Hyödyttömät Idiootit, KALLOT, Dekadenssi ja Vastamyrkky tour 2019

Kokkolalainen Hyödyttömät idiootit sekä Oululaiset KALLOT ja Dekadenssi tekivät omatoimisen Vastamyrkky kiertueen talvella 2019. Kiertue sisälsi neljä paikkakuntaa: Oulu, Tampere, Nivala ja Kokkola.

Olin saanut kutsun kiertueen viimeiselle etapille, Kokkolan Seurahuoneelle 30.3. Pääsin kurkistamaan, miltä näyttää backstage, miten keikkaan valmistaudutaan ja miksi Vastamyrkky kiertue tehtiin.

WhatsApp Image 2019-04-07 at 19.47.20

Hyödyttömät Idiootit

Hyödyttömät Idiootit ovat nelihenkinen pumppu, joka on laitettu kasaan 2017. Omien sanojensa mukaan he soittavat suomenkielistä energistä rockia punk-asenteella. Sanoitukset löytyvät elämän ihanuudesta ja kamaluudesta.. Heiltä löytyy melodisia koukkuja ja paahtoa sisältäviä biisejä.

Bändi on ollut aika tuottelias myös musiikkivideoiden saralla. Youtubesta löytyy useita bändin tuotoksia. Videoista on aistittavissa huumoria ja sarkasmia, mutta samalla myös tekemisen meininki, halu tehdä ja toteuttaa. Omien sanojensa mukaan bändi käy EP:n tekoon tulevana syksynä.

 • Laulu: Mika Hietanen
 • Kitara: Risto Dahlman
 • Basso: Ralf Finne
 • Rummut: Ari Heikkilä

Hyödyttömät Idiootit Facebook

KALLOT

KALLOT, vuonna 2016 perustettu energinen livebändi saapuu Oulusta. Ahkerasti keikkaileva trio on julkaissut myös EP:n Missä korpit juhlivat (2017) ja sinkut Äiti, mä kuolen/Myrkynnielijä (2017) Kolme laukausta Kärhämälästä (2018). Bändi luonnehtii itseään: “Kalmopunk-yhtye KALLOT, vie kuulijansa horrorwesternin maailmaan, jossa korpit juhlivat, eikä vahvinkaan selviä.” Mielenkiintoista.

 • Basso, laulu: Mikko Kallo
 • Kitara, laulu: Jesse Kallo
 • Rummut, laulu: Jussi Kallo

Kallot Facebook

Dekadenssi

Dekadenssi saapuu myös Oulusta. Muista poiketen, bändistä löytyy myös kosketinsoittaja. Somessa bändi kertoo soittavansa rujoa ja raakaa rock-musiikkia melodioita unohtamatta. Musiikki jyllää väkevinä purkauksina, mutta pinnan alla kuplii jotain herkkää ja kaunista. Tämä bändi ei noudata sääntöjä, tai musiikillisia raja-aitoja. Dekadenssin musiikkia löytyy mm. youtubesta. Heiltä on ilmestynyt kaksi ep:tä.

 • Laulu: Jukka
 • Kitara: Petri
 • Basso: Petteri
 • Rummut: Jaakko
 • Koskettimet: Santeri

Dekadenssi Facebook

Vastamyrkky Tourin päätöskeikka ja tunnelmat

Vastamyrkky Tourin päätös oli siis Kokkolan Seurahuoneella ja päätin noudattaa saamaani kutsua ja menin paikalle. Takahuoneen uumenissa tapasin Hyödyttömien idioottien Mika Hietasen ja KALLOJEN Mikon. Esitin heille muutamia kysymyksiä kiertueen tiimoilta ja vähän vierestäkin.

Mistä idea Vastamyrkky kiertueeseen?

Vastamyrkky tourin idea sai alkunsa Oulussa Zombi walkin jatkobileissä syksyllä 2018. KALLOT ja Hyödyttömät idiootit olivat molemmat kyseisessä tapahtumassa esiintymässä.

“Tuntui että bändien kemiat toimi välittömästi, kun tavattiin eka kerran”, tuumivat Mika ja Mikko. Mikko jatkaa vielä, että “se oli kuin ensirakkaus. Se fiilis ku jätkien välillä kemiat pelasi”.

Mika lähti ehdottamaan yhteistyötä: “Sovittiin että kysytään Dekadenssin pojat messiin. Dekadenssi vaikutti sellaiselta bändiltä, että heillä oli halu päästä näyttämään osaamistaan. Dekadenssin laulaja Jukka oli myös paikalla kyseisillä jatkoilla ja innostui asiasta. Näin sai alkunsa Vastamyrkky tour.”

Kuka tai mitä on KALLOT?

“Taustalla on Väärä vala niminen bändi, jonka keikkatauolla ollessa saatiin Jessen kanssa ajatus perustaa KALLOT. Pian edellinen rumpali ilmoitti, ettei halunnut jatkaa bändissä. Silloin kuvioihin tuli Kaheli-Jussi. Oltiin Jussin kanssa soitettu 90-luvulla samassa bändissä ja tiesin hänen olevan viihdyttävä tyyppi. Bändin jäsenten väliset kemiat pelaa hyvin ja joskus tulee annettua halauksia lavalla kovan shown lomassa”, naurahtaa Mikko.

Kallojen ajatuksena on ihmisten viihdyttäminen. “Me tuodaan show paikalle. Me halutaan olla ennemmin ei punk bändi vaan punk brändi. Pääkalloiksi maskeeratut kasvot bändin jäsenillä on osa lava showta. Nämä maskit on myös vähän yllätysmomentti yleisölle. Oletus voi olla että lavalle saapuu “örinä” musiikin edustajia, mut sitten onkin kyseessä aika perusrokkia taikka kalmopunkkia niinkuin musiikkiamme luonnehditaan. Sellainen erikoisuus löytyy vielä bändistämme, että jokainen laulaa itse tekemänsä biisit.” Lähipiiristä löytyi graafikko ja hänen “käsialaansa” on logo, levynkannet jne.

“Jesse on puolestaan helvetin hyvä kirjoittaja. Meidän face-sivuilta löytyy hänen tekstejään bändin vaiheista. Ne on lännentarinoita, jossa seikkaillaan Kärhämälässä. Tämä maailma on inspiroinut koko bändiä. Kannattaa käydä tsekkaamassa!”, Mikko hehkuttaa.

Mikä ihme on Hyödyttömät idiootit?

Hyödyttömät idiootit on kasattu kesäkuussa 2017. Yhteisen kaverin synttärikemuilla kävi ilmi, että paikalla on bändillinen soittajia. “Aamuyön tunteina saatu kuningasidea alkoi lyödä tulta alleen ja ensimmäiset treenit olivat 13.7.”, Mika kertoo.

“Kitaristi Risto lupasi käydä värkkäilee biisejä ja valmiita pohjia löytyi sieltä Riston pöytälaatikosta. Oli alusta asti selvää, että omaa musiikkia tehdään. Täysin tyhjästä lähdettiin liikkeelle, ei ollut treenikämppää, tais olla yks mikkiständi ja tietokone mikki, johon ensimmäiset treenit lauloin”, nauraa Mika.

“Meidän musiikki on sieltä punkin ja rockin välimaastosta. Ei olla tarpeeksi punk, punkfestareille, mutta ollaan liian punk monelle ravintolalle, välistä mahdoton yhtälö”, tuumailee Mika. “Energistä rockia, punkasenteella, kuvaa meitä hyvin”, Mika toteaa.

Mitä etuja/haittaa on yhdessä keikkailussa?

Yhteistyön etuihin kuuluu mm. se että backline kootaan yhdessä. Saadaan kuluja pienemmiksi, yöpymisiä voidaan kimpassa järjestellä ja kuten Mikko sen sanoo: “KALLOJEN ja Hyödyttömien idioottien kemiat toimii, se varmaan välittyy yleisöönkin”.

Kiertueen vaatima suunnittelu ja niihin kulunut aika oli ehkä vähän yllätys. Samoin kolmen bändin osalta aikataulujen sopiminen on tuottanut tuskaa. “Jokaisella on ne omat arkityönsä ja jotkut tekee vielä vuoro-ja viikonlopputöitä. KALLOJEN Kaheli-Jussi asuu vielä Norjassa ja sekin tuottaa päänvaivaa. Kiertueella oli 4 keikkaa: Oulussa, Tampereella, Nivalassa ja päätöskeikka Kokkolassa. Saatiin Norjan vahvistus, kuitenkin aina paikalle.”

Mitäs yleisö on tykännyt?

Yleisö on ottanut mukavasti bändit vastaan ja keikoilla on ollut hyvä tunnelma. “Yksikin uusi kasvo yleisössä, on ollut voitto kaikille meille. Eihän meistä kukaan mitään esim Tampereella tiedä. Keikkojen kautta on aina mahdollisuus verkostoitua ja se on meille tuntemattomille bändeille erittäin tärkeää.”

Mitäs suunnitelmia tulevaisuudessa?

“KALLOT ja Hyödyttömät idiootit on sopinut ainakin pari yhteiskeikkaa, onhan tuossa ollut puhetta vaikka värkättäs yhteisvideokin, katsotaan saadaanko ideaa jalostettua”, Mika kertoo.

KALLOILLA on tulevaisuudessa tavoitteena kasvattaa punk brändiään sekä jotain proggiksia eri tahojen kanssa on suunnitteilla. Näistäkin tullaan myöhemmin kuulemaan lisää.

Hyödyttömät idiootit aloittavat tekemään syksyllä bändin ensimmäistä ep:tä. Tuleva ep on tarkoitus julkaista myös spotifyssa ja perinteisenä cd:nä. “Keskitytään treenaamaan nyt uusia biisejä, syksy pyhitetään ep:n tekoon”, Mika kertoo. Tällä hetkellä bändin biisejä voi kuunnella youtubesta. “Ja oishan se hieno ja uusi kokemus, jos toi Kaheli-Jussi saisi puhuttua meille yhteiskeikan Norjaan.”

Mikon terveiset kuuntelijoille ja faneille kuuluvat seuraavasti: “Pelatkaa KALLOT peliä. KALLOT peli löytyy youtubesta. Mistä löytyy videoita aiheesta ja toki myös bändin musiikkivideoita.”

“Ja KALLOT pelin ennätyksen haltija löytyy Kokkolasta, ainakin vielä toistaiseksi”, Mika virnuilee.

Haastattelijan tunnelmat illan keikoista

Kiitos haastattelusta! Tämä oli mukava kokemus ja sain taas yhden uuden “aluevaltauksen” itselleni. Vielä muutama sana illan keikoista.

Illan keikat oli huikeaa tykitystä alusta loppuun!

Kallot oli minulle uusi tuttavuus ja yllätti omalla tyylillään. Bändin jäsenten välinen kemia huokui yleisöön. Kuten heidän ajatuksenaan onkin viihdyttää yleisöä, siinä bändi kyllä onnistuu!! Bändin biisit oli tarttuvia ja niihin pääsi helposti mukaan, mikä ennestään nosti tunnelmaa. Omiksi suosikeiksi nousee “Äiti, mä kuolen” ja “Sänkysi alla on vieraan miehen pää”.

Dekadenssi oli myös uusi tuttavuus joka esitti menevää ja toisaalta melodista rockia. Heidänkin keikalla viihdyin. Mukavan lisän tuo kosketinsoittaja, joka hyppää välistä toiseen kitaraan. Kautta rockhistorian naiset ovat saaneet nimikkobiisejä, Dekadenssi on tehnyt sen Marjaanasta, joka jäi mukavasti jumputtamaan takaraivoon.

Hyödyttömät Idiootit tarjoili tänäkin iltana energistä menoa. Hyökkärit olin nähnyt kerran aiemmin lavalla vajaa vuotta aiemmin. Täytyy sanoa että bändi on hitsautunut yhteen. Bändin energia huokui lavalta. Rokkia punk-asenteella on loistava ilmaisu tästä bändistä. Ei jäänyt yleisö kylmäksi. Suorastaan oli pakko päästä bilettämään lattialle ja laulamaan Hyökkäreiden tahdissa! Erityisesti kappaleet “Haluan huomisen” ja “Silloin sataa” jäivät mieleen.

Tulevia keikkoja

KALLOT ja Hyödyttömät Idiootit yhteiskeikalla:

 • 25.5. Kuopio, Pub Kaivuri
 • 21.9. Kokkola, Kiltabar

KALLOT ja Dekadenssi yhteiskeikalla:

 • 1.6. Kemi, Rockbar & grill 82

Hanna Vähärautio/ @hanna.vee

Pelasta bändin vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Rima kirjoittamiseen ei ole korkealla – toimittaja ei tarvitse olla. Hyvää mieltä ja lisää näkyvyyttä bändille. Sitä haetaan. Kevyet ohjeet tekemiseen täällä. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s