Pispalan radion Viikon Promopaketti soittaa kaiken mitä posti tuo

Pispalan radiossa perjantaisin klo 18 kuuluu Viikon Promopaketti. ”Konsepti on yksinkertainen: soitamme kaikki promot, jotka studiolle toimitetaan.” Poikkeuksellisen miellyttävää luettavaa soittolistojen ulkopuolella toimiville bändeille, joten tilanne vaatii ohjelman toimittajan Lauri Niemisen haastattelemista.

Viikon Promopaketti. Kerro mistä on kyse?

Viikon Promopaketti aloitus oli sikäli mielenkiintoinen, että en itsekään oikein tiennyt, mitä tuli tehtyä. Ohjelmaidea keksittiin keskiviikkona, 17. elokuuta 2016 puhelinkeskustelun tuloksena. Keskustelin kanavapäällikkö Pasi Komsin kanssa. Hän selasi päästudiolla olevia promolevyjä ja mietti, että mitä ihmettä me näillä kaikilla teemme, kun levyjä tulee jatkuvalla syötöllä. Mietin pienen tovin, että hetkinen, emmekö me voisi soittaa ne. Kaikki. Puhelimen toisessa päässä oli tovin hiljaista, kunnes Pasi totesi, että nyt on niin älytöntä, että tehdään tämä. Saman puhelun aikana keksimme nimen ja ohjelma aloitti perjantaina 19. elokuuta 2016.

Konsepti on yksinkertainen: soitamme kaikki promot, jotka studiolle toimitetaan. Hetken aikaa käytiin läpi ohjelman edeltäjän, vuosina 2011-2014 toimineen Finndietaivas-ohjelman levyjä, mutta pikkuhiljaa uusia alkoi tulemaan. Finndietaivas-ajoilta on soittamatta vielä melkoinen määrä äänitteitä, niitä tullaan soittamaan joskus, mitään suunnitelmaa suman purkamiseksi ei ole.

Mikä juuri sinut saa tekemään tätä ohjelmaa ja mitä haluat työllä saavuttaa?

Olen soittanut rumpuja jo nuoresta lähtien. Ja kuunnellut paljon musiikkia. Innostuin jossain vaiheessa keräämään laillista musiikkia Mikseri.netistä ja muualta. Sattuman kautta päädyin opiskelemaan radio- ja tv-toimittajalinjalle jo lopettaneeseen Voionmaan opistoon. Siellä syttyi kipinä tehdä nettiradiota. Niinpä helmikuussa 2009 aloitin säännölliset nettiradiolähetykset jo lopettaneessa Striimi.net -palvelussa. Ohjelma on vaihtanut nimeä useamman kerran. Myös lähetyskanavia on ollut useampia, merkittävin oli kuitenkin ohjelmaa edeltänyt Finndietaivas, joka pyöri viimeiset kaksi ja puoli vuotta ensin Radio Moreenissa keväästä 2011 syksyyn 2012 ja Oi fm:llä Joensuussa kesästä 2011 tammikuuhun 2014. Moreeni on lopettanut ohjelma-ajan ostamisen avustajilta ja Oi fm suljettiin joulukuussa 2014, kanavasta tuli Radio City Joensuu.

Haaveissa olisi, että radiotoiminta tuottaisi joskus leivän pöytään. Tavoite on tarjota kuuntelijoille aidosti uusia musiikillisia elämyksiä, aivan, kuten tähänkin asti. Mahdollistaa se, että kanavan kuuntelija huomaa, että meillä on muutakin kuin Haloo Helsinki, Lauri Tähkä, Arttu Wiskari ja JVG. Viikon Promopaketti ei ole soittanut mitään näistä, koska Haloo Helsingin nostamisessa en näe mitään ideaa. Isojen levy-yhtiöiden artistit reagoivat muutenkin radiosoittoihin heikosti, joten koen, että on tärkeämpää auttaa pienempiä tekijöitä.

Hauskin/kuumottavin sattumus ohjelmaa tehdessä?

Nyt on muuten äärimmäisen vaikea kysymys! Mieleen tulee muutamakin tapaus. Ohjelmaa oli tullut jonkin aikaa, kun törmäsin yhtyeeseen nimeltä Saatanan Kamelit. Viestinvaihto yhtyeen kanssa sai minut painavin syin antamaan koko ohjelma-ajan yhtyeen käyttöön.

Tyrvään Sanomien toimittajan ollessa jututtamassa ohjelmasta keväällä 2017 postiluukku kolisi kesken haastattelun. Kymmenisen kuorta tuli uutta soitettavaa.

Koko radiohistorian ajalta isoin sattumus on ollut se, kun alkuvuodesta 2011 kyselin The Winyls -yhtyeen esikoisalbumia yhtyeen sivulta Facebookissa soittaakseni levyä radiossa. Tuota kyselyä kommentoi tuolloin tuikituntematon henkilö. Koska omistin levystä digitaalisen kopion, lupasin lähettää ko. äänitteen tiedostoina tälle kommentoijalle. Silloin emme osanneet aavistaa mitä tapahtuisi. Yhteydenpitokanava vaihtui pariin otteeseen ennen kuin hän ehdottaa, että voisi tulla käymään. Tapasimme kesäkuussa 2011. Emme ehtineet ihastumaan, vaan rakastuimme oitis, lopulta muutimme yhteen ja kesäkuussa 2017 menimme kihloihin.

Miten musiikkia voi tarjota Viikon Promopakettiin?

Lähetä äänite fyysisessä muodossa (vinyyli, kasetti, CD tai vaikka muistitikku) osoitteeseen: Lauri Nieminen, Rautavedenkatu 3 B 12, 38200 Sastamala. Liitä mukaan lyhyt kuvaus bändistä.

Ohjelman idea on, että kaikki soi, mitä posti tuo, joten ei haittaa, vaikka äänite olisi vanha, kunhan se on kotimainen. Esityskielellä ei ole merkitystä, tulossa saattaa olla esimerkiksi eräs tamperelaisen yhtyeen venäjänkielinen tulkinta heidän omasta kappaleestaan.

Soittojono on pitkä. Artisteilta tulleet promot menevät etusijalle, mutta koska ohjelmaa tulee kerran viikossa noin 30 minuuttia, jonoa ehtii syntymään. Tällä hetkellä jono on varovaisesti arvioiden 4-5 kuukautta.

Artistit saavat tiedon soitosta soittopäivänä, kun julkaisen Facebook-mainoksen. Tähän pyrin mainitsemaan kaikki soitossa olevat artistit siinä toivossa, että joku sattuisi päivityksen jakamaan.

Voiko musadiggari buustata suosikkiaan tarjoamalla bändiä Viikon Promopakettiin soitettavaksi?

Musadiggari voi tarjota musiikkia ohjelmaan soitettavaksi – se on jopa suotavaa! Toisin kuin edeltäjä, jossa soitettiin melko paljon pop- ja rock-genren äänitteitä, Viikon Promopaketti on heittänyt kaikki rajoitteet roskiin. Tässä soi iloisessa sovussa pop, death metal, punk ja iskelmä. Jos oikein hyvin sattuu, tämä kaikki päätyy samaan ohjelmaan.

Tarkemmin tuotantoprosessia avaamatta kerrottakoon, että tuotantoon kuluvan ajan säästämiseksi pidän myös itseäni jännityksessä ja saan tietää, millaista musiikkia ohjelmaan tuli valikoitua siinä vaiheessa, kun on jo liian myöhäistä perääntyä.

Mistä ja milloin Viikon Promopakettia voi kuunnella?

Viikon Promopakettia kuulee Pispalan Radion taajuudella 99,5 Mhz Tampereella ja ympäristökunnissa joka perjantai kello 18. Kanava kuuluu myös netissä osoitteessa pispalanradio.fi. Ohjelman löytää myös Facebookista, siellä kannattaakin seurata, sillä sivulla jaetaan mm. ohjelmassa soineiden, (ja myös sellaisten, jotka eivät soi), artistien ja yhtyeiden musiikkivideolinkkejä.

Mitä muuta haluat sanoa?

Kuunnelkaa uutta musiikkia monipuolisesti. Pyrkikää eroon ”en tunne, ei voi olla hyvä” -asenteesta. Isot kotimaiset radioasemat antavat hyvin kapea-alaisen kuvan siitä, mitä kaikkea tässä maassa tehdään. Kehotankin, että etsitte musiikkia rohkeasti esimerkiksi ohjelmassa soineen Petri Materon Raate Musicin ylläpitämältä Uuden suomalaisen musan löytölaari -listalta.

Kuuntele Viikon Promopaketti perjantaisin klo 18 Tampereella 99,5 Mhz tai pispalanradio.fi.

Viikon Promopaketti Facebook

Riikka

Pelasta bändin vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Rima kirjoittamiseen ei ole korkealla – toimittaja ei tarvitse olla. Hyvää mieltä ja lisää näkyvyyttä bändille. Sitä haetaan. Kevyet ohjeet tekemiseen täällä. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s