Haastattelussa hyväntuulinen Kätfish debyyttialbuminsa julkaisun kynnyksellä

Vakiokirjoittajamme Reetta jututti suomalaisen pop/punkin lupaukseksikin tituleerattua Kätfishiä.

Kuinka Kätfishin tarina sai alkunsa?

Kätfish sai alkunsa vahingossa keväällä 2017, kun Riko Rinnekangas (laulu) ja Petu Partanen (rummut) asuivat kämppiksinä Kuopiossa. Lähinnä skeittaushommista tutut kaverukset olivat ”puoliläpällä” muuttaneet kämppiksiksi, sillä molemmilla oli mennyt samoja aikoja ”lusikat jakoon” parisuhteissaan. Petu soitti siihen aikaan toisessa bändissä ja altisti tietämättään Rikoa kämpillä monipuolisesti musiikille ja sen tekemiselle, jolloin Riko kiinnostui myös enemmän musahommista.

Ajan kuluessa Riko olikin hiljattain säveltänyt muutamia biisien aihioita (epävireisellä) akustisella kitaralla ja esitteli ne Petulle (joka ei pitänyt Rikoa juurikaan musikaalisena kaverina), ja yllätykseksi kappaleet kuulostivatkin yllättävän laadukkaita noviisilta biisinkirjoittajalta. Näihin biiseihin mukaan kuuluivat muun muassa kaksi ensimmäistä singleä ”Kätfish” ja ”Turistina Hesassa” Mieli teki sitten aika piakkoin demottamaan kappaleita ja Petun entinen bändikaveri Aavee Tikkanen (kitara) asui myös Kuopiossa sekä omisti kotistudiolaitteet sun muut vempeleet, ja niinpä ensimmäiset demot saatiin kohtuu nopeasti purkkiin.

Luonnollisesti Aavee otti kitarahommat sitten hoidettavakseen ja Riko pyysi veljeään Rene Rinnekangasta soittamaan bassoa bändiprokkikseen. Lisätwistin yhtyeen aloitukseen toi se, että bändiläisten kaveri Kalle Löytynoja (miksaaja, tuottaja) sattui olemaan töissä Helsinki Recordsilla, ja hänen ansiostaan myös levy-yhtiön pomo Maki Kolehmainen kiinnostui bändistä. Loppujen lopuksi sopimuspaperit allekirjoitettiin, ennen kun yksiäkään yhteistreenejä oli vedetty tai yhtään biisiä julkaistu.

Myöhemmin parin singlen julkaisun jälkeen bändiin liittyi Petun ja Aaveen vanhoista bändikuvioista tuttu Kristian Ruutala, joka on soittanut niin kitaraa kuin bassoakin Kätfishin kokoonpanossa ja toi näin puuttuvan palasen bändiin.

Olette keikkailleet ahkerasti. Millaisia muistoja keikkamatkoilta on kertynyt?

Kyllähän se mieleenpainuvin keikkamuisto on Yhdysvaltojen Coloradossa, maailman suurimmassa talviextremeurheilutapahtuma X Gameseissa tammikuussa 2019. Reissu kesti yhteensä noin kaksi viikkoa vaikka meillä olikin vain yksi keikka tapahtuman jatkojuhlissa. Tämän keikan mahdollisti pääasiassa se, että Rene oli kisaamassa samoissa kisoissa ja yksi hänen sponsoreistaan pyysi meitä mukaan ja esiintyjäksi. Kaiken lisäksi Rene voitti aikaisemmin keikkapäivänä hopeaa miesten lumilautailun slopestylestä, joten ns. maailmanluokan bileet oli taattu!

Tästä reissusta voisi kirjoittaa vaikka kirjan, mutta ei taida ihan palstatila riittää. Mutta sen voi sanoa, että kun ryhmä savolaisia räkänokkia lennätetään vajaaksi pariksi viikoksi valtameren taakse sekoilemaan, niin kyllähän siinä sattuu ja tapahtuu!

Erityisesti myös pohjoisen Suomen hiihtokeskuskohteet ovat jääneet mieleen railakkaina viikonloppuina. Näistä esimerkkinä Rukan Wappulounas ja LeviCamp. Näillä reissuilla on keikkojen ja afterskin lisäksi päässyt käymään rinteessä höpöilemässä.

Kätfishiltä on tullut jo useampi sinkku, joista viimeisimpänä juhannuksen aikaan julkaistu Minä rakastan minua, ja nyt syksyllä ilmestyy debyyttialbumi. Minkälainen prosessi levynteko oli?

Levynteko oli kaikkiaan aika rento ja omilla ehdoilla kulkenut prosessi äänitysten osalta, mutta ei sitä voi sanoa, että helpolla olisi tullut. Biiseistä vajaat puolet olivat jo olleet aikaisemmin keikkaohjelmistossa ja toiset puolet kirjoitettiin sitten levylle. Riko ja Aavee hoitivat levyn teon pääasiassa kahdestaan Kuopiossa. Siitä kaikki propsit heille! Albumi on tällä hetkellä nimeä ja kansikuvaa vaille valmis, joten saa nähdä mitä vielä keksitään!

Millaista musiikkia levyltä löytyy? Kenen käsialaa Kätfishin biisit ovat?

Mitään suuria genreharppauksia albumilla ei tule olemaan, mutta aika monipuolisesti saimme biisejä aikaiseksi esimerkiksi sanoituksiltaan ja fiilikseltään. Ja kuten aikaisemmassa tulikin jo vähän mainittua, niin levyn jokainen biisi on Rikon sanoittama ja säveltämä. Aavee on ollut myös melkein jokaisen sävellystyössä mukana. Kaikki sovitukset ovat kuitenkin koko Kätfishin käsialaa.

Myöskään mitään tiettyä konseptia levyllä ei ole, mutta kyllä siellä aika arkisten ja varmasti jokaiselle elämässä vastaan tulleiden asioiden ja ilmiöiden lähimaastossa liikutan, joten samaistumispintaa kuulijoille varmasti riittää. Toki toteutuksessa on aina mukana tyypillistä Kätfish-twistiä.

Onko levyn julkaisun myötä tulossa keikkoja tai jotain muuta toimintaa?

Tarkoitus olisi keikkailla mahdollisimman paljon levyn puitteissa ja promota sitä. Loppuvuodeksi 2019 on tulossa keikkaa ja myöskin vuoden vaihteen jälkeen, mutta niistä lisää lähempänä! 😀 Keikkojen lisäksi on mielessä monenlaisia juttuja esim. musiikkivideota, lisää ja erilaisia Kätfish-tuotteita ja onpa käynyt läpällä mielessä täysin oma tapahtumakonseptikin, mutta tsekkaillaan, hypätään nyt ensin!

Mikä on parasta musiikin tekemisessä ja esittämisessä?

Hmm, varmaan, että saa aikaan kuulijoissa/yleisössä jotain tunnetiloja aikaan, olipa ne sitten bilefiilistä vai haikeutta.

Meillä on toiminut myös tosi hyvin, että Rikolta tulee kaikki aiheet, sanat yms. ja sitten yhdessä sovitellaan niitä, se on myös hyvin antoisaa joukkuepelaamista, varsinkin jos pääsee kaikkien mielestä hyvään lopputulokseen (harvinaista herkkua).

Silti meidän mielestä paikkamme on enemmän stagella pistämässä bileet pystyyn, kun studion kellareissa miettimässä hittejä. Esiintyminen ja yleisön kanssa yhteiset bileet on kuitenkin tämän homman suola.

Toki on myös huijaamista jättää mainitsematta, että jos joku tulee kehumaan jotain kappaletta tai viihdyttävää showta keikan jälkeen, niin tottakai siinä saa sellaisen tunteen, että ehkä tässä on jotain asioita tehty oikein!

Terveiset yleisölle?

Kiitokset kaikille kuulijoille ja keikoilla kävijöille. Ottakaa toki tulevan albumin biisit (ja myös vanhat) haltuun jahka se ilmestyy ja tulkaa toki morottaa, bilettää yms. meidän kanssa keikoille!

Sen verran uskallan valottaa, että tästä lähtee bändin uusi vaihe silmään, että suosittelen pitämään kauhukahvasta kiinni! Mikäli haluat nähdä ja kokea aitoa Kätfish-elämää ja nähdä kyseenalaista sisältöä, nii laita toki seurantaan @katfishsemivirallinen Instagramista!

Ota Kätfishin kanavat haltuun.

Instagram
Facebook
Spotify
Youtube

Reetta

Pelasta bändin vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Rima kirjoittamiseen ei ole korkealla – toimittaja ei tarvitse olla. Hyvää mieltä ja lisää näkyvyyttä bändille. Sitä haetaan. Kevyet ohjeet tekemiseen täällä. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s