Haastattelussa Kalle Päätalo

Elokuvassa Pitkä kuuma kesä seurattiin joensuulaisen Kalle Päätalo -bändin uran alkua.

Kysyntä keikoille oli kova, joten yhtye heräsi eloon ja on voimissaan vielä kahdenkymmenen vuoden jälkeenkin. Äskettäin julkaistulla Lukupää-sinkulla Mikon kanssa duetoi Klamydiasta tuttu Vesku Jokinen. Yhtyeessä koko 20-vuotisen taipaleen vaikuttanut kitaristi Pate Friman kertoi kuulumisia.

Kalle Päätalo sai alkunsa elokuvasta Pitkä kuuma kesä vuonna 1999. Kuinka sen jälkeen kävikään?

– Ensi-ilta oli rakennettu viikon mittaisen kiertueen muotoon ja kiertue päättyi tietenkin Tavastialle. Itse olin siinä vaiheessa mukana vielä ns. ulkojäsenenä, koska olin opettanut bändiä soittamaan sekä elokuvaa, että kiertuetta varten. Tavastian takahuoneessa paiskattiin kättä ja hyvästeltiin ja oletettiin homman olevan siinä. Mutta heti parin viikon jälkeen kävi taas kutsu keikalle. Ja sitten taas jonkin ajan päästä. Ja taas, ja taas ja taas. Lopulta oli vaan pakko uskoa, että jengi haluaa nähdä ja kuulla ihan ilmielävän Kalle Päätalon vielä jatkossakin ja niinpä bändi aloitti säännöllisen keikkailun.

Miehistö on muuttunut kahdenkymmenen vuoden aikana jonkun verran. Keitä tällä hetkellä on mukana?

– Elokuvabändistä mukana on edelleen laulaja Lajunen, eli Mikko Hakola. Kitarassa olen minä, eli Pate Friman. Me olemme Mikon kanssa kulkeneet Päätaloissa koko tämän kaksi vuosikymmentä. Tuoreempina jäseninä on rummuissa Joel Kaplas ja bassossa Albert Hyrönen. Nuoria ja taitavia kavereita, jotka puhaltavat mukavasti lisää virtaa meihin vanhempiinkin jääriin.. 🙂

Keikkoja Kalle Päätalolla on riittänyt. Onko kaikki mennyt aina suunnitelmien mukaan, vai onko matkan varrelle kertynyt mutkia?

– No huhhuh…. kysy vaan mitä kaikkea! Autot ovat hajonneet niin monta kertaa, ettei edes laskuissa pysy; pienempien irto-osien lisäksi mm. jarrurumpu on irronnut ja kerran jopa rengas vauhdissa. Sitten on tietysti monia ns. itseaiheutettuja sattumuksia, kuten päätyminen kalsareissa pakkaseen tai vesivahinko hotellihuoneessa, mutta ei niistä tässä sen enempää. Keikat on kuitenkin aina hoidettu, eikä yhtäkään ole tarvinnut perua. Sanotaanko vaikka, että aina sattuu kun poikaporukalla sählätään. 🙂

Millaisista kappaleista biisilista yleensä muodostuu? Onko joku biisi mikä on aina pakko soittaa?

– Setti on alusta asti kasattu alkuperäisen elokuvabändin hengessä, mutta toki omista suosikeistamme. Eli rehtiä suomirokkia, mm. Popedaa, Eppuja, Pelleä, jne. Elokuvan biisejä jengi haluaa tietenkin kuulla ja yksi biisihän siellä on ylitse muiden: Lootusasentoon. Sen kun täräyttää ja tupa oikein räjähtää, joutuu joskus nipistämään itseään, että olikos tämä nyt totta vai vielä sitä leffaa….?

Uudella Lukupää-kappaleella vierailee Vesa Jokinen. Miksi juuri hän?

-Biisi tuli alunperin nimenomaan Veskulta. Ja vaikka rusikoimme sitä Kalle Päätalo-muotoon, tuntui heti luontevalta pyytää Vesku mukaan myös levyttämään se. Sen lisäksi että me olemme kaikki Klamydia-faneja, bändissä ja sen touhuissa on selkeää hengenheimolaisuutta Kalle Päätalon kanssa. Vesku on joskus ammoisina aikoina jopa vieraillut Päätalojen keikalla ihan ex tempore, jo ennenkuin edes tunsimme toisiamme tai mistään yhteistyöstä oli ajatustakaan.

Mitä juhlavuosi tuo tullessaan?

– Oman musiikin tekemisestä ja julkaisemisesta on puhuttu jo toistakymmentä vuotta ja nyt päätimme viimeinkin sen toteuttaa juhlavuoden kunniaksi. Eli vuoden mittaan tulee ihkauusia Kalle Päätalo-biisejä. Aikatauluja ei ole laadittu, eikä kukaan tiedä montako biisiä julkaistaan, mutta julkaistaan kuitenkin. Ja keikkoja tullaan tietenkin tekemään. Ei varmaankaan mitään 50-70 niinkuin huippuvuosina tehtiin, vaan pikemminkin vähemmän ja ehkä tarkemmin valikoituja.

Terveiset yleisölle?

– Kuunnelkaa uutta Kalle Päätalo-musiikkia ja tervetuloa keikoille tsekkaamaan bändin nykykunto! Meidän keikat on olleet yleensä hulvattomia ilojuhlia, eikä suinkaan vähiten hemmetin upean yleisön takia! Joten tervetuloa kaikki entiset ja uudet fanit! Ja saa sinne tulla ihan vaikka vaan rokkipoliisiksikin seisoskelemaan… 🙂

Kalle Päätalo Facebook

Kuva: Kaisa Ylitalo

Reetta

Pelasta bändin vieraskynä-palsta on varattu kaikille musadiggareille. Voit kirjoittaa levyarvion, keikka-arvion tai haastattelun haluamastasi bändistä. Rima kirjoittamiseen ei ole korkealla – toimittaja ei tarvitse olla. Hyvää mieltä ja lisää näkyvyyttä bändille. Sitä haetaan. Kevyet ohjeet tekemiseen täällä. Saa innostua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s