Mascotin ohjelmapäällikkö Hannu Voutilainen kiteyttää: ”Tee hommat niinku on sovittu äläkä esitä rokkitähteä muille kuin yleisölle ni kaikki menee hyvin.”

Keikat on bändeille elämän suola ja sokeri. Varsinkin aloitteleville bändeille keikkojen saaminen on haastavaa hommaa. Bändejä on paljon ja soittopaikkoja vähän. Kuppiloiden ohjelmapäälliköt päättävät kuka pääsee keikalle ja kuka jää rannalle ruikuttamaan. Kurkataan kulisseihin ja jututetaan Mascot Bar & Live Stagen ohjelmapäällikköä Hannu Voutilaista.

Miten sinusta tuli ohjelmapäällikkö ja missä olet hommia tehnyt?

Mä menin vuosituhannen alussa Kuopiolaiselle K-klubille painamaan kaljanappia ja sit sain hoitaa sinne samalla vähän bändejäkin keikalle. Yhtenä päivänä Henry’s Pubin päällikkö tuli kaljalle ja sanoi että haluaa mut apulaispäälliköks Henkkaan. Parin vuoden jälkeen se lähti siitä ite veks ja mä jäin ravintolapäälliköks siihen kaiken kaikkiaan kymmeneks vuodeksi. Koko ravintolan ohella hoidin siis myös ohjelman sinne ja sehän on edelleenkin yksi johtavimmista ja aktiivisimmista livemestoista Suomessa. 8 vuotta sitten muutin stadiin ja buukkasin täältä käsin sinne bändit vielä muutaman vuoden ajan kunnes siellä rav.päällikkö otti koko homman haltuun. Helsingissä olen hoitanut ohjelmaa LeBonkiin ja nykyään sit Mascot Bariin. Omalla firmallani olen järjestänyt joitain muitakin erinäisiä ja irrallisia tapahtumia, mm. pari Robinin jäähallikeikkaa.

Kuumottavin/hauskin tilanne, mitä ohjelmapäällikön hommissa on sattunut?

Henkassa järjestettiin kaksikin kertaa Eppu Normaalin salanimikeikka niinä aikoina kun yhtye ei varsinaisesti ollut livenä aktiivinen. Ovelasti yritettiin ”vuotaa” tietoa ja vihjailla asiasta suurelle yleisölle H-hetken lähestyessä, se oli kuumottavaa kun liian selkeästi ei saanut mainostaa mutta mökki haluttiin kuitenkin täyteen. No olishan se sit loppujen lopuksi tullu täyteen vaikka 10-kertaisesti. Kerran saatiin myös puhuttua maailmanluokan brasilialaisyhtye Sepultura pienen kuopiolaisen rokkibaarin open stage -jameihin vieraaks, se oli omituinen hetki myös.

Mascot. Millainen paikka on kyseessä?

Mascot on kaksikerroksinen kaiken kansan baari. Yläkertaan mahtuu 300 henkee ja se on joka ilta auki vapaalla pääsyllä kaikille. Alakerrassa on Live Stage ja ihan täysiverinen PA + valot. Alakerran sali vetää niin ikään noin 300 henkee. Tällä hetkellä alakerrassa pyritään järjestämään livemusaa ja stand upia 5 iltaa viikossa, tiistaista lauantaihin. Me ei vieroksuta mitään tyylilajeja mut ainakin toistaiseksi mä oon pyrkinyt jättämään rankimmat metallit ja ihan räkäisimmät kiljupunkit pois, niille on ehkä luonnollisempiakin keikkapaikkoja aivan lähistöllä. Ja onhan meillä tuossa kadun varressa nyt ihan upouusi terassikin.

Millä perusteella buukkaat bändin Mascotiin?

Melko suuri osa tarjotuista bändeistä on jo jollain lailla tuttuja. Oon nähny niitä jossain livenä tai ainakin kuullut joltain tutun tutulta että olipa niillä hyvä tai paska keikka. Youtube-linkit mä tsekkaan sitten. Niistä paljastuu bändin tyyli ja sit kun kaivelee vielä jotain livevideoita ni ne kertoo melko hyvin totuuden bändin todellisesta nykykunnosta. Facebookissa mua ei niinkään kiinnosta bändin seuraajien määrä, enemmänkin se kuinka aktiivinen tämä yhtye on faniensa suuntaan. Harmillisen paljon näkee sitä että vaikka bändillä olis siellä seuraajia paljonkin niin niille ei tarjota infoa eikä mitään muutakaan. Mulla on päässä jotkin odotusarvot siitä minkä verran mä haluan bändin tuovan yleisöä arkena ja minkä verran viikonloppuna. Tässä vaiheessa mun on sit otettava se riski että millä bändeillä noihin odotusarvoihin päästään ja paljonko uskalletaan laittaa lipun hinnaks. Erittäin oleellinen asia on tietty myös yhtyeen palkkiopyyntö.

Haluat hoitaa keikkabuukkaukset sähköpostilla, miksi?

Jossain vaiheessa mä säätelin pahimmillaan neljän eri tapahtuman/baarin ohjelmaa yhtä aikaa ja siinä vaiheessa tajusin että jos kaikki asiat ei ole kirjoitettuna versiona niin jotain alkaa unohtumaan väkisinkin. Kun asiat on mustana valkoisella niin niihin on helppo palata jos/kun ollaan eri mieltä jostain tai tarvii muuten vaan muistella mitä on sovittu. Jos mä alkaisin puhelimessa sopimaan asioita niin silloin mun pitäis nauhoittaa kaikki puhelut ja se olis hieman höperöä sekä vaikeaa.

Kuinka pitkälle keikkakalenteri on kiinnitetty?

Mä oon aina pyrkiny siihen että mulla olis allakka 4 kk eteenpäin täysin kuosissa, mutta Mascotissa mä en oo tuohon tavoitteeseen vielä päässyt. Noin 2kk mulla on tulevaisuudesta melko tarkasti selvillä just nyt mutta tällä alalla tilanteet muuttuu niin äkkiä että yllättäen mulla saattaakin löytyä vapaita päiviä jo ens viikolta.

Bändi haluaa keikalle Mascotiin. Miten toimia?

Mulle vapaamuotoista meiliä osoitteeseen hannu@mascotbar.fi. Mua kiinnostaa bändin Youtube-, FB ja Spotify-linkit. Semmoiset viimeaikaiset kuulumiset kannattaa kertoa millä on oikeesti väliä suuren yleisönkin kiinnostukselle. Jos on tulossa esim. telkkariesiintymisiä tai radiohaastiksia tai lehtien kansikuvia tai Bon Jovin lämppäyskeikka tai ihan mitä vaan millä tekee itse mieli leuhottaa ni ne kannattaa kertoa, ne kiinnostaa minuakin. Kannattaa kertoa menneiden keikkojen paikkoja ja yleisömääriä, luonnollisesti ne antaa mulle hyvin ennakkotunnelmaa mahdollisesta keikasta Mascotissa. Kerro minulle MIKSI se sinun bändi tuo meille yleisöä mökin täyteen tai ainakin puolilleen.

Voiko musadiggari toivoa suosikkibändiään keikalle Mascotiin? Otetaanko toiveet huomioon ohjelmistoa suunnitellessa?

Aina voi toivoa, ja kannattaakin. En minä mihinkään kirjaa niitä muistiin, mutta kyllä ne jää mielen sopukoihin ja sit kun joku agentti sattuu mulle tarjoamaan sen kyseisen bändin keikkaa ni kyllä mä muistan että hei, tätähän on toivottukin, ja se on silkkaa plussaa silloin kun tehdään päätöstä.

Miten keikalla käynyt bändi voi sössätä mahdollisuutensa tulla uudelleen keikalle ts. mitä ei ainakaan pidä tehdä?

Ördääminen on huonoo, varsinkin jos ördää vielä laittomien tuotteiden kanssa, se on selkee penalty silloin. Kannattaa käyttäytyä ihan normaalisti kuten käyttäydyt muuallakin asioidessasi, ei siinä oo mitään sen kummempaa. Jos et tiedä jotain ni kysy. Jos meidän ääniteknikko pyytää kitaraa pienemmälle ni laita pienemmälle, ei se turhaan eikä vittuillessaan pyydä, se on kaikille parempi kun vaan laitat sitä pienemmälle. Tee hommat niinku on sovittu äläkä esitä rokkitähteä muille kuin yleisölle ni kaikki menee hyvin.

Minkä bändin buukkaisit, jos ei olisi mitään rajoitteita?

Omituinen kysymys. Kirkan ja Michael Jacksonin ja Kissin, heh. Jos puhutaan kuitenkin tuommoisesta Mascotin kokoluokasta niin viihdyttävimmät buukkaamani klubiluokan yhtyeet on varmaan olleet Hayseed Dixie sekä ruotsalainen hevitrio Freak Kitchen. Kummaltakin oon nähnyt useamman keikan eikä niissä ole koskaan ollut yhtään tylsää hetkeä. Molemmilla tulee livemusa ja stand up samassa paketissa samaan hintaan.

Millä biisillä tänään lähtee?

 

Maustetytöt. Vuoden piristävin uutuus. Samassa paketissa PMMP ja Leevi & The Leavings. Oon yrittänyt kovasti saada näitä Mascotiin keikalle, mutta kyllä tässä tais käydä niin, että noiden homma menee liian isoks ja liian äkkiä ja minä jään rannalle ruikuttamaan. Saatana sentään, tässä se nähdään että pitäis vaan olla nopea ja uskalias eikä jäädä liiaksi miettimään. Tunteella pitää uskaltaa mennä välillä.

Mitä muuta haluaisit sanoa?

Mukavaa kesää kaikille ja muistakaa käydä nauttimassa livemusiikista kesällä klubeillakin. Moni mesta tarjoilee keikkoja läpi kesän ja vielä niin suotuisaan kellonaikaan, että siitä kerkee vielä grillaamaan ja naku-uinnille.

Mascot Facebook

Teksti: Hannu Voutilainen & Riikka Koksu

Pelasta bändin vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Rima kirjoittamiseen ei ole korkealla – toimittaja ei tarvitse olla. Hyvää mieltä ja lisää näkyvyyttä bändille. Sitä haetaan. Kevyet ohjeet tekemiseen täällä. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s