova Maa bändin vieraana ja lämppäsin muutamalla biisillä heidät sisään. Olin juuri edellisenä päivänä tehnyt uuden biisin ja ajattelin vetäistä sen heti setin alkuun… Sadasosa sekunnin jäätyminen, mieli oli täysin tyhjä ja melodia kateissa. En kehdannut keskeyttää ja vaihtaa biisiä. Vaan improvisoin täysin uuden melodian. Eikä kukaan baarin humaltuneesta yleisöstä huomannut mitään. Ainoastaan Kova Maan solisti Serko Nieminen taisi huomata, että nyt tapahtui jotain.

8. Millä biisillä tänään lähtee?

Markku Touronen, sympaattinen ja karismaattinen artisti, jolla upea ääni. Hyvät Elää kappale on hänen uunituorein julkaisunsa. Tätä kirjoittaessani vielä odotellaan kappaleen ensiesitystä YouTubessa, joka on 15.11 puoliltaöin.

9. Lähetä terveisiä?

Terveiset kaikille lauluntekijöille ja artisteille (ja toki bändeille myös). Uskokaa unelmiimme ja jaksakaa tehdä ja luoda musiikkia siitäkin huolimatta, vaikka se välillä tuntuisi junnaavan paikoillaan. Säilyttäkää lapsenomainen uskonne mahdottomaan… sillä mahdottomaltakin tuntuvat asiat voivat toteutua, kun niihin oikeasti uskoo.

Suuret kiitokset kaikille niille radiokanaville, jotka olette antaneet tuoreelle musiikille mahdollisuuden ja soittaneet niitä kanavillanne. Erityiskiitokset Radio Hulabaloo, Jarskin Kuumat Aallot, Radio Suomi Södertälje ja FinnRadioFM.

Suuret kiitokset myös niille ihanille ihmisille, jotka julkaisevat erilaisia sivustoja ja blogeja, jotka tukevat suomalaisia musiikin tekijöitä promootioissa.

10. Haasta artisti/bändi vastaamaan 10 kysymykseen. Miksi juuri hän?

Haastan myös Markku Tourosen leikkiin mukaan ja kirjoittamaan 10 kysymystä Pelasta bändiin, koska olisi kiinnostava lukea hänen tarinansa tiellä tähtiin.

Iina Kuu Kotisivut, Facebook, Instagram, Spotify, Youtube

Pelasta bändin Vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Ohjeet täällä. 10 kysymystä on varattu artistien/bändien esittäytymiseen. Hyödynnä tätä esimerkiksi julkaistessasi uutta musiikkia. Ohjeet täällä. Kun juttu on Pelasta bändissä julkaistu, bändin biisin saa lisätä yhteissoittolistalle. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s